Fördelarna med att vara tacksam: lär dig att vara lycklig

Att vara tacksam kostar inget men får dig att se livet ur andras ögon. De omkring dig kommer säkert se förändringen och svara positivt.
Fördelarna med att vara tacksam: lär dig att vara lycklig

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla har vi nog hört hur positivt det är att vara tacksam, men förstår fortfarande inte exakt vad det innebär. Ordboken definierar tacksamhet som att erkänna och uppskatta en person som har gjort dig en tjänst och en stor känsla av att gengälda denna tjänst. Men tacksamhet är mer än så. Vi kan känna oss tacksamma för att vara vid liv, för livet vi har och för allt gott som finns i världen.

Att tänka på allt det och verkligen känna oss tacksamma gör oss lyckliga. Så varför är det så svårt att vara tacksam?

Att vara tacksam är väldigt lätt

hjartan-i-händer

Att vara tacksam är väldigt lätt. Det kräver bara ett leende, ett “tack” eller en liten lapp till personen där du tackar för vad denne gjort och hur glad du blev. Som du kan se behöver man inte anstränga sig särskilt mycket, för tacksamhet är inte en ansträngning. Kanske är det därför vi så ofta glömmer bort det.

Ibland händer det för att vi ignorerar våra omgivningar. Vi är så upptagna med vår egen värld att vi glömmer vad som finns omkring oss. Hur många gånger har du stannat upp för att tänka på vad du har och hur många gånger har du varit medveten om att du inte behöver något annat eftersom du redan har allt?

Hur många gånger har du reflekterat över de du har omkring dig, som har stött dig i svåra tider? Vi är säkra på att du ägnar mer tid på att tänka på individer som sårat dig eller som inte gett dig en hjälpande hand?

kvinna-pa-fält

Vi tror att vänner och familj alltid kommer finnas där för oss, men vi inser inte att allt kan förändras på 24 timmar, eller till och med på ett ögonblick, och att det sedan kan vara för sent att uppskatta de vi har förlorat.

Vi måste öva på tacksamhet

Med alla dessa problem är det svårt att vara tacksam om man inte övar på det, precis som det krävs övning för att lära sig att vara vänlig, uppriktig, kärleksfull och så vidare.

Därför är det viktigt att du tänker på följande:

  • Fokusera på “nuet”: vi lever våra liv med konstanta tankar på framtiden och det förflutna. Det gör att vi inte kan njuta av stunden och inte vet vad vi borde vara tacksamma för. Att separera oss själva från nuet får oss att länga efter vad vi redan har. För att bli medvetna om nuet måste vi öppna ögonen och titta omkring oss.
  • Ta aldrig saker för givet: du antar att din partner vet att du älskar honom eller henne, att din mamma vet att du älskar henne. Att ta det för givet är ett misstag. De som betyder något för oss måste få höra det, eller så måste vi visa det i våra handlingar.
  • Förvänta dig inget från andra: ett misstag är att vänta dig att andra ska bete sig som du gör. Det kommer i de flesta fall inte hända, så sluta tänka så. Att vara tacksam är att inte förvänta sig något i gengäld. Du bör sträva efter det på egen hand för att det får dig att må bra.
flicka-med-ballonger

Var tacksam varje dag

Så snart du kliver upp ur sängen ska du vara tacksam. Och när du går och lägger dig ska du vara tacksam för alla bra saker du har upplevt under dagen. Ibland måste du även vara tacksam för att du lever, och inte bara för människorna i ditt liv. Det gör att du känner dig lyckligt lottad. Det sätter även ett leende på dina läppar varje dag när du vaknar och går till sängs.

Det kostar inget och kommer göra dig mycket lyckligare.

Var tacksam för alla möjligheter du har fått med dina ansträngningar och var tacksam för arbetet du har uppnått med din ihärdighet.

dansande-kvinna

Lev ditt liv med konstant tacksamhet för alla bra saker i det, och tacka framförallt alla omkring dig för vad de bidrar med. Ju mer du utövar tacksamhet desto lättare kommer det bli, och det kommer till slut att bli en vana.

Att vara tacksam kommer bli en del av dig.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Davis, D. E., Choe, E., Meyers, J., Wade, N., Varjas, K., Gifford, A., … Worthington, E. L. (2016). Thankful for the little things: A meta-analysis of gratitude interventions. Journal of Counseling Psychology. https://doi.org/10.1037/cou0000107

  • Kraus, R., Desmond, S. A., & Palmer, Z. D. (2015). Being Thankful: Examining the Relationship Between Young Adult Religiosity and Gratitude. Journal of Religion and Health. https://doi.org/10.1007/s10943-014-9923-2

  • Pearlman, A. S. (2010). Being thankful. Journal of the American Society of Echocardiography. https://doi.org/10.1016/j.echo.2010.10.002


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.