4 saker du kan göra med gamla parfymflaskor

Här är några underbara idéer för att få användning av dina gamla parfymflaskor du inte längre använder. De är verkligen originella; ta en titt!
4 saker du kan göra med gamla parfymflaskor

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du är en av oss som tycker om att använda parfym, har du förmodligen samlat på dig massor av små, söta parfymflaskor som du inte velat göra dig av med. Bra! Du har inte samlat på dina gamla parfymflaskor förgäves. Nu ska du äntligen få ta fram dem och få användning för dem.

Spara dina gamla parfymflaskor

Idag ska vi ge dig tips och idéer om vad du kan göra med de små flaskorna. Du trodde kanske aldrig att du skulle få någon användning av dem, men det finns flera olika fiffiga saker man kan hitta på. Till exempel kan man göra om dem till vackra dekorationer. Vad som blir så speciellt är att få göra om någonting gammalt till någonting nytt – det finns inget mer tillfredsställande! Speciellt om du gör det själv med dina egna två händer!

Så blir gamla parfymflaskor till praktiska, vackra dekorationer

Allt du behöver göra är att låta fantasin flöda fritt. Men oroa dig inte om du inte hittar inspirationen – det är därför vi har skrivit denna artikel! Tänk tanken att när du återanvänder dina parfymflaskor, gör du inte bara ditt hem snyggare, du får också återvinna något du inte längre använder. Detta kan även vara en rolig aktivitet att göra med barn.

Dekorera ditt hem med dina gamla parfymflaskor

Blomvas

Ett av de enklaste sätten att återanvända parfymflaskor är att omvandla dem till små blomvaser. Så här gör du detta:

 • Bestäm bland alla dina små söta flaskor vilken som du tycker är bäst att använda.
 • Ta av toppen och sprayslangen.
 • Ta några små blommor, passliga i storlek för flaskan.
 • Fyll flaskan med vatten så att blommorna står sig ett tag.
 • Ett annat alternativ är att använda torkade blommor, så håller de sig så länge du vill.

Terrarium

Om dina parfymflaskor passar för det, kan du göra små dekorativa terrarier med stenar, sand och miniatyrväxter.

Det enklaste sättet att göra detta är att använda konstgjorda blommor. På så vis behöver du inte bekymra dig så mycket om att sköta dem. Men du kan även hälla i vatten om du tycker om det bättre, och göra det till ett undervattensterrarium. Alternativen är oändliga, försök till exempel att komma på någonting som matchar ditt hem!

Använd dina gamla parfymflaskor till att göra doftkrus

Gör dina egna doftkrus

Om du tycker om när ditt hem luktar gott och fräscht, kan du använda dina gamla parfymflaskor till att göra egna doftkrus som du kan ställa lite överallt för att sprida doft. Du kan till exempel prova mikadostilen med doftpinnar. Det kommer att avge en naturlig doft som du känner när du kommer in i rummet. Allt du behöver är:

 • Alkohol
 • Vatten
 • Någon eterisk olja som du tycker om
 • Doftpinnar av rotting eller bambu

Det är ganska enkelt. Häll först i två delar alkohol och en del vatten i flaskan och tillsätt sedan några droppar eterisk olja. Du kan också lägga till några små bitar citron- eller apelsinskal. Eller om du föredrar örter, kan du till exempel prova lavendel, rosmarin, timjan eller mynta.

Till sist sticker du ner pinnarna. Om du inte har några (de säljs vanligtvis tillsammans med luftfräschare i affären), kan du använda vanliga träspett från grillen och skära dem till passande storlek. När de står i vätskan kommer träet att absorbera den och sprida doften över hela rummet. Kom ihåg att emellanåt vända på stavarna för att väcka upp doften.

Det är synd att kasta bort vackra parfymflaskor

Parfymflaskor som dekoration

Eftersom parfymflaskor ofta är så fina, är de som gjorda för att användas som dekoration. Beroende på storlek, form och varumärke, kan du säkert hitta ett passande ställe någonstans i hemmet. Om du vill liva upp ditt hem med dina gamla parfymflaskor, kommer här några enkla idéer:

 • Fyll dem med färgat vatten. Använd färgämnen eller späd ut med vanlig målarfärg.
 • Måla utsidan för att ge dem en personlig touch.
 • Fyll dem med paljetter, glitter eller pärlor.
 • Limma på små pom poms på utsidan.
 • Linda dem med band i olika färger, material och mönster.
 • Fyll dem med sand från din favoritstrand.

Välj den styling som passar bäst med din egna personliga stil och med rummet, eller kanske du föredrar den eklektiska inredningsstilen där saker inte matchar. Bara använd fantasin! Gör dina gamla parfymflaskor till riktiga konstverk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.