Gå ner i vikt genom att äta bröd - välj rätt sort!

Det är möjligt att äta bröd och samtidigt gå ner i vikt. Se bara till att du väljer en nyttig brödsort och i övrigt äter en balanserad kost.
Gå ner i vikt genom att äta bröd - välj rätt sort!
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det finns många människor som väljer att utesluta bröd från sina viktminskningsdieter. Nutritionister menar dock att detta är ett stort misstag eftersom bröd innehåller fibrer och kolhydrater som är nödvändiga i en hälsosam och balanserad kost.

Vidare har medicinska experter och näringsexperter avslöjat något väldigt intressant: du kan äta bröd och gå ner i vikt samtidigt. Man bör bara se till att det är den nyttigaste typen av bröd man äter. Vill du veta vilket det är?

Kan bröd hjälpa mig att gå ner i vikt?

Du kan äta bröd och gå ner i vikt

Dr. Felix Gomez-Guillamon Arrabal är medicinsk specialist i intern medicin och näringsexpert på USP Hospital de Marbella (Malaga, Spanien). Han har publicerat en intressant bok vid namn “Gå ner i vikt genom att äta bröd”, där denna fråga diskuteras. För att lite bättre förstå hur man rättfärdigar denna idé bör du ha dessa punkter i åtanke:

Sambandet mellan bröd och viktnedgång

 • Det första många som börjar en viktminskningsdiet gör är att sluta äta bröd. Vad uppnår de med det? De sänker sitt intag av kolhydrater och fibrer, matsmältningen saktas ned, och de drabbas av förstoppning. För att inte tala om den resulterande energibristen.
 • Enligt vad Dr. Gomez-Guillamon förklarar behöver vi alla två grundläggande ämnen för att leva: syre och glukos. När du läser ordet glukos kanske du omedelbart tänker kroppsfett, men det visar inte hela bilden. Glukos är vitalt för hjärnan; detta organ behöver 20% av vår energi och det är just glukos som tillhandahåller det.
 • När vi äter bröd behåller kroppen hälften av detta glukos. En del omvandlas till energi och det andra ger näring åt levern. Glukos är viktigt för detta organ då det hjälper den att utföra många av sina funktioner. Problem uppstår dock när det finns “för mycket” glukos. När det händer samlar kroppen på sig vatten. Detta gör att man kan känna sig uppsvälld.
 • Bröd i sig självt får oss inte att gå upp i vikt. Risken ligger i vad vi kombinerar brödet med och vilken typ av bröd vi äter. Sorterna med bearbetat mjöl är de skadligaste.
 • Om vi väljer att helt utesluta bröd får vi i oss mindre kolhydrater och mindre glukos. Vad betyder det? Att vi istället för att bli av med fett får mindre energi, vilket i sin tur minskar vår muskelmassa, gör huden slappare, ger oss förstoppning, och att vi får mindre glukos att ge till hjärnan och levern. Därför är det bra att äta bröd på ett balanserat sätt och alltid välja den bästa sorten. På så sätt kan våra grundläggande funktioner förbli optimerade samtidigt som vi slipper förlora muskelmassa och kan gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt utan att få slapp hud.

Vilken brödsort är den bästa när man vill gå ner i vikt?

Rågbröd, utan tvivel. Det är riktigt gott och kan enkelt kombineras med andra livsmedel eller ätas för sig självt. Du kan hitta det i många bagerier, matbutiker, och hälsokostbutiker, och om du är bra på att baka kan du även göra det hemma.

Vill du veta varför det är rekommenderat att inkludera rågbröd i din diet för viktnedgång?

Fördelarna med rågbröd

 • Rågbröd innehåller stora mängder kolhydrater, som i detta fall är långsamma. Vad betyder det? Att de ger oss mer energi under längre tid och att vi känner oss mycket mättare om vi äter rätt mängd.
 • Rågbröd är rikt på vitamin E och B samt fosfor, zink och magnesium. Det finns få spannmål som är så nyttiga.
 • Rågbröd är vidare ett utmärkt laxerande medel som är perfekt för att reglera tarmkanalen. Det är rikt på fibrer och hjälper oss att förbättra vår matsmältning.
 • Ett annat fantastiskt faktum som bör övertyga dig om att inkludera detta bröd i din kost är att det hjälper till att reglera absorptionen av enkla sockerarter. Det hjälper därigenom till att förhindra typ 2-diabetes och även att vi går upp i vikt.
 • Rågbröd är dessutom perfekt för att kontrollera kolesterolnivåerna i blodet. Det fångar upp triglyceriderna i tarmarna och förhindrar att vår kropp absorberar dem.
 • Ett annat intressant faktum om rågbröd är att det hjälper oss att förbättra blodcirkulationen. Detta på grund av att det innehåller linolsyra.
 • Rågbröd hjälper även till att reglera hypertoni.
Rågbröd går att kombinera med många olika pålägg

Några avslutande ord

Ett avslutande faktum du bör tänka på är att du måste vara försiktig med vad du lägger på rågbrödet. Även om brödet är nyttigt, så motverkar du viktnedgångseffekten med smör eller sylt, till exempel. Det är bättre att förslagsvis använda olivolja, avokado, rökt lax, eller grillat kalkonbröst i stället. Genom att följa en varierad och balanserad kost fri från dåliga fetter kommer du att uppnå viktnedgången du är ute efter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pérez-Guisado, J. (2006). Hidratos de carbono, metabolismo de la glucosa y cáncer. Endocrinología y Nutrición, 53(4), 252-255. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1575092206710993 
 • Luna López, V., López Medina, J. A., Vázquez Gutiérrez, M., & Fernández Soto, M. (2014). Hidratos de carbono: actualización de su papel en la diabetes mellitus y la enfermedad metabólica. Nutrición Hospitalaria, 30(5), 1020-1031. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014001200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Isaksson, H., Landberg, R., Sundberg, B., Lundin, E., Hallmans, G., Zhang, J. X., … & Åman, P. (2013). High-fiber rye diet increases ileal excretion of energy and macronutrients compared with low-fiber wheat diet independent of meal frequency in ileostomy subjects. Food & nutrition research, 57(1), 18519. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3862981/
 • Holma, R., Hongisto, S. M., Saxelin, M., & Korpela, R. (2010). Constipation is relieved more by rye bread than wheat bread or laxatives without increased adverse gastrointestinal effects. The Journal of nutrition, 140(3), 534-541. https://academic.oup.com/jn/article/140/3/534/4600419

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.