Hur du använder salt som skönhetsbehandling

När du använder salt som skönhetsbehandling, se till att du inte får det i ögonen då det kan orsaka irritation.
Hur du använder salt som skönhetsbehandling
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det kanske överraskar dig att få veta att salt har många användningar och fördelar som du kan använda dig av i din dagliga skönhetsrutin. Faktum är att vi inte hör alltför mycket om salt i reklam, trots att det finns så många gömda fördelar med att använda det. I denna artikel kommer vi berätta för dig om allt som salt kan göra för din hud och hur du kan använda det för att skapa en fantastisk skönhetsbehandling!

Saltets egenskaper för att förbättra ditt utseende

Som vi sagt ovan har denna produkt många olika applikationer som kan förbättra vår skönhetsrutin, speciellt när det används på huden.

Som en skrubb

Efter att du badat och huden fortfarande är blöt kan du strö lite salt på dina händer och sedan försiktigt skrubba armarna och benen. När du masserar hjälper det till att få bort döda hudceller och förbättrar blodcirkulationen.

Som ansiktsvatten

Lent ansikte

Du kan också försöka med följande trick för att rengöra fet hy. Ha lite varmt vatten i en sprejflaska och lägg i en tesked havssalt. Låt det lösas upp och se till att det inte är för varmt innan du börjar spreja lite på ditt ansikte. Undvik området runt ögonen. Handdukstorka sedan ansiktet försiktigt med korta drag.

Mot pösiga ögon

Blanda en tesked havssalt i en skål varmt vatten. Doppa en bomullstuss i vattnet, lägg dig ned och lägg tussarna på dina ögon i minst 10 minuter. Se till att du inte öppnar ögonen för att undvika irritation. Skölj väl med kallt vatten.

Som ett fotbad

Fotbad med salt

Efter en lång dag på jobbet kommer vi alltid hem med trötta fötter – salt kan vara lösningen mot tröttheten och smärtan i hälarna. Allt du behöver göra är att ha i tre eller fyra teskedar i varmt vatten. Bada fötterna tills vattnet inte längre är varmt.

För att motverka mjäll

Salt är jättebra när det kommer till att bekämpa smuts och fett. För denna behandling rekommenderar vi att du kollar din skalp noga för att se till så att du inte har några små sår eller skrapsår.

Ta sedan med dig en saltkvarn in i duschen och innan du använder dig av något schampo strör du lite salt på huvudet och masserar försiktigt in det i hårbottnen. Det är viktigt att vara försiktig så att saltet inte skrapar bottnen och gör dig någon skada, vilket skulle vara väldigt smärtsamt.

Få bort hårsprej

Salt kan vara användbart de nätter vi kommer på att vi har håret fullt med hårsprej eller andra hårprodukter. Blanda en 2 1/2 dl epsomsalt (magnesiumsulfat) i en liter vatten och 2 1/2 dl citronjuice och låt det stå i 24 timmar. Dagen efter arbetar du in vätskan i håret medan det är torrt. Låt det sitta i 20 minuter och tvätta sedan av det som vanligt.

Något mer “sofistikerat”

Whisky- och saltterapi

Denna behandling gör du med havssalt, whisky, kokosnöt och palmoljor, samt vete. Det hjälper dig att förbättra hudfärgen och bevara hälsosamt, mjukt hår. Det är speciellt bra för män, men kvinnor kan också använda det.

Salt- och champagneterapi

Denna behandling gör du med salt från bergen, champagne (eller mousserande vin), kokosnöt och palmoljor. Du kan lägga till cederträdoft för att stimulera blodcirkulationen och borttagningen av celluliter, såväl som att lösa problem med vätska i kroppens vävnader (ödem). Det hjälper till att återställa hudens vävnader och minskar tecken på åldrande.

Salt- och vinterapi

Detta är en otrolig antioxidant, och liksom champagne- och saltterapin är den utmärkt för att förhindra tecken på tidigt åldrande. Det hjälper till att återställa vävnader och stärker det kardiovaskulära systemet. Det gör du med bergssalt, rött vin, kokosnöt och palmoljor.

Vi hoppas att du lärt dig något om hur du gör en skönhetsbehandling med salt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. Proksch E, Nissen HP, Bremgartner M, Urquhart C. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218
  • About Epsom salts. (MgSO4·7H2O) (n.d.). epsomsaltcouncil.org/wp-content/uploads/2015/10/universal_health_institute_about_epsom_salt.pdf
  • Scientific evidence of the therapeutic effects of dead sea treatments: a systematic review. Katz U, Shoenfeld Y, Zakin V, Sherer Y, Sukenik S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503590

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.