Rensa din lever naturligt med dessa naturliga kurer

Vår lever kan rena och eliminera skadliga substanser från vår kropp, men det bästa vore att hjälpa den med avgiftningen minst två gånger per år.
Rensa din lever naturligt med dessa naturliga kurer
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Levern är ett av de viktigaste organen i vår kropp. Det är eftersom den ansvarar för funktioner som till exempel filtrering av blodet, eliminering av alla typer av gifter, samt förvaring av vitaminer, proteiner och energi i form av socker. Ibland är det bra att hjälpa levern på traven och rensa din lever naturligt.

Trots att vår lever har kapaciteten att avgifta och eliminera skadliga substanser från våra kroppar blir den ibland drabbad av överbelastning. Det kan bero på till exempel en dålig diet, kontaminering, dåliga vanor, en stillasittande livsstil eller användning av giftiga substanser, bland annat.  Som en konsekvens kan stora mängder gifter och restprodukter ansamlas i vår kropp. Det kan på så sätt påverka hälsan hos vår lever och oss själva. Av denna anledning är det väldigt viktigt att uppmärksamma levern och hjälpa den med en avgiftningsprocess för att rensa bort allt som kan vara skadligt för den. Vet du hur du rensar din lever för bättre hälsa?

Tips för att rensa din lever naturligt

din lever
  • Du kan rensa din lever när du känner att du  behöver det. Men experter rekommenderar att du gör det åtminstone var sjätte månad.
  • För att börja är det väldigt viktigt att identifiera de livsmedel som kan vara farliga för levern, som till exempel bearbetad mat, animaliskt fett, korv, raffinerade livsmedel, mjölkprodukter, stekt mat samt söta livsmedel, bland andra. Du bör därför minska konsumtionen av dessa livsmedel så mycket som möjligt och under avgiftningsprocessen helt eliminera dem från din diet.
  • Det är viktigt att äta små portioner utspridda om 5-6 måltider om dagen. Överflödigt ätande under en måltid kan överbelasta och negativt påverka levern.
  • Under avgiftningen är det väldigt viktigt att också dricka gott om vatten för att accelerera smältningen av fett och bibehålla vätskebalansen.
  • Överdriven konsumtion av alkohol kan, likt rökning, allvarligt påverka vår levers hälsa och i slutänden även vår kropps.
  • Det är därför väldigt viktigt att börja följa en mer hälsosam livsstil stödd av en balanserad diet och fysisk aktivitet.

Naturliga kurer för att avgifta levern

Ha ovan nämnda tips i åtanke och följ några av dessa naturliga kurer om du vill rensa din lever. Du kommer samtidigt eliminera gifter och avfall som din kropp inte behöver. Det resulterar i förbättrad hälsa och livskvalitet.

Varmt vatten med citron

Citronolja

Varmt vatten med citron som tas på tom mage är ett av de mest berömda och effektiva sätten att avgifta som vi känner till. Det är inte en lemonad och du ska därför inte tillsätta socker eller sötningsmedel. Du bör dricka ett glas varmt vatten med citron omedelbart efter att du vaknat på morgonen för att bidra till leverrensningen.

Vitlök

Konsumtionen av rå vitlök tillhandahåller många hälsofördelar, och bland dessa hittar vi skydd av levern. Vitlök innehåller sulfur, vilket hjälper till att aktivera leverenzymer, och även allicin och selen – två komponenter som skyddar levern.

Vattenkrasse

Vattenkrasse

Detta är ett utmärkt och naturligt vätskedrivande medel som bidrar till smältningen av fett och avgiftar kroppen. Vattenkrasse har höga halter vatten, fibrer, mineraler och vitamin A, B och C. För att dra nytta av dessa fördelar bör du inkludera det råa i sallader eller bereda en kur med uppmjukad vattenkrasse i en liter vatten. Låt vattenkrassen ligga i blöt i 24 timmar i kylen, och smutta sedan på vätskan under dagen.

Maskros

Denna växt karaktäriseras av sina vätskedrivande och avgiftande egenskaper. De hjälper till att rensa levern naturligt och ökar utsöndringen av galla med 2-4 gånger. Konsumtionen av två koppar maskrosavkok om dagen är perfekt för att rensa levern naturligt och eliminera gifter och avfall som kan påverka din hälsa.

Kronärtskocka

Kronärtskocka

Kronärtskocka är en kraftfull grönsak som hjälper till att utsöndra galla och förbättrar leverns tillstånd på flera sätt. Detta livsmedel innehåller silymarin – ett ämne som skyddar levern eftersom det hjälper till att eliminera ansamlade gifter och främjar rensning.

Grönt te

Det är perfekt för personer som lider av fettlever, eftersom det tenderar att hjälpa till med matsmältningen och eliminerar ansamlat fett.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.