5 intimvanor som inte är så hygieniska som du tror

Även om vi ser det som ett hygieniskt utövande kan borttagning av könshår faktiskt leda till olika infektioner. Det fungerar nämligen som en skyddande barriär.
5 intimvanor som inte är så hygieniska som du tror
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 04 november, 2022

De flesta är väldigt intresserade av att veta mer om intimvanor och hygien. Rädslan för infektioner och dålig lukt är anledning nog för många att lägga speciell uppmärksamhet på detta kroppsområde.

Men i processen med att bli av med vätskor och lukter börjar många anamma dåliga vanor som faktiskt kan skada deras intimhälsa.

Problemet ligger i det faktum att det är ett väldigt känsligt område, och pH:et kan fluktuera på grund av kemiska produkter, vissa underkläder och andra faktorer som man inte tänker på.

Så även om vissa intimvanor kan verka hälsosamma bör du veta att de egentligen kan vara skadliga.

1. Intimvanor med sköljblåsor

Använd inte sköljblåsor

Vaginala sköljblåsor kan verka som en bra idé för att ta bort bakterier och dåliga lukter i intimområdet. Snarare än att vara hjälpsamma kan de dock leda till infektioner.

Dessa inre sköljningar ger upphov till obalans bland de “goda” vaginala bakterierna, vilket försvagar dem mot patogener.

Vad kan man göra istället?

 • Istället för att använda sköljblåsor bör du endast tvätta de externa delarna med en mild tvål och vatten.

2. Trosskydd

Hygienindustrin har framgångsrikt övertygat sina kunder om att de måste använda trosskydd och andra liknande produkter. Detta för att undvika obekväma vätskor och lukter.

Sanningen är att bruk av dem varje dag faktiskt är kontraproduktivt. De kväver området och ökar risken för klåda, irritation och andra obehagliga symptom.

Vad kan man göra istället?

 • Du bör begränsa din användning av dem i så hög utsträckning som möjligt. Du kan till exempel välja att använda dem endast innan och efter din mens.
 • För att hålla området fräscht bör du använda underkläder i bomull som kan andas.

3. Parfymer eller talk

Talk kan rubba pH-värdet

Den tredje av våra dåliga intimvanor har hängt med länge. Den består av att använda talk, parfymer och andra hygienartiklar för intimhälsan som faktiskt irriterar området.

Även om dessa länge troddes vara effektiva sätt att förebygga flytningar och lukter vet vi idag att de kan ha oönskade konsekvenser eftersom de rubbar pH-balansen.

Frekvent bruk av dem leder till irritation i de externa vaginala zonerna, och kan i många fall leda till jäst- eller bakterieinfektioner.

Vad kan man göra istället?

 • Det finns ingen anledning att skämmas: vaginan har en naturlig lukt, och det finns inget behov av att neutralisera den.
 • Om lukten är för stark bör du boka tid hos din läkare för att undersöka om du har en jästinfektion.

4. Oförsiktighet vid hantering av intimområdet

Var försiktig! Huden som täcker den vaginala zonen är den känsligaste på kroppen och kräver speciell hantering. Vissa tvättar sig för aggressivt. Genom att göra det kan de öppna små sår som blir en öppen dörr för smittoämnen.

Vad kan man göra istället?

 • Applicera varsamt tvål och gnugga försiktigt med fingrarna.

5. Borttagning av könshår

Undvik hårborttagning

I dagens värld är det vanligt att många tror att det faktiskt är hälsosamt att ta bort sitt könshår. Sanningen är att det i själva verket kan vara raka motsatsen.

Könshår har ett speciellt jobb: det ansvarar för att skydda könsorganet mot bakterier, jäst och virus som kan leda till infektioner.

Vidare är många hårborttagningsmetoder aggressiva och kan leda till hudirritation såväl som skärsår. Dessa kan utan tvekan också leda till komplikationer.

Vad kan man göra istället?

 • Välj en hårborttagningsmetod med så lite åverkan som möjligt. Hårborttagningskrämer och andra naturliga produkter är bra alternativ.
 • Försök att lämna kvar lite hår så att området inte är helt oskyddat.
 • Om du använder ett rakblad ska du rengöra och torka det efter varje användning.

Brukar du några av dessa intimvanor? Vi vet att du bara försöker hålla området rent, men tänk två gånger innan du använder dem om du vill undvika ett obalanserat pH-värde.

Detta kanske intresserar dig
Hur du naturligt ökar din kollagenproduktion
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Hur du naturligt ökar din kollagenproduktion

Har du börjat märka av de första rynkorna? Eller har du haft dem ett tag? Oavsett kanske du undrar hur du naturligt ökar din kollagenproduktion? • Marturana A. (2016). How to deal with crotch sweat.
  self.com/story/how-to-deal-with-crotch-sweat
 • Muscat JE, et al. (2008). Perineal talc use and ovarian cancer: A critical review. DOI:
  10.1097/CEJ.0b013e32811080ef
 • Hamlin A, et al. (2018). Brief vs. thong hygiene in obstetrics and gynecology (B-THONG): A survey study. Kelly-Jones A. (2018) Personal interview.
  journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2018/05001/Brief_vs_Thong_Hygiene_in_Obstetrics_and.375.aspx
 • Klebanoff MA, et al. (2011). Personal hygienic behaviors and bacterial vaginosis.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811217/

Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.