7 rengöringstips för besvärliga fläckar i hemmet

Visste du att talk kan hjälpa dig att ta bort fettfläckar från möbelklädsel? Låt verka i 30 minuter och fläcken försvinner.
7 rengöringstips för besvärliga fläckar i hemmet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att städa hemma kan vara riktigt tröttsam när du inte har några bra lösningar för fläckar på ytor som är svåra att rengöra. Det finns många produkter på marknaden som kan göra jobbet lättare, men de flesta är ganska dyra samt tillverkade med starka kemikalier som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Av den anledningen har ekologiska rengöringsprodukter rekommenderats sedan några år tillbaka. De innehåller naturliga ingredienser med egenskaper som tar bort nästan alla typer av smuts och fläckar på de flesta ytor.

Idag vill vi dela med oss av 7 tips som hjälper dig att hålla ditt hem skinande rent.

Rengör köksredskap

Köksredskap

Kastruller och andra köksredskap i metall blir lätt smutsiga och oxiderar på grund av tidens tand och konstant användning.

Men det finns ingen anledning att slänga dem. Allt du behöver göra är att bereda en blandning av bikarbonat och väteperoxid och skrubba dina smutsiga kastruller och redskap med en svamp. Du kommer att bli förvånad över resultatet!

Rengör tvättmaskinen

Trots att dess funktion är att tvätta kläder ansamlar tvättmaskinen smuts med tiden och kan göra det svårare att tvätta dina kläder lika effektivt som tidigare. För att förebygga det kan du regelbundet köra en omgång med en blandning av bikarbonat och ättika.

Ta bort fettfläckar

Medel mot fettfläckar

Fett ansamlas lätt och det krävs ett bra rengöringsmedel för att ta bort det. För att rengöra fettfläckar på kläder kan du bereda en blandning av bikarbonat och citron och skrubba med en borste. Om fläckarna är på tygmöbler kan du använda hushållspapper för att absorbera fettet och sedan strö på talk eller majsstärkelse. Låt verka i en halvtimme och sug sedan upp det med dammsugaren.

Fönster- och dörrkarmar

Dessa ställen har en tendens att ackumulera damm och smuts som, om det inte tvättas bort, kan orsaka allergier och missfärga dessa ytor. För att rengöra dem på rätt sätt kan du blanda lite bikarbonat med ättika och använda en borste eller trasa för att avlägsna smutsen.

Fläckar på träytor

Fläckar på träyta

För fläckar på träytor, såsom dörrar, möbler och golv, fungerar inget bättre än tandkräm. Det enda du behöver göra är att gnugga lite tandkräm på ytan du vill rengöra. Efter 30 minuter skrubbar du med en borste eller våt svamp.

Rengör mikrovågsugnen

Du bör rengöra mikrovågsugnen regelbundet den har en tendens att ackumulera fett och matrester som negativt kan påverka din hälsa.

Allt du behöver göra är att fylla en behållare med 4 dl vatten och en matsked ättika. Mikra på hög effekt i 3-4 minuter så att vattnet kan avdunsta. Vänta i ungefär 10 minuter innan du öppnar luckan så att ångan hinner komma åt i varje hörn av ugnen.

Ta ut behållaren och rengör väggarna på insidan med en svamp med lite bikarbonat. Slutligen torkar du rent med en ren, våt trasa.

Desinficera köksbänken

Bänkyta

Denna yta kräver rengöring och desinficering flera gånger om dagen eftersom den kan ackumulera en hel del bakterier, matrester och fett som kan sätta din hälsa på spel och dessutom locka skadedjur. För att underlätta arbetet och döda mikroorganismerna kan du blanda ättika, vatten och citronsaft och torka av bänken med en trasa. Se till att du täcker varje kvadratcentimeter.

Om smutsen har fastnat och är svår att få bort kan du göra en pasta med bikarbonat och citronsaft. Sedan skrubbar du ytan tills den är fri från fläckar.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.