Frusen citron för att bekämpa tumörer

Det är viktigt att använda hela citroner och att välja ekologiska om möjligt, för att inte behöva desinfektera dem för att ta bort rester av bekämpningsmedel.
Frusen citron för att bekämpa tumörer

Senaste uppdateringen: 03 december, 2018

I flera sekel har man använt citronsaft i hundratals recept såväl som i kurer, tack vare den unika smaken och koncentrationen av näringsämnen och antioxidanter, som är nödvändiga för att den mänskliga kroppen ska fungera ordentligt. Det finns till och med kurer mot tumörer som använder sig av frusen citron!

Man har visat att citronsaft hjälper till att avgifta kroppen och stödjer organ som renar blodet (levern, njurarna, mm.). Citroner stärker även ditt immunförsvar och saktar ner den åverkan från fria radikaler som kan leda till utvecklingen av diverse sjukdomar.

Men väldigt få är medvetna om att en av de viktigaste delarna av citronen: skalet, som vanligtvis kastas. Bara själva citronskalet innehåller en högre koncentration av antioxidanter och eteriska oljor än någon annan del av frukten, och enligt en nyligen utförd studie kan det bekämpa cancer.

Frusen citron för att motverka cancer

Det har varit känt och bekräftat i åratal att citroner innehåller antibiotiska och antivirala egenskaper som är kapabla att sakta ner diverse mikroorganismer som orsakar infektion och sjukdom. Citron är också en effektiv behandling för tarmparasiter och mask, högt blodtryck och diverse åkommor i nervsystemet.

Men vad som inte var lika känt eller studerat fram tills nyligen är att citron kan motverka cancer och användas som ett stöd till konventionella, medicinska behandlingar.

Du vet redan att citronextrakt eller olja kan ha väldigt starka, medicinska egenskaper. De har även en kraftfull effekt på cancerceller och är kapabla att förstöra dem utan att ändra de “normala” cellerna i närheten, vilket är ett av de huvudsakliga problemen med kemoterapi.

De alkaliska egenskaperna i citron ändrar även miljön som tillåter cancerceller att sprida sig i kroppen.

Cancerceller i kroppen

Fynden från fler än 20 forskningsstudier demonstrerar att denna citrusfrukt innehåller stora mängder limonoider, som ansvarar för att bekämpa cancer, framförallt bröstcancercellerBäst av allt är att citronextrakt, till skillnad från farmaceutiska läkemedel, inte förstör kroppens normala celler, vilket gör det helt säkert att använda,

Utöver bröstcancer har dessa limonoider visat positiva resultat i behandlingen av:

 • Grovtarmscancer
 • Bukspottkörtelcancer
 • Prostatacancer
 • Levercancer
 • Neuroblastom
 • Leukemi

Kuren: en hel riven, frusen citron

Rivet apelsinskal

För att dra nytta av fördelarna med frusen citron mot cancer rekommenderas att du äter citron regelbundet, men utan att pressa ut saften eller kasta bort skalet.

Det rätta sättet att göra det på är att riva ytterskalet efter att du har frusit citronen:

 • Till att börja med tvättar du citronen noggrant med lite vatten och bikarbonat eller äppelcidervinäger. Det är ett viktigt steg, speciellt om du inte vet om frukten är ekologisk eller inte.
 • När den är ren förvarar du den i frysen tills den blir väldigt hård.
 • När du är redo tar du ut den från frysen och använder ett rivjärn för att riva bort skalet ner till det frusna fruktköttet.

Resultatet är frusen citron som du kan ha i många recept eller till och med i speciella drinkar, såsom juicer och cocktails.

Är metoden lika effektiv som att dricka citronsaft?

Pressa citroner

Självklart inte. Citronsaft har sina egna fantastiska egenskaper som är mycket mer fördelaktiga för andra aspekter av din hälsa. Men när det kommer till att bekämpa cancer är skalet bättre. De flesta limonoider och andra antioxidanter som hjälper till att minska maligna tumörer hittas i skalet.

Man uppskattar faktiskt att en hel citron kan innehålla upp till 22 olika beståndsdelar som bekämpar cancer, inklusive:

 • Limonen
 • Pektin
 • Flavonol glykosider
 • Vitamin C

För att minska risken för cancer är det rekommenderat att äta minst 150 g citron varje vecka.

Detta kanske intresserar dig
Lär dig att göra en utsökt citronkrämpaj
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Lär dig att göra en utsökt citronkrämpaj

Att göra en utsökt citronkrämpaj är inte bara att göra en himmelsk dessert; citron är välkänd som en ingrediens med många fördelar för kroppen.

Spara

Spara • García-Salas, P., Gómez-Caravaca, A. M., Arráez-Román, D., Segura-Carretero, A., Guerra-Hernández, E., García-Villanova, B., & Fernández-Gutiérrez, A. (2013). Influence of technological processes on phenolic compounds, organic acids, furanic derivatives, and antioxidant activity of whole-lemon powder. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.02.124
 • Arnoux, B., & Pascard, C. (1980). Structures de trois nouveaux limonoïdes cytotoxiques: aphanastatine, amoorastatine, hydroxy-12 amoorastatine. Acta Crystallographica Section B Structural Crystallography and Crystal Chemistry. https://doi.org/10.1107/s0567740880009752
 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Yazgan H., Ozogul Y., Kuley E., Antimicrobial influence of nanoemulsified lemon essential oil and pure lemon essential oil on food- borne pathogens and fish spoilage bacteria. Int J Food Microbiol, 2019.
 • Nair Ajikumaran S., Kurup Rajani Sr., Akhila Nair S., Sabulal B., Citrus peles prevent cáncer. Phytomedicine, 2018. 50: 231-237.