7 tips för att använda eterisk olja hemma

Letar du efter sätt att göra eteriska oljor till en del av ditt hem? Lär dig i den här artikeln!
7 tips för att använda eterisk olja hemma

Senaste uppdateringen: 09 november, 2018

Eterisk olja är naturliga, terapeutiska produkter med härliga dofter. Du kan använda dem hemma på flera olika sätt, inklusive:

I den här artikeln vill vi visa hur du kan nyttja alla dessa och fler fördelar på enklare sätt.

1. En aromspridare

Få väldoftande och behaglig luft

Det enklaste och mest vanemässiga sättet att använda dessa oljor är genom att hälla dem i en elektrisk aromspridare. Det finns olika typer till priser som skiljer sig stort. Det finns vissa som fungerar genom att värma upp vattnet och andra som skapar ultraljudsvibrationer. Dessa vibrationer formar en typ av dimma runt enheten.

Om du lämnar rumsdörrarna öppna är dessa spridare vanligtvis tillräckligt för hela huset.

  • Du behöver bara 4-5 droppar olja och lite vatten.
  • Sätt sedan på spridaren. De har ofta ett alternativ för att stängas av och på automatiskt.

2. Sprejflaskor

Det är ett enkelt och billigt sätt att sprida eteriska oljor i rummet med lite vatten. Du behöver bara skaka flaskan och spreja där du behöver. Du kan också kombinera oljan med andra varaktiga dofter. På så sätt kan du få en starkare doft när du har besök eller vid speciella tillfällen.

3. Doftpinnar av rotting eller bambu

Doftpinnar av bambu

En av de vanligaste spridarna är doftpinnar av rotting eller bambu. De sprider inte bara doften varsamt och långsamt, utan är också fina och eleganta. Fördelen här är du inte behöver elektricitet och att du kan ersätta pinnarna själv när du ser att de är mättade.

Vi rekommenderar att undvika syntetiska aromer som kommer färdiga. Du vet vanligtvis inte vilka ingredienser som använts i dessa. Välj eterisk olja som spätts ut i en annan olja, såsom mandelolja.

4. Eterisk olja på kudden

Har du problem med att somna på kvällen eller vaknar du ofta på natten? Eterisk olja har terapeutiska egenskaper som lämpar sig väldigt bra för att behandla lätta åkommor, såsom sömnlöshet.

I det här fallet rekommenderar vi att välja eteriska oljor såsom lavendel, apelsin, kamomill eller jasmin.

  • Du kan tillsätta några droppar på en trasa strax innan du går till sängs.
  • Lägg sedan trasan bredvid kudden. På så sätt andas du in doften hela natten.

5. Aromatiska glödlampor

Det är enkelt, billigt och överraskande. Applicera bara ett par droppar eterisk olja på en glödlampa när den är avstängd. När du sätter på den kommer den sedan att sprida doften medan den värms upp. Det är en bra metod för mindre rum och speciella stunder eftersom det fungerar på korta avstånd och är lätt att göra.

6. Välluktande hushållsrengörare

Ersätt dina kemiska rengöringsmedel

Ett annat sätt att sprida doft i huset är att tillsätta det i dina städprodukter i mindre mängder. Det kan framförallt användas i produkter för golvrengöring och andra ytor. Du kan använda eterisk olja med rengörande och antiseptiska egenskaper, som citron, mynta och lavendel.

På så sätt kan du öka känslan av att leva i ett rent och fräscht hem.

7. Sköljmedel

Tillsätt några droppar eterisk olja i ditt sköljmedel när du tvättar kläderna.

Det finns flera rekommenderade eteriska oljor för det, inklusive apelsin, grapefrukt, mandariner eller andra citrusfrukter, samt ros, lavendel, jasmin eller andra blommor.

På så sätt får du väldoftande kläder och tyger härligt länge!

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ballesteros, J., Ramón, & Martinez, A. (2005). Intoxicaciones agudas en el hogar; exposiciones por inhalación. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
  • Kurlat, J. (2010). Elaboración de Detergente Lavavajilla. Inti.
  • Lozada-Urbano, M., Rivera, R., Miranda, D., Gallegos-Vergara, C., Reyes-Villegas, M. Y., & Xirinachs-Salazar, Y. (2014). Validation of a scale to assess contamination at home, study in rural Peru. Archivos de Medicina. https://doi.org/10.3823/1228
  • Start Sleeping. Best essential oils for sleep and insomnia. Recuperado el 28 de febrero de 2021. https://startsleeping.org/best-essential-oils-for-sleep-and-insomnia/#

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.