Begå inte dessa 6 vanliga misstag i duschen

Många av oss känner att produkter som får till ett ordentligt skum gör att man blir renare i duschen. Men egentligen är motsatsen sann, och rikligt skum kan orsaka väldigt torr hud.
Begå inte dessa 6 vanliga misstag i duschen

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många av oss ser det som normalt att duscha minst en gång per dag. Denna vana gör dock att vi om och om igen upprepar en mängd misstag i duschen som är dåliga för oss och vår hygien.

Kom ihåg dessa vanliga misstag och undvik dem så mycket som möjligt.

6 vanliga misstag i duschen

1. För varm temperatur

Vattnet i duschen ska inte ha en temperatur som är över 35 grader, detta är varmt nog. Vi duschar ofta i alltför varmt vatten, och tro det eller ej – varmt vatten är ett misstag i duschen.

Man bör vara medveten om att väldigt varmt vatten i duschen kan orsaka vätskeförlust, uttorkning och flagnande hud.

Dessutom kan hett vatten eliminera oljor från huden. Det här får huden att tappa sitt skydd mot bakterier och skadliga substanser.

För mycket varmt vatten sätter även igång överflödig blodcirkulation. Detta kan resultera i rodnad, inflammation och akne.

2. För långa duschar

Varmt vatten

Det är ingen bra idé att ta väldigt långa duschar heller. Det har samma dåliga effekt på huden som varmt vatten eftersom det torkar ut huden.

Försök ta duschar som inte tar mer än tio minuter. Genom att ta väldigt långa duschar kan du annars själv orsaka uppkomsten av finnar och irriterad hud med mera.

3. Produkter som producerar mycket skum är inte lika bra som du tror

Vissa tvålar producerar väldigt mycket skum eftersom de innehåller tensider. Dess funktion är att binda fettmolekyler till vattenmolekyler.

Om du märker att din tvål producerar väldigt mycket skum, betyder det att den innehåller en stor mängd av denna typ av substans.

  • Var medveten om att ju mera skum en tvål eller en gel producerar, desto mer olja elimineras från huden. Detta resulterar i torr och grov hud.
  • Det rekommenderas inte heller att använda antibakteriell tvål, ifall inte det har rekommenderats personligen av en läkare.
  • Försök alltid köpa tvålar som har ett pH-värde på 5,5. Detta står på etiketten. 5,5 är en alkalisk nivå som är säker för huden.

4. Att använda gamla svampar

Duschsvamp

Gamla duschsvampar kanske är mjukare än nya, men det rekommenderas inte att använda gamla svampar vid kroppsrengöring. Även om man inte tänker på det så kan användning av samma svamp en längre tid vara farligt för hälsan.

Det är bra att vara medveten om att duschsvampar blir ett perfekt hem för bakterier och svamp.

Därför bör du inte använda samma svamp mer än fyra veckor i sträck.

Experter rekommenderar att man hellre använder en tvättduk istället för en svamp.

5. Torka kroppen på fel sätt

Även om det är en god idé att använda en handduk för att torka kroppen efter duschen, så bör man inte överdriva. Det är lika viktigt att tvätta sig korrekt som att torka sig korrekt då det kommer till att undvika misstag i duschen.

Det bästa är om du inte använder grova handdukar som lämnar din kropp lite fuktig. Efter duschen kan du gärna smeta in kroppen i hudkräm för att upprätthålla hälsosam och återfuktad hud.

Dessa områden kräver extra noggrannhet:

  • Underarmarna
  • Fötterna, speciellt utrymmet mellan tårna
  • Skrevet

Gnugga inte huden kraftigt för att bli av med fukten. Det räcker att försiktigt klappa sig torr med handduken.

6. Glömma öronen

Tvätta örat

Varken vuxna eller barn bör glömma att rengöra sina öron, både på utsidan och insidan.

  • Rengör dem korrekt med tvål och vatten, och undvik att få vatten in i innerörat.

Spädbarns öron bör endast tvättas på utsidan. Man kan använda lite vatten med tvål eller så kan man mjukt torka utsidan av örat med barnets tvättduk som är fuktad.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.