7 fördelar med att dricka varmt vatten på tom mage

Att dricka en kopp varmt vatten på tom mage är ett utmärkt alternativ för de som inte tolererar surheten i citronsaft tidigt på morgonen. Det hjälper din kropp att eliminera gifter.
7 fördelar med att dricka varmt vatten på tom mage

Senaste uppdateringen: 05 december, 2018

Fördelarna med varmt vatten på tom mage är flera till antalet, och att dricka en kopp om dagen är en enkel, hälsosam vana att lägga till i din dagliga rutin. Du kommer att bli förvånad över hur något så enkelt kan ha så många fördelar och inga bieffekter.

Om du har provat på varmt vatten med citronsaft på tom mage och tycker att det är för starkt eller om din mage inte gillar det ska du inte tveka att byta ut det mot ett glas varmt vatten istället.

Se till att ta en titt på följande sju anledningar till varför du borde börja med denna enkla vana. Prova i minst 15 dagar!

1. Det hjälper dig att tappa vikt

Du blir givetvis inte av med extrakilona bara för att du dricker vatten, men det är ett lätt och hälsosamt sätt att komplettera en bra diet som främjar kroppens naturliga avgiftning och hjälper dig att reglera vikten.

Fördelarna med varmt vatten inkluderar:

 • Det hjälper dig att spola ut gifter
 • Det förbättrar matsmältningen
 • Det bekämpar förstoppning

På det sättet håller du kroppen i balans, något som kompletteras med en hälsosam diet och träning.

Vi rekommenderar att du läser: Alkaliska dieter för din hälsa

2. Varmt vatten balanserar ditt nervsystem

Dricka varmt vatten

Varmt vatten på tom mage är, tro det eller ej, ett utmärkt sätt att förbättra nervsystemet. De första minuterna på morgonen är perfekta för det eftersom magen är som mest mottaglig då. Om du bara dricker en kopp kaffe på morgonen istället för att äta frukost är det sant att den koppen kanske ger dig mer energi, men du rubbar även kroppens pH-balans.

 • Hög surhet tenderar att få kroppen att ansamla gifter och vätskor samt överstimulera nervsystemet.
 • En av fördelarna med varmt vatten på tom mage är att det förbereder din kropp på att bättre absorbera näringsämnen. Det skapar en giftfri miljö och gynnar helt enkelt ditt nervsystem.
 • Så tveka inte att börja din dag med en kopp varmt vatten. Vänta i 20 minuter och ät sedan en god frukost rik på fibrer och protein.

3. Lindra mensvärk

Utan tvivel lider även du av månatliga kramper i buk och mage. Kanske kan du bara få lindring genom att sitta eller stå, och obehaget kan vara så svårt att det till och med hindrar dig från att göra det du brukar.

 • Ibland kan något så enkelt som att dricka vatten fungera fantastiskt lugnande för att lindra kramper.
 • Prova att dricka en kopp varmt vatten för lindring (smutta långsamt).

4. Förbättra matsmältningen

Något som är värt att nämna är att du helst inte ska dricka vatten medan du äter. Din mat kommer till magen blandad med vatten, och det är något som kan överbelasta den.

Det bästa du kan göra är att dricka vatten innan du äter, och ju varmare desto bättre. Det är lättare för magen och tarmarna, och det förbereder dem på att mottaga mat som bearbetas för absorption av näringsämnen.

5. Bekämpa åldrande i förtid

Det kanske kommer som en överraskning att höra att varmt vatten kan bekämpa åldrande i förtid. Som vi sa i början är det menat som ett komplement till en daglig rutin som främjar god allmän hälsa.

 • Att dricka vatten släpper ut gifter från kroppen, och en kropp fri från dåliga bakterier och andra skadliga ämnen är bättre utrustad för att bekämpa effekterna från fria radikaler som orsakar åldrande i förtid.
 • Kom även ihåg att din hud behöver återfuktas från insidan för att hålla sig elastisk och tonad. Varmt vatten förbättrar vätskebalansen och eliminerar gifter i större utsträckning än kallt eller ljummet vatten.

Det är värt att komma ihåg!

6. Skydda dig mot infektion

Om det är säsong för förkylning, influensa eller halsont kan du börja dricka hett eller varmt vatten regelbundet. Det hjälper dig att bekämpa igentäppning och inflammation samtidigt som det behandlar infektioner.

Varmt vatten kan, utöver att eliminera virus, gifter och bakterier, behandla inflammerad och sjuk vävnad. Det rengör och lindrar smärta. Kom ihåg att dricka varmt vatten långsamt.

7. Ta hand om urinröret

Urinvägsinfektion

Ett av sätten du kan bekämpa urinvägsinfektioner och hjälpa njurarna är genom att dricka varmt vatten. Det finns inget bättre än att börja dagen med ett glas varmt vatten. När du sover är det normalt för urin att ansamlas i blåsan; det innehåller gifter och bakterier som kan fästa sig vid blåsans väggar. Varmt vatten hjälper till att skölja ut dessa skadliga substanser.

 • Det rensar hela urinvägen och har även en vätskedrivande effekt som bekämpar vätskeretention.

Så vad tror du… kommer du börja dricka varmt vatten på tom mage redan imorgon bitti?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
 • Wittbrodt MT, Millard-Stafford M. Dehydration Impairs Cognitive Performance: A Meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2018 Nov;50(11):2360-2368. doi: 10.1249/MSS.0000000000001682. PMID: 29933347.
 • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 3;8:413-21. doi: 10.2147/CCID.S86822. PMID: 26345226; PMCID: PMC4529263.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.