12 rengöringstips för svåra områden

Visste du att citronsaft kan hjälpa dig att ta bort mögel och tvålskum från dusch och badkar? Väteperoxid är också väldigt effektivt.
12 rengöringstips för svåra områden

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En total hemrengöring bör genomföras ofta för att undvika ansamling av smuts, damm och orenheter. Vissa är tursamma nog att ha någon som hjälper dem med denna syssla, som kan ta evigheter, och andra måste lägga många timmar på att få huset skinande rent. För att underlätta, kan det vara bra att känna till några rengöringstips som snabbar på arbetet.

Det finns många tips och trick för rengöring som kan spara dig tid och pengar. Den här gången ska vi dela med oss av tolv enkla rengöringstips som säkert kommer hjälpa dig.

Rengöringstips för möbelklädsel

För att rengöra möbelklädsel i hemmet och bilen kan du bereda en blandning av kolsyrat vatten, vinäger och tvål, och sedan skrubba med en tandborste. För envisa fläckar bör du överväga rengöring med ånga.

Fönster

För att få bort damm och oxidering från stora fönster kan du blanda bikarbonat och vitvinsvinäger, och sedan applicera med en borste eller mjuk trasa.

För svåråtkomliga områden kan du använda tops.

Soffor

För att få bort fläckar från mikrofibersoffor kan du blanda destillerat vatten och alkohol, och skrubba med en borste eller trasa. Resultatet kommer vara omedelbart.

Bänkar och bord

Städa effektivt med våra rengöringstips!

Dessa områden kan vara svåra att rengöra och kräver speciell försiktighet eftersom mat bereds på ytorna. Detta rengöringstips går ut på att göra en blandning av en del väteperoxid och två delar vatten, som du sedan applicerar med en sprejflaska. Denna lösning tar bort matfläckar och mögel.

Ett annat utmärkt sätt att rengöra dessa ytor är att blanda lite bikarbonat med lite eterisk citronolja, och sedan skrubba ytan ren.

Nätskärmar

Nätskärmar är svåra att rengöra på grund av de små hålen. För att ta bort ansamlad smuts tar du en sminkborste du inte längre använder och borstar ytan ren med den.

Rengöringstips för ugnen

Ansamling av fett och matrester kan göra det svårt och irriterande att rengöra ugnen.

För att göra jobbet enklare och kortare kan du spreja dess väggar med vatten och sedan hälla lite bikarbonat på dem. Låt verka över natten och torka sedan rent på morgonen.

Golv

Använd talk för rengöring av golv

Damm och oljor kan få golvet att se smutsigt ut. Om fläckarna är nya kan du applicera lite talk och låta det verka i tio minuter, varpå du sopar rent.

Om fläcken är äldre applicerar du en diskmedelslösning och skrubbar med en borste. Låt det verka i tio minuter och skölj sedan bort.

Kylskåpet

Kylskåpet kan lukta illa och bakterier samt rester av mat kan smutsa ner hyllorna. För att rengöra kylskåpet kan du bereda en blandning av en del bikarbonat, en del väteperoxid och två delar vatten. Spreja vätskan på alla ytor i kylskåpet och låt verka i tio minuter. Torka sedan rent med en trasa.

Skåp

Vårt rengöringstips för att få rena och skinande skåp är att använda en blandning av bikarbonat och vatten. För svåra fläckar tillsätter du en del vitvinsvinäger. Låt verka i några minuter och torka sedan bort smutsen med en trasa.

Dusch och bad

För att få bort mögel och tvålskum från dusch och badkar behöver du bara lite citron. Häll lite citronsaft på en städborste och skrubba ytorna rena. Du kan även använda väteperoxid istället för citronsaft.

Toaletter

Bikarbonat med citronsaft är bra på toaletten

För att ta bort fläckar och mögel från din toalett kan du blanda lite bikarbonat med citronsaft och applicera på ytorna med en borste. Du kan även använda vitvinsvinäger.

Speglar

För att rengöra speglar behöver du bara blanda tre delar vatten med en del vinäger. Spreja på och torka av med en trasa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.