Helt naturligt, hemgjort sköljmedel för att undvika gifter

Utöver att undvika onödiga risker för hälsan kan du genom att göra ditt eget sköljmedel skräddarsy det med dina favoritoljor. Du kan även förlänga livslängden för både kläder och tvättmaskin.
Helt naturligt, hemgjort sköljmedel för att undvika gifter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sköljmedel gör inte bara kläderna mjukare, utan skyddar även ömtåliga plagg samtidigt som de får en härlig doft; de är väldigt vanliga på marknaden och kan hittas i de flesta butiker till låga priser. Men varför väljer vissa att göra hemgjort sköljmedel?

Vissa oroar sig för att dofterna kommersiella varianter innehåller kan vara skadliga för hälsan och miljön. Vi kan inte förneka att de är effektiva och ger kläder en härlig doft, men de kan ha en negativ verkan på luftvägarna och huden. Problemet är att effekterna inte alltid är omedelbara, utan inträffar över tid, precis som med andra rengöringsprodukter.

Lyckligtvis finns det 100% ekologiska och hälsosamma alternativ som erbjuder liknande resultat, utan risker eller dyra priser.

Idag vill vi dela med oss av ett recept för att göra ett eget hemgjort sköljmedel, så att du kan undvika gifter och starka kemikalier och ändå få en god doft på kläderna.

Varför använda hemgjort sköljmedel?

mjukare handdukar

De flesta föredrar kemiska sköljmedel eftersom de tror att de är det bästa valet för att ta hand om kläderna. Produkterna som finns i butiker har starka dofter som kan finnas kvar i kläderna i flera dagar efter tvätten.

Trots vad företagen annonserar och vill få dig att tro finns det dock annat som kan ge dig samma resultat utan att skada dina plagg. Du kan försöka ignorera detta faktum, men kemikalierna i kommersiella sköljmedel förorenar dessutom miljön och kan irritera huden.

Vidare innehåller vissa av dem beståndsdelar såsom ftalater, som kan orsaka hormonobalanser, även om de ger dofterna längre varaktighet. Uppsala universitet är en av de inrättningar som forskat i riskerna med ftalater. Mer vetenskapliga studier måste göras för att bevisa de negativa effekterna på den mänskliga kroppen, men vissa experter avråder redan från att använda dem.

kulörtvätt

Lyckligtvis använder naturliga recept miljövänliga ingredienser som inte är giftiga för din hälsa. Istället gör de kläderna mjukare och renare utan att bleka färger eller försämra tyger. De är rekommenderade för att förbättra färgerna på mörka plagg samt för att förebygga svettfläckar på vita kläder.

Som om det inte vore nog rengör de aktiva komponenterna tvättmaskinen och tar bort tvålskum, mögel och tvättmedelsrester.

Hur gör jag mitt eget sköljmedel?

bikarbonat för tvätten

Det här hemgjorda sköljmedlet är framtaget för att fungera på alla typer av plagg utan risk för allergiska reaktioner, känslig hy eller andningssvårigheter. Det verkar för att skydda ömtåliga fibrer, till och med bebiskläder. Det bekämpar odörer och gör samtidigt kläderna vitare utan att färgerna bleks. Det är anpassningsbart, billigt och lätt att göra om man följer de få enkla stegen.

Vill du veta mer? Läs: 7 enkla knep för att bleka kläder

Ingredienser

 • 4 dl epsomsalt eller grovt havssalt
 • 30 droppar eterisk kamomill-, lavendel- eller annan olja.
 • 1 dl bikarbonat
 • 1 behållare med lock

Instruktioner

 • Blanda epsomsalt och eterisk olja i behållaren.
 • Skaka i några sekunder för att blanda väl. När du är klar tillsätter du bikarbonat.
 • Blanda igen och täck över.
 • Det kommer hålla sig i upp till två månader.

Användning

 • Använd 2-3 matskedar innan sköljningscykeln.
 • För större omgångar kan du använda upp till 12 cl.
 • För att ta bort svettfläckar kan du skrubba det fläckade området med blandningen och låta det verka i 30 minuter innan du sköljer.

Som du precis märkt kan du använda ett eget ekovänligt och hemgjort sköljmedel utan att behöva lägga en massa pengar på komplicerade recept. Håll det nära till hands för att mjukgöra och rengöra dina kläder vid varje tvätt.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.