5 knep för att stimulera din kreativitet

Utveckla din kreativitet genom dessa kluringar vi har hittat åt dig. Svaren är längst ner på sidan.
5 knep för att stimulera din kreativitet

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2019

Vi har en tendens att alltid vilja tänka strikt logiskt. Stöter vi på ett problem söker vi därför direkt efter det mest uppenbara svaret, utan att begrunda andra aspekter som kan vara mer användbara. Att känna sig stressad eller ha ångest kan faktiskt också blockera ens kreativitet.

Vi vill ge dig 5 gåtor som du säkert kan ha roligt med, och som kan få dig att se saker på ett nytt sätt. Vill du prova?

Det första steget: Utveckla din kreativitet

huvud

Innan du börjar vill vi dela med oss av några grundstenar för din kreativitet:

 • Livet är fullt av små och stora problem. Men ibland är de så absurda att man inte ens vill försöka sig på dem. För att komma över dem måste man först sluta tänka alltför logiskt. Det är inte alltid två plus två blir fyra, speciellt när man pratar om mänskliga problem. Människor är en kaotisk blandning av känslor och behov… Därför måste man se saker från olika synsätt utan att lita alltför mycket på logik.
 • Utveckla din fantasi och dina färdigheter till max. Tänk på möjligheter, situationer och fortsätt också att fantisera. Som resultat bör du inte nöja dig med ett enda alternativ.
 • Lämna dina fördomar bakom dig. På så sätt kommer du att vara autentisk och inte rädd.
 • Glöm allt du vet om stereotyper.
 • Informationen du samlat på dig under livet är inte fulländad; lägg därför till dina egna kreativa idéer, dina intuitioner. Och var inte rädd för att misslyckas.
 • Det viktiga är att undvika den mest uppenbara och logiska vägen. Du bör därför vara originell och försöka att fantisera för att lösa problemet.

Knep 1: Parkeringen

gåta

Det här är en gåta man använder i grundskolan i Kina. Och vet du vad? Barn som är sex år gamla löser det på några sekunder, därför att de är så kreativa. När vi växer upp blir dessa knep betydligt svårare eftersom vi utvecklas att bara tänka logiskt.

Skulle du vilja prova? Här kommer frågan: På vilken parkeringsplats står bilen?

Knep 2: Mössan och moroten

knippe morötter

Låt oss titta på en annan situation. Föreställ dig att du efter en lång bilfärd kommer till en familjs hus. Du går ut ur bilen, tar på dig jackan och går därefter mot huset. Framför dig ser du nu en morot och en mössa. Du förstår inte. Varför ligger det en mössa och en morot här? Ägna några minuter till att fundera över svaret.

Knep 3: Mannen i baren

bar

Låt oss nu titta på en annan situation. Du är i en bar. En man kommer in i baren och går därefter fram för att beställa ett glas vatten. Bartendern tittar på honom i några sekunder och tar till sist fram ett vapen. Han riktar det sedan direkt mot mannens ansikte.

Mannen andas djupt, säger därefter tack och går därifrån. Vad har hänt?

Knep 4: En död man på landet

bergslandskap i solnedgång

Du är på landsbygden och där ligger en mans döda kropp. Bredvid honom ligger också en stängd låda. Tänk i två minuter på vad som har hänt och kom ihåg att använda din kreativitet.

Knep 5: Den ensamma mannen

person som sitter ner vid en vägg

Nu kommer du att lära känna en man. Han bor ensam, utan något sällskap och har nästan aldrig några besök, men en dag så begår han ett fel. Utan att märka det släcker han ljuset där han bor, och när han går ut så märker han att 90 människor har dött. Han börjar då gråta eftersom han är ansvarig för det.

Vad har hänt?

Lösningar på knepen

 • 1: Numret på parkeringsplatsen är 87. Titta på numren som om du hade varit föraren.
 • 2: Moroten och mössan är resterna från en snögubbe som har smält.
 • 3: Mannen som bad om vatten hade hicka och bartendern skrämde honom för att bota honom.
 • 4: Den döda mannen hade fallit från ett flygplan, och bredvid honom låg fallskärmen som inte öppnade sig.
 • 5: Mannen arbetade på en fyr. Genom att ha släckt ljuset krockade en båt mot stenarna.

Spara

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.