7 misstag i köket vi alla gör oss skyldiga till

Medan de flesta av dessa misstag inte är skadliga för din hälsa kan de hjälpa till att optimera din tid i köket.
7 misstag i köket vi alla gör oss skyldiga till

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur renlig och organiserad är du vanligtvis i köket? Du tror säkert att du har ganska bra koll och att allt är så hälsosamt som det bara går. Men vi begår alla vissa misstag i köket...

7 misstag vi gör i köket

1. Örter förvaras inte på rätt sätt

Alla älskar vi en välsmakande rätt och örter som koriander, basilika, mint eller persilja. Oftast köper du dem förmodligen färska och förvarar dem i plastpåsar eller behållare.

örter i vattenglas

Det är helt okej att förvara dem på det sättet för att få hem dem på bästa sätt, men så fort du kommer hem ska du egentligen ta ur örterna från sina behållare och förvara dem på ett svalt ställe. Om möjligt är förvaring i en kopp vatten optimalt. Det förebygger att de vissnar tidigare än vad de borde.

Det är också viktigt att hålla dessa känsliga växer borta från extrema temperaturer. När du förvarar dem nära spisen eller i kylen minskar hållbarhetstiden.

Det här är ett misstag de flesta av oss gör i köket och kan leda till att lite av den goda smaken försvinner, utöver att du lägger mer pengar än du behöver på örter som bara håller i en dag eller två. Det bästa vore att köpa en liten kruka och några frön. Allt som behövs är en väldigt liten yta för att gro din egen växt.

2. Spara inte öppnad mat på burk

tomater i burk

Konserverad mat har många fördelar. De håller längre och du kan använda produkter som inte är i säsong. Icke desto mindre får du inte glömma att så fort du öppnat en konservburk måste använda hela innehållet, eller kasta det som blir över.

Konservburkar görs oftast på aluminium eller stål, som motstår korrosion så länge de inte utsätts för luft. När du öppnar konservburken börjar den oxidera och inom några timmar kan du komma att ha rost blandat med din mat. Om du inte använder allt innehåll i burken, kom ihåg att förvara resterna i en annan behållare i din kyl eller frys. Plast- eller metallbehållare är de bästa alternativen för dessa matvaror.

Det här är ett av de vanligaste felen vi gör i köket eftersom det känns naturligt att lämna det du inte använder i sin originalbehållare.

3. Bananer skalas på fel sätt

Även om det inte är ett misstag i köket som kan leda till ett större hälsoproblem, är det ändå en dålig vana som de flesta av oss har. De flesta skalar bananer från toppen till botten, när man faktiskt borde börja från botten. Det kanske inte verkar speciellt viktigt, men det är det lättaste sättet att hantera frukten.

4. Hur man river av folie

folierulle

Är du en sådan person som river av folien var som helst längst med rullen? Har du någonsin tänkt på att det finns en vass kant på lådan?

Det här är ett vanligt misstag i köket som många begår. Försök istället att mäta hur mycket folie du behöver och sedan river du av folien längs med kanten på lådan. På så sätt är allt du behöver ett lätt ryck för att snabbt och precist få det du behöver.

5. Trick för att skala potatisar

Det har säkert hänt dig att när du ska skala potatisen slutar det med att du får med dig en hel del av potatisen med skalet. Det är ett misstag många gör i köket, men det finns en enkel lösning.

Nästa gång du ska skala potatis, testa följande:

 

  • Skölj först potatisen som vanligt.
  • Använd därefter en kniv för att dra en linje runt skalet.
  • Koka potatisen tills den är klar.
  • Spola sedan med kallt vatten eller lägg i en behållare med isvatten.
  • Ta slutligen bort skalet med dina fingrar.

Det är så enkelt! Det kan komma att spara dig massvis med tid… och en hel del potatis.

 

6. Trick för att rengöra mikrovågsugnen

rengöring av mikro

Du föredrar förmodligen att gå till tandläkaren framför att rengöra mikrovågsugnen. Men det blir enklare om du lägger en blöt tvättsvamp i enheten, slår på den i en minut och sedan avlägsnar svampen. Du kommer upptäcka att vattnet avdunstat och mjukat upp resterna inuti ungen. Allt du nu behöver göra är att torka den ren.

7. Servera inte mat på kalla tallrikar

Du har kanske märkt att mat på fina restauranger serveras på en tallrik som håller ungefär samma temperatur? Om det är en kall rätt så är också tallriken kall. Om maten är varm värmer man upp tallriken för att maten ska behålla sin temperatur. Det är så du får den bästa upplevelsen av maten du kämpat så hårt för att laga!

Så, vilka misstag i köket gör du dig skyldig till? Vilka andra knep kan du rekommendera?

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wendt S., Eder I., Wolfel R., Braun P., Lippmann N., Rodloff A., Botulism: diagnosis and therapy. Dstch Med Wochenschr, 2017. 142 (17): 1304-1312.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.