10 sätt att använda hushållspapper

För att din mat inte ska ha så mycket fett kan du lägga hushållspapper under det efter tillagning för att det ska absorbera fettet.
10 sätt att använda hushållspapper

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hushållspapper används i de flesta hushåll runt om i världen som ett alternativ till trasor för att rengöra olika ytorMen det finns mycket annat man kan använda det till!

Ta bort strån från majsen med hushållspapper

majskolvar

De strån som täcker majsen är många gånger inte så lätta att få bort och kan också ta en del tid. Ett ark hushållspapper kan enkelt ta bort dem på några sekunder. Hur? Blöt ett ark och gnugga därefter på majsen. Det är allt du behöver göra!

Oljeflaskan

Efter att ha använt oljan mycket blir flaskan gradvis klibbig och det kan vara ganska obehagligt att hålla i den. För att undvika det viker du ett ark och fäster med gummiband runt flaskans hals. Oljan kan då inte att sprida sig till resten av flaskan.

Använd hushållspapper för att filtra fett från soppa

grönsakssoppa

Kycklingsoppa och andra köttsoppor har ofta extra fett som är svårt att få bort. För att bli av med det kan du helt enkelt täcka ett durkslag med hushållspapper och därefter hälla i soppans innehåll.

Gör så grytor inte rostar

Kastruller, stekpannor och grytor kan lätt oxidera om det inte behandlas rätt. Det är viktigt att man torkar dem ordentligt innan och efter man använder dem, så du kan lägga lite hushållspapper mellan dem.

Torka grönsaker med hushållspapper

De flesta grönsaker måste tvättas och desinficeras innan man använder dem eller förvarar dem i kylen. Problemet är att de då blir fuktiga efter sköljningen. För att de ska torka ordentligt lägger du därför två ark hushållspapper i den behållare där du lägger dem.

Prova dina frön mellan hushållspapper

frön redo för att sås

Tror du att dina frön är för gamla för att du ska kunna plantera dem? Om du tvivlar kan du prova följande trick:

  • Fukta först två ark och lägg fröna i mitten så att de täcks.
  • Lägg dem därefter på en varm plats och om de inte börjar växa inom två veckor kommer de inte att fungera.

Färskare bröd

Ett knep för att bröd ska hålla längre är att lägga det i frysen. Men för att det ska bli mer effektivt är det bra att slå in brödet i hushållspapper som absorberar fukt och motverkar svamptillväxt samt gör att brödet håller ännu längre.

Absorbera fukt från brunsocker

När temperaturen stiger släpper brunsocker ut en naturlig fukt som gör att det till slut ser ut som en kompakt massa. Om du märker att något liknande händer i ditt fall kan du täcka behållaren med hushållspapper.

Friterad mat med mindre fett

friterad potatis

En av de främsta användningsområdena för hushållspapper är absorbering. När man friterar eller steker mat är det bäst att ta bort överskottsfettet. Vill du ha din friterade mat krispig och inte oljig kan du lägga flera ark på en tallrik och låta maten svalna några minuter på pappret för att ta bort det extra fettet.

Håll grönsaker färska längre

Börjar dina grönsaker ruttna ganska snabbt? För att det inte ska hända kan du linda om dem med några ark innan du förvarar dem i kylskåpet.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.