5 knep för att stimulera din kreativitet

· oktober 16, 2016

Vi har en tendens att alltid vilja tänka strikt logiskt. Stöter vi på ett problem söker vi direkt efter det mest uppenbara svaret, utan att begrunda andra aspekter som kan vara mer användbara. Att känna sig stressad eller ha ångest kan faktiskt blockera ens kreativitet.

Vi vill ge dig 5 gåtor som du säkert kan ha roligt med, och som kan få dig att se saker på ett nytt sätt. Vill du prova?

Det första steget: Utveckla din kreativitet

huvud

Innan du börjar vill vi dela med oss av några grundstenar för din kreativitet:

 • Livet är fullt av små och stora problem. Ibland är de så absurda att man inte ens vill försöka sig på dem. För att komma över dem måste man först sluta tänka alltför logiskt. Det är inte alltid två plus två blir fyra, speciellt när man pratar om mänskliga problem. Människor är en kaotisk blandning av känslor och behov… Därför måste man se saker från olika synsätt utan att lita alltför mycket på logik.
 • Utveckla din fantasi och dina färdigheter till max. Tänk på möjligheter, situationer och fortsätt fantisera. Nöj dig inte med ett enda alternativ.
 • Lämna dina fördomar bakom dig, låt inte ditt inre barn komma med fördomar och försök att vara autentisk och inte rädd.
 • Glöm allt du vet om stereotyper.
 • Informationen du samlat på dig under livet är inte fulländad; lägg till dina egna kreativa idéer, dina intuitioner. Och var inte rädd för att misslyckas.
 • Det viktiga är att undvika den mest uppenbara och logiska vägen. Var originell och försök att fantisera för att lösa problemet.

Knep 1: Parkeringen

gåta

Det här är en gåta man använder i grundskolan i Kina. Och vet du vad? Barn som är sex år gamla löser det på några sekunder, för att de är så kreativa. När vi växer upp blir dessa knep betydligt svårare eftersom vi utvecklas att bara tänka logiskt.

Skulle du vilja prova? Här kommer frågan: På vilken parkeringsplats står bilen?

Knep 2: Mössan och moroten

morot

Låt oss titta på en annan situation. Föreställ dig att du efter en lång bilfärd kommer till en familjs hus. Du går ut ur bilen, tar på dig jackan och går mot huset. Framför dig ser du nu en morot och en mössa. Du förstår inte. Varför ligger det en mössa och en morot här? Ägna några minuter till att fundera över svaret.

Knep 3: Mannen i baren

bar

Låt oss nu titta på en annan situation. Du är i en bar. En man kommer in i baren och går fram för att beställa ett glas vatten. Bartendern tittar på honom i några sekunder och tar sedan fram ett vapen. Han riktar det direkt mot mannens ansikte.

Mannen andas djupt, säger tack och går därifrån. Vad har hänt?

Knep 4: En död man på landet

gräs

Du är på landsbygden och där ligger en mans döda kropp. Bredvid honom ligger en stängd låda. Tänk i två minuter på vad som har hänt och kom ihåg att använda din kreativitet.

Knep 5: Den ensamma mannen

sitta

Nu kommer du att lära känna en man. Han bor ensam, utan något sällskap och har nästan aldrig några besök, men en dag så begår han ett fel. Utan att märka det släcker han ljuset där han bor, och när han går ut så märker han att 90 människor har dött. Han börjar då gråta eftersom han är ansvarig för det.

Vad har hänt?

Lösningar

 • Knep 1: Numret på parkeringsplatsen är 87. Titta på numren som om du hade varit föraren.
 • Knep 2: Moroten och mössan är resterna från en snögubbe som har smält.
 • Knep 3: Mannen som bad om vatten hade hicka och bartendern skrämde honom för att bota honom.
 • Knep 4: Den döda mannen hade fallit från ett flygplan, och bredvid honom låg fallskärmen som inte öppnade sig.
 • Knep 5: Mannen arbetade på en fyr. Genom att ha släckt ljuset krockade en båt mot stenarna.

Spara

Spara

Spara