Använd vinäger för att rengöra ditt hem

Använd vinäger för att rengöra ditt hem

Senaste uppdateringen: 07 november, 2018

Denna ingrediens är oumbärlig i sallader och många andra rätter, men vinäger fungerar även för rengöring av ditt hem. Du kanske inte kände till det tidigare, men denna unikt luktande vätska kan hjälpa till att hålla ditt hus rent och fräscht. Lär dig de mest effektiva sätten att använda vinäger i ditt hem.

Varför använda vinäger?

Det är inte bara miljövänligt, i och med att du inte häller en massa gifter och kemikalier i avloppet, utan det är också ekonomiskt. Vinäger har många användningsområden i det dagliga livet.

Det är en ekologisk produkt som inte orsakar allergier eller irritation, och det finns mer än sannolikt redan i ditt kök. Här är några idéer för att använda den som rengöringsprodukt:

 • Framhäv och rengör alla ytor: Det kan vara trä, keramik, rostfritt stål, glas och mycket mer. Använd bara kallt vatten och blanda det med vinäger. Vid fönstertvätt, till exempel, är det bara att använda tillsammans med tidningspapper för spektakulära resultat. Det är också perfekt för att rengöra badrum p.g.a dess utmärkta desinficerande effekt.

spis

 • Ta bort kalk från dusch och kran: Ta av duschhuvudet från duschen eller kranen från handfatet och lägg dem i en kastrull med vatten och vinäger i två timmar. Skölj sedan. Om fläckarna har suttit länge kan du behöva skrubba dem lite med en borste eller svamp.
 • Rengör cd-skivor och dvd:er: Dessa är mycket sårbara för repor. Gnugga dem försiktigt med en trasa som fuktats i vinäger och se hur reporna börjar försvinna.
 • Ta bort beläggningar från kaffe- eller tekannan: Vita eller bruna salter börjar sätta sig på sidorna och botten av kannan när du kokar vatten. För att eliminera beläggningen kan du fylla den med vatten och vinäger och värm upp som om du skulle bereda kaffe eller te. Låt koka i några minuter, häll ut vattnet och skölj.

Fler anledningar:

vinäger
 • Neutralisera dålig lukt i rum: Fyll en flaska med vatten och en gnutta vinäger. Låt den stå öppen i ett rum tills lukten försvinner. Det är perfekt för rum som nyligen har blivit målade. I det fallet föreslår vi att byta vattnet var 12:e timme och upprepa minst tre dagar i rad.
 • Eliminera lukter i kylskåpet: Precis som i det tidigare exemplet kan du placera en liten behållare med vatten och vinäger inuti, eller så kan du använda den utspädd i vatten på dörrar, hyllor och lådor, med mera, när du rensar ut ditt kylskåp.
 • Ta bort rost: Om du har något hemma som har rostat (vare sig det är en cykel, en konservöppnare eller en potatisskalare) kan du använda vinäger för att rengöra det. Låt stå i 24 timmar.
 • Ta bort vattenmärken från trä: Om du har ett träbord där någon lagt ett glas innan du hunnit lägga ett underlägg och det har lämnat ett avtryck i form av en gloria kan du ta bort det genom att gnugga med lika delar olivolja och vinäger.
 • Ta bort etiketter och klistermärken: Vare sig det är omslaget på en behållare, ett klistermärke ditt barn har på sin väska, mm. behöver du bara fukta med vinäger och vänta. Efter ett tag lossnar den från ytan av sig själv, nästan magiskt, och utan någon ansträngning.

Vinäger2

 • Rengör grytor och stekpannor: Behandla med ren vinäger och låt vara i en halvtimme. Tvätta sedan med diskmedel och polera med mer vinäger, den här gången med en mjuk trasa.
 • Neutralisera lukter från avloppet: Vinägern rengör också avlopp och förhindrar stopp. Lägg bikarbonat i avloppet och tillsätt sedan 1 dl vinäger. Täck och låt stå i 15 minuter. Ta bort locket och häll kallt vatten i avloppet.

Ytterligare anledningar:

 • Desinficera frukt och grönsaker: Lägg frukten eller grönsakerna i en skål och fyll med vatten och en skvätt vinäger. Låt stå i 10 minuter. Det är perfekt för att tvätta och desinficera det du äter rått, som tomater, sallad, oskalade äpplen, persikor, mm.
 • Rengör diskmaskinen: Den luktar oftast illa eftersom matavfall ackumuleras inuti. Lägg 1 dl i diskmedelsfacket. Kör maskinen tom på den kortaste cykeln.
 • Ta bort dålig lukt i köket: Om du har stekt fisk, kokt blomkål eller grillat kött kan du eliminera dessa lukter på bara några minuter. Allt du behöver göra är att koka en matsked vinäger med 1 dl vatten.
  Vinäger4
 • Ta bort cigarettlukt från kläder: Häll 5 dl vinäger i badkaret och fyll med varmt vatten. Häng dina kläder över vattnet. Ett annat användningsområde är att den förhindrar att färgstarka kläder färgar av sig. Det brukar annars leda till fläckar på ljusa kläder. Innan du lägger mörka kläder i tvättmaskinen kan du låta dem ligga i vinäger i en halvtimme. Du kan också lägga 2 dl i den sista tvättcykeln som sköljmedel. Oroa dig inte för lukten, den försvinner när kläderna torkar.
 • Ta bort vinfläckar (när du behandlar fläcken samma dag): Fukta kläderna och låt sitta i ett par minuter innan du tvättar dem. Detta fungerar på kläder av bomull och polyester, och när du behandlar fläcken inom 24 timmar.
 • Rengör avfallskvarnen: Om du har en av dessa hemma vet du att det är ganska tröttsamt att försöka få bort lukterna. Allt du behöver göra är att hälla i lite vinäger, eller gör isbitar och placera dem i avfallskvarnen. Slå på den och låt den göra jobbet själv.
Bilder används med tillstånd av Chris Martin, Stu Spivack, Breibeest, Kate Ter Haar, Puamelia och Mike McCune.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.