Emotionell utmattning: hur man återfår energin

Att lära sig att acceptera sina omständigheter och låta allt flöda omkring sig är ett av de bästa sätten att förebygga emotionell utmattning, som får oss att vilja ha allt under kontroll.
Emotionell utmattning: hur man återfår energin

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Emotionell utmattning är väldigt vanligt, och det spelar ingen roll vem du är eller vad du gör. Tröttheten beror helt enkelt på att vi har förmågan att tänka och arrangera våra egna upplevelser i livet. Varje upplevelse får oss att känna något när vi är uppmärksamma och medvetna om det. Om allt ger oss negativ energi är det möjligt att vi får problem med att hålla oss lyckliga och friska.

Fortsätta läsa för att lära dig att tackla emotionell utmattning och få tillbaka din energi.

1. Gör dig själv medveten om dina känslor

Mediterande kvinna

Alla är vi känslomässiga varelser, och vi upplever flera negativa och positiva känslor under dagen. De ger oss möjligheten att utvecklas eller kan hålla oss tillbaka, beroende på hur vi hanterar dem. Det bästa är om du lär dig att släppa taget om dem för att må bra och uppnå inre balans.

För att ta kontroll över dina känslor måste du först bli medveten om dem. Lär dig att andas djupt och förstå dina känslor innan du uttrycker åsikter eller fäller domar.

Djupandning gör det möjligt för syre att komma in i kroppen och bekämpar utmattning. Om du regelbundet andas djupt kommer du få harmoni i sinne, kropp och själ. Det bästa är att dina relationer till andra också gagnas av det.

2. Älska den du är för att undvika emotionell utmattning

Älska dig själv

Ett annat sätt att bekämpa mental trötthet är att lära dig att älska dig själv. Känslan ska vara ärlig, men också komplett. Med andra ord ska du älska personen du är just nu, även om det finns saker du inte gillar eller vill förändra.

Det är alldeles för vanligt att se folk gå genom livet med ett negativt sinnesstånd, kritiska mot sig själva på grund av deras utseende eller vad de saknar. Det är vanligt att det slutar med att de berövas på all sin energi utan att veta hur man är lycklig.

Ditt sinne är alltid upptaget, gör oljud ifrån sig och letar efter anledningarna bakom dessa saker. Men det är viktigt att ovillkorligt älska dig själv.

Om det är svårt för dig att acceptera dig själv på grund av våld eller negativa budskap du mottagit tidigare i livet kanske du ska överväga terapi. Det finns så många olika alternativ och resultaten kan vara väldigt överraskande.

3. Sammankoppla med dig själv

Hitta dig själv

Ett annat sätt att övervinna emotionell utmattning är att reflektera över dina handlingar och utveckla färdigheter och talanger som låter dig vidröra dig själv.

Observera dig själv och var medveten om vad du tänker samt vad dessa tankar får dig att känna, eller vilka handlingar som ger upphov till tankarna. När du är uppmärksam på dig själv blir du medveten om dina egenskaper och styrkor.

  • Upptäck eller kom ihåg sakerna du har passion för samt sakerna som får dig att vilja vakna på morgonen.
  • Det hjälper dig att inse vad du fortfarande behöver för att utveckla dig själv, gå framåt och nå dina mål. Samtidigt lämnar du ångest, rädsla och brist på självsäkerhet bakom dig.

Om du fram tills nu gjort saker bara för att andra förväntar sig det kanske det är bra att ta en närmre titt på dina vänskaper och kapa banden med de som inte gagnar dig. Kom ihåg att du är centrum i ditt liv, och den enda du behöver tillfredsställa är dig själv.

4. Var tacksam

Var tacksam och glad

En av de största orsakerna till emotionell utmattning är att man hela tiden klagar över det man inte har, vad man vill ha eller vad man har men inte gillar.

Om du vill få tillbaka din energi ska du byta ut klagomål mot tacksamhet. Även om det kan låta som billig filosofi är sanningen att ett perspektivbyte kan förändra dina känslor.

Även om ditt liv känns dåligt på det stora hela är det alltid möjligt att hitta något positivt.

När var senaste gången du sade till din partner att du uppskattar honom eller henne och är tacksam för att ni är tillsammans? Har dina föräldrar fått ett “tack” från dig på senaste tiden? Det kan verka obetydligt, men det är väldigt viktigt. Forskning från bland annat Harvard University stödjer detta.

5. Hitta ett syfte

Man kontrollerar sina känslor

En av de vanligaste orsakerna till emotionell utmattning är att följa rutinen och inte jaga sin passion. Om du kommit till en sådan punkt ska du komma ihåg att du kan göra vad du vill.  Att tänka på det förflutna eller vad du inte lyckades med är utmattande och berövar dig på lycka. Istället ska du försöka hitta ett syfte och fokusera din energi på det. Se bara till att det är något positivt.

Det kräver att du jobbar hårt för att inse dina talanger och utveckla andra som kan ta dig dit du vill komma. Kanske är du rädd, osäker och förvirrad, men om du kan erövra dem kommer du nå lyckan.

6. Sluta försöka kontrollera allt

Du kan inte kontrollera allt

Ett av de största problemen med emotionell utmattning är att tröttheten kan komma tillbaka när som helst… även om du släpper kritiken eller har ett syfte. Det är vanligt för de som känner att de alltid måste ha kontroll, varenda minut av dagen.

Dessvärre är livet något du aldrig kommer ha full kontroll över. När du inser det och lär dig att låta situationer komma och gå kommer du känna dig mycket lyckligare.

Ett alternativ för att bekämpa mental trötthet samtidigt som du håller fast i kontrollbehovet är att erbjuda hjälp. Om det finns en situation som orsakar stora problem ska du skapa en handlingsplan och tackla den.

Vilka andra tips rekommenderar du för att återfå ens energi?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barnes, C. M., & Van Dyne, L. (2009). I’m tired’: Differential effects of physical and emotional fatigue on workload management strategies. Human Relations, 62(1), 59-92.
  • Ramírez, M. T. G., & Hernández, R. L. (2007). Escala de cansancio emocional (ECE) para estudiantes universitarios: propiedades psicométricas en una muestra de México. Anales de psicología, 23(2), 253-257.
  • Teresa González Ramárez, M., Landero Hernández, R., & Tapia Vargas, A. (2007). Percepción de salud, cansancio emocional y síntomas psicosomáticos en estudiantes universitarios. Ansiedad y estrés, 13(1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.