Hur du avgiftar bukspottkörteln på naturlig väg

Hur du avgiftar bukspottkörteln på naturlig väg

Senaste uppdateringen: 18 december, 2018

Bukspottkörteln, det där tårformade organet som ligger vid tolvfingertarmen, är viktig för din matsmältning och producerar enzymer. Om den är förgiftad eller inflammerad har du svårt att smälta maten, och därför är det värt att känna till hur du ska ta hand om den och även äta en renande diet emellanåt. Här visar vi hur du avgiftar bukspottkörteln naturligt.

Renande diet som avgiftar bukspottkörteln

Hur kan bukspottkörteln bli inflammerad eller förgiftad? Tja, din kost är alltid den första faktorn som kan orsaka att ett eller flera av dina organ börjar fungera dåligt. Vidare kan de yttre miljöfaktorerna ändra dess funktionalitet. Allt detta kan leda till hormonell obalans i bukspottkörteln och sjukdomar som till exempel diabetes. Det är viktigt att du emellanåt avgiftar bukspottkörteln för att hålla den frisk. Vi ska här förklara hur detta går till.

1. Ta farväl av toxiner med hjälp av medicinalväxter

Det är viktigt att du avgiftar bukspottkörteln för att hålla den frisk

Det första steget för att påbörja en rengöring av bukspottkörteln: undvik alkohol, tobak och all skräpmat. Naturligtvis är det alltid svårt att sluta röka, men uppoffringen är värt det. Du kommer att få år av ditt liv tillbaka. Minska också din konsumtion av mjöl, socker och godis… Alla dessa åtgärder kommer få dig att må bättre. Det finns också flera fantastiska medicinalväxter som hjälper dig att rensa bukspottkörteln:

  • Ingefärste: Minskar inflammation, renar kroppen, är lugnande och är en bra antioxidant.
  • Grönt te: Börja att dricka en kopp grönt te varje dag under frukosten eller på eftermiddagen – du kommer få en stor dos av fantastiska antioxidanter för att rengöra bukspottkörteln.
  • Lakritsinfusion: Detta är en mycket matsmältningsvänlig rot som ökar produktionen av galla som behövs för att smälta maten. Den är fantastisk.

2. Vatten och hälsosamma juicer

Det är bra att gå på en renande diet i minst 10 dagar per månad

Det är bra att gå på en renande diet i minst 10 dagar per månad. Börja dagen med ett glas citronsaft och varmt vatten, en kiwi och en skål havregryn. Du kommer behöva dricka två liter vatten om dagen och äta frukt och grönsaker, särskilt under dessa dagar. Öka din dos av gröna bladgrönsaker, rika på vitamin B, och frukt rika på antioxidanter och vitaminer så som papaya, apelsiner och jordgubbar. Ananas- och papayajuice är fantastiskt för hälsan hos din bukspottkörtel, och en av de bästa frukterna för den är kiwi.

3. Fördelarna med en varm dusch eller ett varmt bad

Ett varmt bad stimulerar matsmältningen

Det kanske kommer som en överraskning för dig, men att ta en varm dusch eller ett varmt bad varje dag stimulerar matsmältningen och förbättrar hälsan hos bukspottkörteln. Det stimulerar och aktiverar dess funktion. Så ta gärna ett varmt bad före sänggåendet. Det kommer få dig att slappna av så att du kan somna lättare och återaktivera bukspottkörtelns funktionalitet.

4. Ta hand om dina känslor och minska stress

Ta hand om dina känslor och minska stress

Det kan verka oseriöst, men det är det inte. Att gå igenom perioder av ångest eller stress gör att dina nivåer av hormonet kortisol ökar, vilket är mycket dåligt för kroppen. Negativa känslor och bekymmer ändrar grundfunktioner och påverkar till exempel din matsmältning, vilket ökar risken för att din tunn- och tjocktarm blir inflammerad. Allt detta leder också till att din bukspottkörtel försämras och frigör enzymer i magen.

Du bör hålla alla dessa faktorer i åtanke. Försök att slappna av, ägna tid åt dig själv, promenera, ät hälsosamt… Att ta väl hand om din bukspottkörtel är egentligen inte svårt alls.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.