Känner du till alla fantastiska fördelar med morötter?

Morötter är kända för sina många hälsofördelar, och du bör dra nytta av dem om du vill åtnjuta bättre livskvalitet.
Känner du till alla fantastiska fördelar med morötter?

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2018

Det finns många fördelar med morötter, och du kan dra nytta av dem både hälso- och skönhetsmässigt. Tack vare hälsofördelarna med morötter har de använts i sekel.

Morötter odlades först i nuvarande Afghanistan för tusentals år sedan. Det fanns lila, vita, gula och svarta varianter, med träaktigt utseende och bitter smak, men inga liknande de morötter vi odlar idag.

Under 1600-talet utvecklades en typ av morot med höga nivåer av betakaroten, vilket var den första orangea moroten. Sedan dess har denna rotfrukt snabbt ersatt odlandet av andra typer av morot.

Dagens morötter

Vad finns i en morot?

Bland de näringsämnen som hittas i morötter kan vi nämna följande:

 • Mineraler (kalium, natrium, fosfor, kalcium, magnesium, järn, zink, jod och selen).
 • 90% vatten
 • 7% kolhydrater
 • 1 gram protein
 • 3 gram fibrer

Som om det inte vore nog innehåller morötter dessutom en stor mängd vitamin C och A, såväl som B-gruppvitaminer (B1, B2, B3, B6 och folsyra). Avslutningsvis innehåller morötter endast 35 kalorier per 100 g.

Fördelar med morötter

Morötter har många egenskaper som kan gagna din hälsa på olika sätt. Nedan ska vi dela med oss av några av de viktigaste.

De förebygger cancer

Vare sig du ångar dem, kokar dem eller äter dem råa, är morötter alltid bra för att motverka uppkomsten av cancer.

Morötter tillhör en grupp av livsmedel som har “lovande effekter” när det kommer till förebyggande av cancer. Tillsammans med andra grönsaker som är rika på karotenoider, såsom spenat och tomat, kan morötter specifikt hjälpa till att förebygga bröstcancer.

De förebygger synproblem

Förbättra ögonhälsan

Bland alla fördelar med morötter är detta den mest välkända. Det höga vitamin A-innehållet hjälper till att förebygga problem med synenMorötter hjälper dig att undvika uppkomsten av starr, makuladegenerering och nattblindhet.

Givetvis kommer morötter inte hjälpa dig med problem såsom myopi eller astigmatism, eftersom dessa kräver kirurgiska ingrepp. Men att äta morötter från ung ålder kan hjälpa dig att undvika att utveckla dessa problem.

Att äta råa morötter stärker tänderna och tandköttet

Att äta råa grönsaker, som morötter, förbättrar blodflödet till munnen och förebygger att bakterier ansamlas på tänderna.

Fluorinnehållet i livsmedel såsom morötter, spenat och äpplen kan hålla tandemaljen i gott skick och förebygga karies.

De hjälper till att kontrollera kolesterolnivåerna

Sänk kolesterolet

Fördelar med morötter sträcker sig inte bara till din kardiovaskulära hälsa, utan kan även hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna.

Detta tack vare det höga innehållet av lösliga fibrer, speciellt pektin. Detta förebygger att fett ansamlas på artärväggarna. Morötterna hjälper till att eliminera denna typ av fett och minskar blodtrycket.

De motverkar förstoppning och magsmärta

Det höga fiberinnehållet hos morötter förbättrar din kropps förmåga att eliminera avfall och förebygga förstoppning.

De lugnar även magsmärta eller för hög surhet tack vare de mineralsalter som utgörs av natrium, klor och kalium, samt B-vitaminer. Detta gör morötter starkt rekommenderade om du lider av gastrit.

De har utmärkta vätskedrivande egenskaper

Det höga vatteninnehållet hos morötter såväl som de många mineralsalterna hjälper till att bryta ned njursten. Det är därför morötter alltid inkluderas i rensande dieter.

Av alla ovan nämnda anledningar kommer du få många fördelar om du börjar inkludera morötter i din kost. Samtidigt är de en utmärkt källa för vitaminer och mineraler.

Likt många andra grönsaker är morötter enkla att inkludera i alla nyttiga recept och är en viktig del av en balanserad kost.

Dra nytta av detta utsökta recept

Krämig morotssoppa

Du vet redan att det finns otaliga sätt att konsumera morötter. Men det finns ett utsökt recept som kombinerar alla dess fördelar med några andra viktiga ingredienser.

Krämig morotssoppa

Det är vanligt att servera lunch med en skål soppa, och idag vill vi dela med oss av ett recept på krämig morotssoppa. Lär dig att tillreda den och inkludera den i din måltidsplan.

Ingredienser

 • 2 morötter
 • 3 broccolibuketter
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 stor lök
 • 5 dl vatten
 • Salt efter smak

Tillredning

 • Häll vattnet och de andra ingredienserna i en kastrull och koka upp.
 • Täck över och låt vätskan reduceras till hälften.
 • Stäng av värmen och låt svalna.
 • Häll soppan i mixern och bearbeta tills du fått en krämig textur.
 • Servera och njut.

Alla grönsaker bidrar på något sätt till hälsosam utveckling av kroppen. Glöm därför inte att inkludera dem i din kost. Du kanske inte gillar smaken av dem alla, men det finns gott om recept som gör dem mer aptitretande.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.