Hur du rengör ugnen med naturliga produkter

Hur du rengör ugnen med naturliga produkter

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ugnen brukar vara en av de smutsigast vitvarorna i hemmet eftersom all mat du ställer in täcker dess inre med sitt fett. Många undrar vilket som är det bästa sättet att rengöra den, eftersom det enda sättet att förhindra att vitvaran blir en perfekt plats för mikroorganismer är att få bort allt fett och avlagringar.

I dagsläget finns det massor av rengöringsprodukter för ugnen på marknaden, men de är inte alltid det bästa alternativet. Dessa produkter brukar vara fulla av giftiga kemikalier och är ofta inte lika effektiva som andra metoder. Ett utmärkt alternativ för att rengöra din ugn är att använda naturliga produkter.

Naturliga produkter är utmärkta rengöringsalternativ. Utöver att vara väldigt effektiva på att bli av med fett och avlagringar är de även miljövänliga och orsakar inga typer av föroreningar. Nedan har vi listat några av de bästa alternativen för att rengöra ugnen med naturliga produkter.

Salt

Salt för rengöring av ugnen

Du kan använda salt i köket för mer än att smaksätta dina rätter. Denna billiga och lättillgängliga produkt kan vara väldigt användbar om du vill desinfektera och rengöra din ugn med naturliga produkter.

Hur kan jag använda salt för att rengöra min ugn?

I en skål blandar du 1/2 liter vatten och 250 g salt. Sprid sedan ut blandningen på ugnens väggar – speciellt på områden med mycket fläckar och stänk från fet mat. Låt produkten sitta i 15 till 20 minuter och skölj sedan av med en blöt svamp.

Om du väljer att använda denna metod kan din ugn få en dålig lukt. För att bli av med den blandar du 1/2 liter vitvinsvinäger och 250 g salt. Blanda dessa ingredienser noggrant tills saltet helt lösts upp, och häll den sedan i en sprejflaska. Spreja ugnsväggarna med vätskan och låt sitta i några minuter. Tvätta bort resterna med en svamp.

Citron är antibakteriell

Citron är en utmärkt antibakteriell och antiseptisk produkt som också kan hjälpa dig att bli av med mikroorganismer som byggs upp i ugnen. Den friska doften av citron hjälper dig dessutom att bli av med dåliga odörer, och denna frukt är mycket effektiv för att ta bort fett.

Hur kan jag använda citron för att rengöra ugnen?

Om du letar efter ett enkelt sätt att rengöra ugnen behöver du bara skära två citroner på hälften och pressa ut saften. Häll sedan saften i en gryta och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader C och timern på 30 minuter. När tiden är ute låter du ugnen svalna, tar ut grytan och torkar av ugnsväggarna med en ren trasa.

Vinäger

Äppelcidervinäger för ugnsrengöring

Vinäger är ytterligare en produkt som är välkänd för sina rengörande egenskaper. Du kan förstärka dessa egenskaper ytterligare genom att blanda vinäger med bikarbonat för att rengöra ugnen.

Hur kan jag använda vinäger för att rengöra ugnen?

Blanda gott om äppelcidervinäger med bikarbonat och häll blandningen i en sprejflaska. Spreja sedan ugnsväggarna med vätskan och låt sitta på 120 grader i tio minuter. Låt ugnen svalna och torka bort resterna med en blöt svamp.

Bikarbonat

Bakpulver

Bikarbonat är en naturlig produkt som har massor av användningar, både i köket och som en naturlig kur. När det kommer till rengöring är det perfekt för att få ugnen att se ny ut.

Hur använder jag bikarbonat för att rengöra ugnen?

Blanda en matsked bikarbonat med 250 ml vatten. Häll blandningen i en sprejflaska och spreja ugnsväggarna. Låt blandningen sätta sig under natten och torka bort följande dag med en blöt svamp.

Ett annat alternativ är att blanda 250 ml bikarbonat med lite vatten för att få en tjock smet. Använd en trasa för att sprida ut smeten på ugnsväggarna och låt det sitta i runt två timmar. Efter denna tid tar du bort smeten med en kökssvamp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.