Hur du rensar din kropp med mate

Hur du rensar din kropp med mate

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Mate är en infusion, typisk för Argentina och Uruguay, vars tradition har spridit sig till andra delar av världen genom dess hälsosamma fördelar. Den bereds med blad från växten yerba mate, som läggs i en behållare (ursprungligen en squashskål) som man sedan häller varmt vatten i.

Du kan dricka den bitter, med socker, eller med skal från citron eller apelsin. Sanningen är att denna ört är mycket bra för din kropp och här vi kommer att berätta varför.

Egenskaper hos denna dryck

För det första kan vi betona två egenskaper hos den: uppfriskande och renande. Detta beror på att den har en stor diuretisk förmåga i tillägg till den mängd vatten som du får i dig när du dricker denna infusion. Samtidigt har den antioxidativa egenskaper, kan minska det “onda” kolesterolet (eller LDL) och främja en ökning av det “goda” kolesterolet (HDL).

Forskning visar att mate främjar kroppens enzymer så att de arbetar hårdare och skyddar dig från hjärtattacker. Det ger också höga halter av xantin, vilket är mycket bra för ditt totala välbefinnande. På platser där vattnet inte är drickbart kan mate hjälpa till att rena det från till exempel bakterier och parasiter.

Man dricker mate

Denna traditionella infusion, som dricks i framförallt många sydamerikanska länder, ökar din uppmärksamhet och underlättar intellektuella aktiviteter. Den är antidepressiv, icke-beroendeframkallande, och innehåller mindre koffein än te, kakao och kaffe. Den snabbar upp urinproduktionen, vilket eliminerar gifter som lagrats i kroppen.

Du bör dock hålla i minnet att yerba mate inte är avsett för ångestfyllda personer, eller de med sömnstörningar eller akuta njursjukdomar. Emellertid visade en undersökning att många patienter som drack det drabbades av matstrupsproblem, men detta på grund av temperaturen på vattnet, inte mate självt. Det finns också fall där mate som dricks under fasta ger en bieffekt på magsyran.

Vad finns det för varianter av mate?

Även om alla är överens om att “traditionell mate” är bitter och att vattnet måste koka innan du lägger i bladen, är sanningen den att det finns flera andra sätt att dricka denna infusion:

 • Bitter: Som vi redan nämnt är detta det vanligaste sättet att dricka mate och det är hur nästan hela Argentina, Uruguay, södra Brasilien, Bolivia och Paraguay dricker det. Det är känt som “cimarrón” eller “feral” efter de hästar som åtföljde gauchos (sydamerikanska länders motsvarighet till Nordamerikas cowboys); de första som drack denna infusion.
 • Söt: Traditionalister hävdar att detta inte är riktig mate. Här tillsätter man socker, stevia eller sötningsmedel. De flesta kvinnor och barn i Buenos Aires dricker mate så här. Denna variation har mycket att göra med invandring eftersom spanjorer och italienare ville ge sin egen distinkta touch till regionens dryck.
 • Med mjölk: Istället för vatten används mjölk med socker. Mjölken ska vara ljummen.
 • Med örter: Dessa kallas populärt för “yuyos” och läggs ovanpå eller blandas med yerba mate i infusionen för att lägga till en annan smak, alternativt för att dra nytta av örternas medicinska egenskaper. Exempel på örter som används är kamomill, eukalyptus, mynta, boldo eller lindblomma.
Mate i kopp

Som te: Här läggs inte bladen i en behållare, utan istället använder man vanliga tepåsar. Alternativt går det bra att använda en kopp. Den här varianten är populär bland ungdomar och barn.

 • Tereré: Den här varianten är traditionell i Paraguay och regionen Mesopotamien i Argentina. Istället för vatten tillsätter man juice (av apelsin eller grapefrukt), örter (mestadels pepparmint eller citronverbena) och även citronskivor. Det bereds i en kanna och hälls över mate.
 • Kokt mate: Detta är en infusion som kommer i tepåsar. Det bereds som vanligt te, men det smakar som mate. Varianten är vanlig i Argentina och Uruguay.

Hur rensar jag kroppen genom att dricka denna dryck?

Du bör helt enkelt välja någon av de “versioner” som denna infusion kommer i och dricka den dagligen. Experter säger att om du dricker drycken på morgonen ökar dess effekter och fördelar för kroppen. Många människor föredrar att dricka mate till frukost, med kakor eller bröd (eller muffins också).

De människor vars första måltid består av kaffe med mjölk, croissanter eller kakor dricker mate efteråt och då ofta under senare delen av morgonen. Om du inte gillar smaken av traditionell mate kan du prova den söta varianten alternativt tereré med juice under varma sommardagar.

Mate med sugrör
Bilder från Juan Pablo Olmo

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Botanical. (2017). Propiedades del mate.
 • Sociedad Latinoamericana de Nutrición, C., & Atalah Samur, E. (2011). Archivos latinoamericanos de nutrición. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. https://doi.org/10.1002/ar.10171.
 • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….
 • Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 882. Published online 2017 Aug 15. Yerba Maté (Ilex paraguariensis) Metabolic, Satiety, and Mood State Effects at Rest and during Prolonged Exercise. doi: 10.3390/nu9080882
 • R: Concise Reviews in Food Science JFS R: Concise Reviews/Hypothesis in Food Science. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-3841.2007.00535.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.