13 livsmedel som förbättrar barns koncentration

Koncentrationsförmågan är mycket viktig för ditt barns inlärning. Som tur är finns det livsmedel som kan optimera denna förmåga. Få reda på vilka de är!
13 livsmedel som förbättrar barns koncentration

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När barn börjar i skolan är förmågan att koncentrera sig en av nyckelfärdigheterna i inlärningsprocessen. Det är därför det är så viktigt att de äter livsmedel som förbättrar barns koncentration.

Koncentrationen hjälper folk att fokusera sin uppmärksamhet. När du koncentrerar dig förenas kropp och sinne för att gagna båda. Det är därför koncentration är så viktigt för barn som studerar och kanske ska skriva ett prov, såväl som för de som utövar olika sporter.

Man har bevisat att det finns livsmedel som förbättrar barns koncentration. Främst för att de ger kroppen balansen den behöver för att sinnet ska kunna fokusera; vidare för att de ger hjärnan det bränsle den behöver för att nervcellerna ska fungera effektivt.

Fetter: det bästa bränslet

Din kropp får merparten av sin energi från kolhydrater och fett. Hjärnan använder båda dessa för att fungera, men den metaboliska produkten som kommer från nyttiga fetter är bäst på att förnya och regenerera hjärnceller.

Att inkludera livsmedel som förbättrar barns koncentration i kosten främjar deras kognitiva processer och kreativitet. Men föräldrar kämpar ofta mot det faktum att barn inte gillar nyttig mat.

När barn växer genomgår de olika stadier av acceptans. Om de inte accepterar ett visst livsmedel en dag kan du prova det en annan. Om du är kreativ med dina recept kommer de upptäcka och uppskatta fördelarna med att äta nyttigare mat.

Livsmedel som förbättrar barns koncentration

1. Avokado

Avokado är nyttigt fett

Avokado är rik på enkelomättade fetter som förbättrar kommunikationen mellan nervceller och förbättrar minnet. Perfekt när man ska skriva prov!

Gott tips

Fyll fullkornsbröd med en avokado, strimlad kyckling (ugnsbakad eller kokt), finhackad selleri och majonnäs.

2. Lax, sardiner och ansjovis

Fet fisk är rik på omega-3, omega-6 och fosfor, vilket är perfekt för att förbättra hjärnfunktionen.

Gott tips

Du kan variera receptet ovan genom att lägga till ugnsbakad lax istället för kyckling.

3. Selleri

Antioxidanterna och de antiinflammatoriska egenskaperna hos selleri kommer från dess luteolin – en beståndsdel som främjar inlärning och minne.

Gott tips

Gör en sallad med hackad kyckling, äpple och selleri. Lägg till en dressing med naturell yoghurt, senap, honung, salt och peppar.

4. Blåbär

Färska blåbär

De är rika på antioxidanter och antocyaniner som skyddar mot neurologiska sjukdomar, som Alzheimers. De förbättrar även inlärning, tänkande och minne.

Gott tips

Gör en blåbärs- och tranbärssmoothie. Sila och söta efter smak, helst med honung. Kom ihåg att socker inte främjar koncentration.

5. Broccoli

Broccoli är rik på kolin (en B-vitamin) som inte bara främjar bebisars utveckling i livmodern, utan även förebygger kognitiv försämring.

Gott tips

Ånga broccolin i fyra minuter. Finhacka den och blanda med makaroner, kokta linser och krossade nötter. Krydda med vitlök och gurkmeja.

6. Buljong på kycklingben

Tack vare det faktum att buljongen läker magen kan den minska mängden bakterier och livsmedel som hamnar i blodomloppet och får hjärncellerna att svälla.

Gott tips

För att göra buljong på kycklingben ska du koka benen i 12-24 timmar på låg värme. Tillsätt morötter, selleri och två matskedar äppelcidervinäger till buljongen. Tillsätt persilja tio minuter innan du tar bort det från värmen. Sedan är det bara att sila, och vips är din näringsrika buljong klar.

7. Extra jungfruolivolja

Tillaga inte olivoljan

Kallpressad jungfruolivolja är rik på antioxidanter som bevarar minnet och främjar inlärning.

Gott tips

Kallpressad jungfruolivolja får inte utsättas för höga temperaturer eftersom den då bryts ned. Tillsätt den rå i sallader, majonnäser eller pastarätter.

8. Kokosolja

Det är den bästa källan till triglycerider med medellånga kedjor – den perfekta maten för nervcellerna. Den minskar inflammation och förebygger minnesförlust.

9. Gurkmeja

Kurkuminet i gurkmeja är en kraftfull antioxidant och ett antiinflammatoriskt medel som stimulerar produktionen av nya hjärnceller, eller neurogenes.

Gott tips

Gurkmeja är vad som gör curry gult. Du kan göra en läcker majonnäs med gurkmeja eller använda den för att ge extra smak till äggröra.

10. Rosmarin

Rosmarin till kött

Carnosinsyran i rosmarin skyddar hjärnan mot neurodegenerativ skada som orsakas av fria radikaler.

Gott tips

Krydda kött eller kyckling med finhackade rosmarinblad. Rosmarin fungerar även utmärkt i tomatsåser.

11. Äggula

Man kan inte prata om livsmedel som förbättrar barns koncentration utan att nämna äggula. Det är en utmärkt källa till kolin och fosfolipider, som är mycket viktiga för nervkommunikation.

Gott tips

Tillsätt paprikapulver, lök och gurkmeja i tillagad pasta. Lägg därefter till de kokta och smuliga äggulorna, och avsluta med lite kokos- eller olivolja.

12. Rödbetor

De är rika på antioxidanter och naturliga nitrater som ökar blodtillförseln till hjärnan och förbättrar prestationsförmågan.

Gott tips

Mixa några rödbetor och morötter med apelsinjuice, sila och drick till frukost.

13. Nötter

Nötter är väldigt nyttiga

Nötter är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör dem utmärkta för att nervcellerna ska fungera bra.

Gott tips

Häll en klick färskost eller ricotta i en skål. Tillsätt selleri och finhackade nötter. Krydda med honung, salt och peppar efter smak. Ät tillsammans med kex.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.