Är det hälsosamt att äta frukt före frukost?

Är det hälsosamt att äta frukt före frukost?

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

Det finns en hel del olika åsikter angående om man skall äta frukt före frukosten. Medan vissa människor tror att det inte är hälsosamt för dig, tycker andra att daglig konsumtion av frukt på fastande mage är mycket välgörande för din hälsa.

Vad är bättre?

Utan tvekan är frukt ett perfekt val av kost för att starta dagen eftersom det inte kräver mycket energi för att bearbetas i magsäcken och tarmkanalen. Det bidrar även fördelar för kroppens funktion under hela dagen. Frukt anses också vara den enda maten som kan bidra till att hjärnan fungerar snabbare och skapar även  balans mellan andra kroppsdelar.

Frukt tillhandahåller även de viktigaste ämnena för att kroppen skall fungera. Frukt består av stor andel fruktos och generellt upp till 95% vatten.

Hur ska jag äta frukt?

Många personer vet inte hur man ska äta frukt för att få ut det mesta av dess fördelarna. Den bästa tiden på dygnen för att äta frukt är före frukost eller på fastande mage.

Varför ska jag äta frukt före frukost eller på fastande mage?

Nyttig frukt

Detta är en verkligt effektiv metod att konsumera frukt på eftersom eftersom frukten ej bearbetas i magen utan snarare i tunntarmen. Frukt passerar snabbt genom magen och fortsätter sedan till tarmen där fruktsockret frigörs.

I och med detta kan vi nå fram till att om du kombinerar stärkelse, potatis eller kött med frukt, skulle den inte nå fram till tunntarmen, vilket är där vi får ut mer från dem. Istället skulle frukten börja jäsa i magsäcken.

Vad är det som sker när jag blir illamående av att äta frukt?

Om du äter frukt och har en obehaglig smak i munnen efteråt eller om du känner dig obekväm eller tung i magen kan detta vara till följd utav att du inte ätit frukt på korrekt sätt och att magen ej var tom. Om detta inte är fallet bör du kontakta din läkare angående rådgivning.

Annat att tänka på…

Vi rekommenderar att undvika juice på flaska (behandlad eller köpt från affär) innan frukosten. Undvik även juice på burk eller glasflaska, eftersom den har värmts under produktionsprocessen, vilket har ändrat på syrlighetens struktur, samt innehåller konserveringsmedel.

På tal om hälsosamma fördelar

Frukt och kroppen

Om du äter frukt på morgonen är det inte bara en hälsosammare och lättare kost, den bidrar även till andra välkända naturliga egenskaper såsom:

  • Skydd mot hjärtsjukdomar.
  • Stärkta kapillärerna och särskilt svaga vener, vilket bidrar starkt till att hindra hjärtinfarkter och inre blödningar.
  • Med deras innehåll av bioflavonoid hindrar de förtjockning av blodet och blockerade artärer.

Hur man får en effektiv diet på frukt

Om du är van att komma ur sängen och äta en massa mat till frukost och samtidigt aldrig ge upp ditt bröd med smör och kaffe till börjar du definitivt dagen dåligt. Du fyller magen med element som kommer att ta hela dagen att smälta. Det är därför du bör tänka på att förtära kost som lätt absorberas och samtidigt renar din kropp, såsom frukt.

Om möjligt, försök att äta enbart färsk frukt och juice när du vaknar på morgonen, eller vänta fram till mitt på dagen innan du förtär annan mat. Ju längre du gör detta desto mer tid ger du din kropp till att rena sig.

Andra rekommendationer

Fruktjuice

Om du ska förtära frukt eller juice, försök att alltid se till att de inte är för kalla eller isiga. Det skulle förstelna komponenterna och orsaka långsam matsmältning. Efter måltiderna kan det vara bra att förtära ett varmt te eller varmt vatten om du föredrar det. De varma dryckerna kan underlätta matsmältningen genom att göra fetterna mjukare så att de kan elimineras fortare.

*OBS: Glöm inte att äta färsk frukt, ta hand om dig själv och njut av den hälsosamma smaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • O’Neil, C. E., Nicklas, T. A., & Fulgoni, V. L. (2014). Nutrient intake, diet quality, and weight/adiposity parameters in breakfast patterns compared with no breakfast in adults: National health and nutrition examination survey 2001-2008. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.08.021
  • Pedersen, T. P., Meilstrup, C., Holstein, B. E., & Rasmussen, M. (2012). Fruit and vegetable intake is associated with frequency of breakfast, lunch and evening meal: Cross-sectional study of 11-, 13-, and 15-year-olds. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/1479-5868-9-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.