Hur du gör naturligt hemmagjort tvättmedel

juni 29, 2015

Vi vet redan hur man gör schampo, masker och en hel del andra saker, naturligt och i hemmet. Allt fler letar dock efter sätt att återupptäcka de trick som våra mor- och farmödrar använde, som funkade lika bra, om inte bättre, än de metoder vi använder idag. De är även betydligt billigare och organiska.

I denna artikel kommer vi förklara hur du kan göra ett eget hemmagjort tvättmedel för att tvätta dina kläder. Vi kommer även dela med oss av ett par trick för att göra mjukmedel, med den doft du vill ha, samt en hemmagjord fläckborttagare.

Fördelar med ett naturligt hemmagjort tvättmedel

Att göra dina egna naturliga produkter har några fördelar som vi skulle vilja poängtera:

 • Prisvärda: Tvättmedel är ofta inte billigt och detta recept görs med väldigt billiga ingredienser.
 • Enkelt: Du behöver inte ha specifik kunskap, eftersom receptet är enkelt och ingredienserna enkelt hittas.
 • Organiska: Det är viktigt att inte använda för många produkter som skadar miljön, och bara använda de som är nödvändiga.
 • Anti-allergiska: Detta är ett hemmagjort tvättmedel som inte innehåller några aggressiva substanser, vilket är till fördel speciellt för personer med känslig hud, eller barn.

Hängande tvätt

Naturliga ingredienser

För att kunna förbereda ett hemmagjort tvättmedel kommer vi använda naturliga ingredienser som du redan har i hemmet, och du kommer upptäcka hur effektiva de är redan vid första tvätten. Natriumbikarbonat är en naturlig produkt om fungerar som luktborttagnings- och desinfektionsmedel. Den neutraliserar pH-värdet då dina produkter har för mycket syra eller är för alkaliska, och gör tygerna mjuka.

Å andra sidan är tvålen vi gör vårt tvättmedel med en vanlig tvål, som förr i tiden användes som hemmagjort tvättmedel för att tvätta kläder för hand. Denna tvål kan tillverkas med naturliga fetter, kokosnötstvål, glycerintvål eller Marseilles-tvål, mm.

Tvål

Vad behöver du?

 • En eller två tvålar för tvätt
 • 5 dl bikarbonat
 • Valbart: citron eller essentiell olja av lavendel
 • Vatten

Redskap

 • En spann
 • En mellanstor gryta
 • En träslev

Hur gör man den?

Riv tvålen med ett järn. Du kommer behöva runt 5 dl. Koka upp en liter vatten i en gryta och lägg till den rivna tvålen. Låt detta koka på låg värme medan du rör om med en träslev.
I en annan behållare lägger du till bikarbonat. Häll det kokade vattnet på tvålen, och blanda ordentligt genom att använda en träslev. Rör om tills allt har lösts upp.
Du kan sedan, om du vill, lägga till någon form av olja för att ge lite doft till ditt tvättmedel.
Lägg till 15 ml och rör om igen.
Täck över grytan.
Förvara i vattenflaskor eller tomma tvättmedelsbehållare med en varningsetikett. Skaka ordentligt innan varje tvätt för att blanda ingredienserna.

Och mjukmedlet?

Den mest naturliga, kostnadseffektiva metod som finns för att ersätta kommersiella mjukmedel är att använda vinäger. Detta hjälper till att tvätta kläder, göra tyg mjuka och förhindra ludd och statisk elektricitet. Vinäger mjukar även upp hårt vatten som har för mycket kalk. Slutligen har vinäger även en annan bra fördel: det hjälper till att rengöra rör och slangar i tvättmaskinen från smuts, tvål, kalk och mögelrester. För att få en speciell arom kan du använda en av dessa essentiella oljor:

 • Citrus (citron, apelsin, mandarin): detta hjälper med djuprengöring, eliminerar oljerester och ger kläderna en väldoftande lukt.
 • Lavendel: en fantastisk rensande arom som hjälper till att desinficera och även har avslappnande och mjuknande egenskaper.
 • Tea tree-olja: perfekt för att ta bort svamp.
 • Eukalyptus: denna olja har en väldigt uppfriskande arom och hjälper även till att ta bort bakterier.

Om du inte har några essentiella oljor kan du lägga till juicen från en halv citron i vinägern.

För de tuffaste fläckarna

Innan du tvättar kläder med fläckar med ett hemmagjort tvättmedel bör du applicera lite bikarbonat och vinäger och gnugga fläcken ordentligt med en borste.

MER FÖR DIG