14 idéer för att göra hushållsarbetet lättare

För att göra hushållsarbetet lättare måste du använda din fantasi. Du kan dra maximal nytta av alla dessa vardagliga ting som du har hemma.
14 idéer för att göra hushållsarbetet lättare

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Trots att vi försöker göra hushållsarbetet lättare slutar det nästan alltid med att vi tillbringar en stor del av dagen för att hålla allt i ordning.

Städning av våra rum, organisering av alla våra prylar och redskap liksom köksarbete – det komplicerar våra liv flera gånger i veckan.

På grund av bristande på kreativitet eller kunskap lägger vi mycket energi på att göra vad som behövs. När vi avslutar vårt tröttande arbete känner vi inte för att göra något annat.

Vid första anblicken kan några av dessa idéer tyckas löjliga, men de visar sig vara bra lösningar på problem som ofta dyker upp i hemmet.

I den här artikeln vill vi dela 15 sätt att göra hushållsarbetet lättare från och med idag!

1. Rengör majskolvar för att göra hushållsarbetet lättare

Att rengöra dina majskolvar har aldrig varit så enkelt! Ta bara en ren tandborste och gnugga bort det oönskade majssilket.

Vill du ha fler tips? Läs: 10 sätt att använda hushållspapper

2. Ta bort envisa fläckar för att göra hushållsarbetet lättare

Disksvampar

Citronsaft är en av de bästa ingredienserna för att avlägsna svåra fläckar från kläder och ytor.

Pressa saften och gnugga över fläckarna med hjälp av en borste. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

3. Magneter i badrumsskåpet

Vägghållare

Tappar du ständigt bort dina metallföremål? Om du är trött på att inte hitta din pincett, dina filar, hårspännen, mm. kan du fästa magneter på insidan av ditt badrumsskåp och använda dem för att hålla reda på dina metallföremål.

4. Aluminiumfolie på dörrknoppar

Att måla dörrar och fönster är ganska komplicerat när vi är oerfarna. Vi smetar nästan alltid ner dörrknopparna och lämnar fula märken som är svåra att ta bort.

Den bästa lösningen är att använda en bit aluminiumfolie. När du är klar tar du bort folien och kommer se ett oklanderligt resultat.

5. Skinande rena kokkärl

Potatisar

När du ser att dina grytor och kastruller blivit tråkiga och smutsiga tar du en bit rå potatis, strör salt på den och gnuggar kraftigt.

Du kommer att få skinande rena kokkärl fria från fett.

6. Trä sytråd genom nålsögat

Nu behöver du inte längre kämpa för att få trådänden genom nålsögat. Nästa gång behöver du bara ha lite hårspray på trådänden. Det tar bara ett par sekunder!

7. Strimla hårt smör

Bröd

Vill du finfördela hårt smör? Använd ett rivjärn för att dela det i fina strimlor.

8. Dammsug trånga utrymmen

Om du fäster ett gammalt lock från en liten glasburk på dammsugarmunstycket blir det lätt att rengöra trånga utrymmen som du annars inte når.

9. Spikhållare

Klädnypa
Riskera aldrig mer att slå dig på fingret nästa gång du slår i en spik. Använd en klädnypa för att hålla spiken när du slår in den i väggen.

10. Tändsticksask för sytillbehör

En tändsticksask kan vara användbar för att lagra nålar, tråd, knappar och andra sytillbehör som du behöver då och då.

11. Kabelförvaring

Rullar

Vanliga tomma toalettpappersrullar är användbara för att organisera alla dessa telefonladdarkablar och datakablar.

12. Rengör kranar

När dina köks- och badrumskranar blivit smutsiga eller tappat sin glans kan du fylla en plastpåse med ättika och dränka kranarna i påsen. Låt verka över natten.

Nästa dag tar du bort påsarna och putsar kranarna. Du kommer se att de blir precis som nya.

13. Organisera plastpåsar

Papper

Istället för att fylla en plastpåse med flera plastpåsar kan du hålla dem rena och i ordning i en ask för pappershanddukar.

Kontrollera att påsarna är torra. Vik dem och lägg dem sedan i asken.

Glöm inte att läsa: 17 tips för att organisera din garderob och spara utrymme

14. Förvara dina hörlurar

Den där tomma trådrullen som du trodde var värdelös kan vara till stor hjälp. Linda sladdarna till dina hörlurar eller headset runt den så de inte trasslar sig i din väska.

Motivera dig själv att prova dessa enkla idéer för att spara tid.

Har du några andra tips? Vi bjuder in dig att dela med dig av dina hushållsidéer.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hernandez Perez J.M, G. V. M. (2003). Intoxicaciones por productos domésticos. Medicina.
  • Cabezas, J. (2014). Guía de limpieza y desinfección en el hogar.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.