Fakta om kaffe du kanske inte kände till

Trots det dåliga rykte kaffe haft under flera år, har olika studier visat att kaffe kan gynna både den fysiska och den psykiska hälsan.
Fakta om kaffe du kanske inte kände till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns antagligen ett antal fakta om kaffe du inte känner till, trots att det är en av världens mest populära drycker. En frukost utan kaffe skulle trots allt inte vara densamma för många människor. Det handlar inte bara om den utsökta smaken, utan sitter även i dess unika egenskaper.

I denna artikel ska vi titta på några intressanta fakta om kaffe som du antagligen inte kände till.

Lite historiska fakta om kaffe

Kaffe är något som är dolt i ett mysterium. Än idag så är dess ursprung fortfarande inte helt klarlagt. Men historiker har spårat ursprunget till runt 1200-talet. Det var runt denna tid som ättlingar till oromofolket i Etiopien upptäckte de energigivande effekterna av kaffeväxten.

Men det finns en annan möjlig historia om dess ursprung som dök upp år 1671, som handlar om en fåraherde som berättat om att hans hjord uppvisade effekterna av att ha betat av kaffeväxter. Fröna spreds med tiden till andra länder. I Arabien rostades och krossades de för första gången.

På 1400-talet användes ordet ”kaffe” för första gången. Det härstammar från det arabiska ordet qahhwat al-bun or, vilket kan översättas med ”vin från bönan”. Slutligen spreds det till kontinenter som Europa, Nordamerika och Sydamerika. Efter det är resten historia. Idag är det en av de mest populära dryckerna i världen.

Kaffets popularitet

Kaffe är väldigt populärt

Förutom dess smak och arom, finns det en ändlöst lång lista till varför man dricker kaffe, och vad det är som gör det så oemotståndligt. En av huvudorsakerna är dess antioxidativa egenskaper.

Fakta om kaffe och dess fördelar för din kropp:

  • Kaffe motverkar sjukdomar
  • Det förbättrar koncentrationsförmågan
  • Kaffe ökar din mentala kapacitet

De otroliga fördelarna med kaffe

Vad innebär då fördelarna med denna populära dryck?

Kaffe hjälper din hjärna

Kaffe hjälper din hjärna

Din hjärna behöver tas om hand för att hållas i optimal kondition. Kaffe kan vara en god hjälp för detta, tack vare dess innehåll av fluorid, magnesium och kalium. Dessa tre mineraler är viktiga för hjärnans funktioner.

Kaffe behandlar depression

Fakta om kaffe du inte känner till

Många hävdar att de känner sig bättre när de dricker en kopp kaffe. Och faktum är att detta inte är bara som man tror. Kaffe har nämligen stimulerande egenskaper, som ökar kroppens produktion av dopamin och endorfiner.

Det är dessa hormoner som ger en lyckokänsla som känns i hela kroppen. Så med tanke på detta kan kaffe vara ett hjälpmedel när man behandlar depression.

Kaffe saktar ner åldrandet

Visste du att kaffe saktar ner åldrandet?

En av de viktigaste egenskaperna med kaffe är dess antioxidanter. Dessa jobbar i cellerna i hela kroppen, och speciellt i huden. Dessa motverkar främst för tidigt åldrande, och stärker på samma gång även vissa inre organ.

Kaffe påverkar i kampen mot cancer

Cancer orsakas av celldelning av sjuka celler i kroppen. Dessa växer utan någon synbar kontroll. När det kommer till vissa typer, som kolorektalcancer, har det visats att det kan vara gynnsamt att dricka kaffe.

Utsöndringen av gallsyror är en av huvudfaktorerna vid uppkomsten av cancer i dessa delar av kroppen. Otroligt nog hjälper kaffe till att blockera dessa komponenter.

En myt om cancer

Kaffe och böcker

Efter kaffets upptäckt har man under historiens lopp utfört många analytiska tester och studier på kaffe, speciellt de senaste årtiondena. Man har kommit fram till varierande resultat, och med tiden så har dessa resultat till och med ändrats.

Under en tid började det råda ett mysterium kring denna fantastiska dryck. Det sades att den var allmänt giftig mot kroppen och att den till och med kunde orsaka dödsfall. Men efter ytterligare studier, har det visats att denna myt inte är sann.

I själva verket leder tre koppar kaffe om dagen till förbättrad livskvalitet och minskar till och med sannolikheten av för tidig död, vilket bekräftas av Världshälsoorganisationen. Dessa första positiva data om kaffe kom med en studie för över 16 år sedan, en studie som genomfördes i 10 olika europeiska länder.

I stora drag är målet att fortsätta sprida förståelse om kaffe och dess derivat. Under tiden kan vi njuta av dess många fördelar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.