Hemgjort smör med bara två ingredienser

Hemgjort smör med bara två ingredienser

Senaste uppdateringen: 16 september, 2019

Trots att smör har haft ett dåligt rykte under lång tid är sanningen att måttlig konsumtion av smör inte utgör några hälsorisker. Tvärtom kan substanserna i detta livsmedel tillhandahålla din kropp med flera fördelar, speciellt om du gör hemgjort smör.

Personer blandar ofta ihop naturligt, nyttigt smör med det margarin som säljs i matbutiken, som är fullt med fleromättade oljor, kalorier, konserveringsmedel och andra komponenter som inte är bra för din kropp. Om du dock lär dig att skilja på ett bra smör och ohälsosamt margarin kan du njuta av detta livsmedel och dess fördelar.

Varför är smör nyttigt?

Smör i bytta

Smör är fullt av näringsämnen och mättade fetter som är viktiga för att hålla kroppen frisk. Det bör dock noteras att du endast bör konsumera små mängder tillsammans med nyttig mat. De huvudsakliga fördelarna med smör är:

 • Vitaminer: Naturligt smör är ett näringsrikt livsmedel som tillhandahåller dig med fettlöslig vitamin A, D, E och K. Vitamin K anses vara viktigt för synen och ett starkt immunförsvar. Vitamin D hjälper kroppen att absorbera mer kalcium, vilket i sin tur möjliggör och stärker många kroppsliga funktioner.
 • Mineraler: En av de huvudsakliga mineralerna i smör är selen. Denna kraftfulla antioxidant har kopplats till minskad cancertillväxt, även om denna tes ännu inte har bevisats. Smör är även en god källa av jod, som där hittas i sin mest absorberbara form.
 • Fettsyror: Smör och några av dess mättade fetter har anticancerogena egenskaper. Det innehåller dessutom konjugerad linolsyra (CLA), vilket sägs bidra till förebyggande av cancer samt viktnedgång. Forskare har påpekat att konjugerad linolsyra mestadels hittas i mjölk och smör från gräsbetande kor.
 • Lecitin: Tack vare denna substans kan smör även skydda dina celler från oxidativ skada och hjälpa till att öka ämnesomsättningen för fetter som orsakar ökat kolesterol, bland annat.
 • Kolesterol: Detta är en av de huvudsakliga komponenterna som har gett smör så dåligt rykte, men sanningen är att det inte är helt dåligt för dig. Sjukdomar som associeras med högt kolesterol framkommer ofta på grund av överdriven konsumtion av enkla kolhydrater. Att konsumera mindre mängder smör är därför inte farligt, och kan till och med vara fördelaktigt för din hälsa och sänka risken för vissa sjukdomar.

En forskningsstudie från Nederländerna har till och med slagit fast att det mättade fettet i smör kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar.

Hur gör du nyttigt, hemgjort smör?

Efter att ha lärt dig detta utsökta recept på hemgjort smör kommer du inte vilja gå tillbaka till att köpa margarinet du hittar i butiken, som är ganska onyttigt. Med bara två ingredienser kan du göra ett lent, utsökt smör som du kan äta tillsammans med andra livsmedel.

Ingredienser

 • 7 dl ekologisk grädde
 • 3/4 tesked salt

Och sedan?

 • Häll grädden i en mixer eller stor burk med bra lock, och se till att inte fylla behållaren mer än halvvägs.
 • Börja sedan vispa grädden hårt i tio minuter (mer om det behövs), tills du uppnått den smörtextur du vill ha. När du vispar kommer du se hur en vit vätska börjar separerar sig från grädden när den blir fastare. Denna vätska är vassle, och du behöver den inte för att göra hemgjort smör. Du kan dock spara den för något annat recept.
 • Fortsätt vispa försiktigt tills smöret har separerats från vasslen så mycket som möjligt.
 • När du fått bort vasslen lägger du till en nypa salt och vispar i några minuter till. När smöret har antagit en bra, fast konsistens spolar du det under vatten tills vasslen är borta – du kan lägga det i en sikt för att göra processen enklare. Därefter är smöret redo att ätas.
 • Avslutningsvis ska du komma ihåg att lägga smöret i en behållare och låta det stå i kylskåpet. Under dessa förhållanden kommer det hålla i en månad.

Notering: Om du vill kan du lägga till smaker för att göra smöret unikt och utsökt. Till exempel kan du tillsätta finhackade, färska örter, som timjan, basilika, gräslök, mm.

Detta kanske intresserar dig
Hur man gör en läcker Monte Cristo-smörgås
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Hur man gör en läcker Monte Cristo-smörgås

Vissa måltider är klassiker som kan ätas närsomhelst på dagen och alltid är lika njutbara. En Monte Cristo-smörgås är ett av dessa klassiska exempe...