Huskurer som bekämpar dålig lukt i kylskåpet

Om du inte vill ha dålig lukt i kylskåpet kan du lägga din mat i behållare. För att ta bort den dåliga lukten kan du lägga in en citronhalva.
Huskurer som bekämpar dålig lukt i kylskåpet

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ibland börjar kylskåpet lukta illa. Det kan vara både irriterande och obehagligt. Oftast beror det på gammal mat och dålig rengöring, något man ofta inte hinner tänka på i vardagen. Vi vill därför ge dig några tips på hur du effektivt kan bekämpa dålig lukt i kylskåpet.

Förvara all mat i behållare

Det viktigaste är att förebygga dålig lukt i förväg. Och det är bra om man kan se till att lukten inte sprids från ett livsmedel till ett annat; därför är det bra att separera livsmedlen i olika behållare. Om du inte har behållare och burkar, kan du använda aluminiumfolie eller plastfolie.

Orsaker till dålig lukt i kylskåpet

Trots förebyggande åtgärder kan det ändå uppstå dålig lukt i kylskåpet. Det kan bero på flera olika anledningar. Den vanligaste är att man har glömt någonting där inne för länge, så försök att slänga gammal mat och rengöra ordentligt efteråt.

En annan anledning kan vara att man åker på semester och att ett strömavbrott förstör maten. Detta kan vara svårare att förebygga.

Hur du kan bort lukter från kylskåpet

Ibland kan man behöva göra en fullständig rengöring av hela kylskåpet, dvs. skrubba alla hyllor, lådor och dörrar mm. För att göra en grundlig rengöring är ett effektivt tips att använda vatten och bikarbonat, och sedan torka ordentligt.

Efter att du har rengjort kylskåpet kan du använda något av följande knep för att bekämpa dålig lukt:

  • Ställ en skål med citronsaft i kylskåpet.
  • Lägg en halv citron med kryddnejlika i kylskåpet.
  • Ställ in en kopp eller glasbehållare med malet kaffe. Tänk på att doften tar bort andra lukter, men att det istället luktar kaffe.
  • Ställ in en skål med kaffesump i kylskåpet.
  • Häll bikarbonat i en skål. Det fyller två funktioner: det bekämpar dålig lukt i kylskåpet och minskar fukt. Det är därför en riktigt effektiv metod.
  • Ställ en skål med hårt bröd i kylskåpet.

Bilder: Miguel Vaca

Spara

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.