Morotsbehandling för irriterande bristningar

Betakaroten och vitamin A hjälper din kropp att regenerera vävnad medan de andra ingredienserna i behandlingen vidare stödjer denna process.
Morotsbehandling för irriterande bristningar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Denna enkla morotsbehandling gör de irriterande bristningarna som alltid dyker upp kring lår, buk eller bröst mindre synliga. Bristningar är för många inte bara oroande rent skönhetsmässigt; för många kvinnor kan de sänka självförtroendet under bikinisäsongen eller när de bär vissa typer av kläder.

Naturliga behandlingar kan visserligen bara göra bristningarna mindre synliga, men resultaten är ganska positiva och verkligen värda ett försök innan du vänder dig till något mer drastiskt, såsom kirurgi. Vi bjuder in dig att läsa följande information i hopp om att den kan vara till hjälp.

Morotsbehandling för bristningar: När naturen kan ta hand om din hud

Bristningar på höften

När man pratar om morötter och fördelarna för huden är det första man tänker på att de kan ge en bättre solbränna. Men fördelarna för epidermis går mycket längre än så och du kommer säkert att förbluffas över följande aspekter:

 • Bristningar beror på att de elastiska fibrerna i huden brister. Inledningsvis har de ett rödaktigt utseende, men senare börjar de anta lila eller vita toner.
 • Morötter är bland de bästa grönsakerna du kan äta: de rensar blodomloppet, höjer produktionen av röda blodceller (tack vare järninnehållet), bekämpar för tidigt åldrande samt hjälper till att avgifta levern…
 • När det kommer till bristningar kan morötter tillhandahålla huden med en rad olika näringsämnen, regenerera vävnader och ta bort fläckar…
 • Morötter är rika på betakaroten och vitamin A. Jämte persilja har morötter flest näringsämnen av alla grönsaker, vilket gör dem utmärkta för hudvård och för att ta bort fläckar samt minska inflammation.

Hur du gör en morotsbehandling för bristningar

Mosad morot på burk

Vi kommer att använda 6 fantastiska ingredienser till den här naturliga behandlingen för bristningar. Läs vidare för att ta reda på vilka de är:

Morötter

Vi ska använda två morötter för att göra den här bristningskrämen, såväl som fem andra ingredienser. Krämen räcker i en vecka, så gör den till en del av din skönhetsrutin.

Aloe vera

Detta är en medicinsk växt som är välkänd för sina läkande och näringsrika egenskaper, som kan regenerera skadad hud.

 • Aloe bekämpar närvaron av bristningar genom att “mjuka upp” synligheten och stoppa nya från att bildas på de jobbiga områdena runt låren och buken.
 • Aloe tillhandahåller fukt och näringsämnen som regenererar vävnad tack vare innehållet av magnesiumlaktat, som hämmar nedbrytningen av kollagen och främjar cirkulation – det gör det enklare att undvika de röda eller vita ränderna på huden.

Avokado

Avokado hel, halv och skivad

Med gott om näringsämnen av typerna vitamin A, C, E och B1 såväl som kraftfulla antioxidanter är avokado en standardingrediens i alla krämer som hävdar att de hjälper till att regenerera huden.

När du kombinerar avokado med morot får du en otrolig behandling för att ta bort bristningar.

Eteriska oljor

Nyponolja: nyponolja är ett naturligt sätt att behandla bristningar och ärr. I det här receptet är det viktigt att du skaffar 100% naturlig nyponolja från din hälsokostbutik, som dessutom har kallpressats för att bibehålla alla sina komponenter.

Mandelolja: mandelolja ger näring och reparerar huden, vilket tillhandahåller elasticitet och ton. När oljan kombineras med andra ingredienser kommer du att se fantastiska resultat.

Åkerfräken

Åkerfräken, en av örterna med högst silikoninnehåll i naturen, är en av ingredienserna i behandlingen. Tack vare silikonet stimulerar örten produktionen av kollagen och regenererar vävnader mer effektivt.

Ingredienser i behandlingen

Aloe-vera
 • 2 kokta morötter
 • 1 matsked aloe vera-gel
 • 10 droppar nyponolja
 • 5 droppar mandelolja
 • 1 matsked avokado
 • 2 påsar åkerfräkente
 • 5 matskedar vatten

Beredning

 • Det första du ska göra är att tillreda åkerfräkenteet. Du kommer att behöva 50 ml vatten, lite mindre än ett litet glas, för att få det väldigt koncentrerat. När det är redo sparar du vätskan.
 • Koka morötterna tills de är tunt krämiga. Lägg dem därefter i mixern med avokadon och aloen. Kör tills du får en len smet.
 • Häll blandningen i en skål tillsammans med åkerfräkenteet och oljorna.
 • Blanda slutligen väl med en sked och förvara i en glasbehållare.

Varje kväll applicerar du morotskrämen på alla områden som har bristningar. Låt sitta i 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten.

Efter ett par veckor kommer du att börja se resultaten.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hajhashemi, M., Rafieian, M., Rouhi Boroujeni, H. A., Miraj, S., Memarian, S., Keivani, A., & Haghollahi, F. (2018). The effect of Aloe vera gel and sweet almond oil on striae gravidarum in nulliparous women. Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1080/14767058.2017.1325865

 • Oakley, A. M., & Bhimji, S. S. (2018). Stretch Marks (Striae). StatPearls.

 • Raquet, J.-P. (1992). Skin care composition with plant essential oils and plant extracts as the main ingredients. Fr. Demande.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.