Så väljer du rätt parfym just för dig

Det är viktigt att komma ihåg att hudens pH-värde varierar från person till person, så varje doft kan lukta olika beroende på vem som bär den.
Så väljer du rätt parfym just för dig
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Att välja rätt parfym är en mycket personlig upplevelse. Utan tvekan har du vid mer än ett tillfälle fått en viss doft eller ett visst märke i present, men när du provade produkten på huden tyckte du inte om det.

Få saker är så intima som att välja en parfym. Det sägs att den ska matcha din personlighet, men i verkligheten är det hjärnan som bestämmer vilka dofter som fungerar och inte.

Ibland kanske en viss ingrediens, såsom trä eller citrus, inte matchar din kropp speciellt bra, eller så kan du uppleva en reaktion. Vi är säkra på att du kommer att finna de enkla riktlinjerna i dagens artikel användbara och intressanta när du ska välja rätt parfym.

Klassificering av parfymer efter deras intensitet

Du känner säkert redan till det här. En parfyms intensitet bestämmer inte bara priset, utan även hur koncentrerad doften är. Det betyder inte att de starkaste är bäst. Definitivt inte. Många föredrar en medellåg till låg koncentration för daglig användning, och sparar de mer intensiva dofterna till speciella tillfällen.

Även om det är det vanliga förfarandet är det värt att komma ihåg följande klassificeringar:

Body sprays

Dessa har oftast en koncentration på cirka 1%. Även om de inte varar särskilt länge ger de en skön och fräsch känsla. De är praktiska att använda efter sport och andra fysiska aktiviteter.

Eau de cologne

Dessa har en koncentration på mellan 3% och 6%, och är de vanligaste dofterna som produceras. Dessa är nästan alltid citrusbaserade och ljusa. De är bra för daglig användning.

Eau de toilette

Dessa är något mer koncentrerade än den föregående typen, mellan 7% och 15%. De är också mycket passande för dagligt bruk.

Eau de parfum

Dessa är de mest intensiva med en koncentration på mellan 15% och 40%.

Att välja rätt parfym för dig

Kvinna med parfym

Det finns några viktiga aspekter att tänka på. Samma parfym kan aldrig att dofta likadant på två olika personer. Det beror till exempel på din hud, om den är torr eller fet. Men något du borde komma ihåg är att du är den enda som ska välja parfym åt dig. Varför? Det är en del av din personlighet och det är också något du vill att andra ska märka av hos dig.

Det är inte ovanligt att minnas någon efter hur personen doftar. Så du måste välja en doft som inte bara definierar dig; den ska lukta gott på huden, inte störa dig, och den ska lämna efter sig ett fint minne hos dem som interagerar med dig.

Är du en aktiv och rolig person?

I så fall gillar du vanligtvis en trevlig, fräsch citrusdoft. Dofterna av apelsin, citron eller verbena… de är oftast mycket uppfriskande och härliga. I den här kategorin finner du många trevliga unisexparfymer.

Vill du förmedla en antydan av elegans?

Alla har vi tillfällen då och då när vi vill förmedla en antydan av mystik, elegans och charm. Det är här du ska leta efter en mer exotisk doft med en högre koncentration. De varar i många timmar och lämnar spår av blommor, tropiska frukter och skog på huden.

En sexig, ungdomlig personlighet

Det spelar ingen roll hur gamla vi är. Vid något tillfälle vill vi alla avge en mer riskfylld, kaxig och sexig personlighet. Varför inte? Vid dessa tillfällen bör du leta efter parfymer som doftar sött eller som godis, orientaliska blommor, äpple, ros…

Parfymer som nästan aldrig misslyckas

Det finns två typer av dofter som nästan alltid lyckas. De doftar bra på alla hudtyper:

  • Fräscha dofter: Dessa kallas “gröna” dofter. Doften av nyklippt gräs, citrusfrukter…
  • Blommiga dofter: Vem gillar inte doften av blommor? Det är himmelskt och något man aldrig tröttnar på: rosor, jasmin, gardenia, apelsinblomma, liljekonvalj…
Parfym på handleden

Allt enligt din hudtyp

Om din hud är på den feta sidan kan svett ändra doften av parfymen i sig. Det är särskilt viktigt på sommaren. Så vad kan du göra?

  • Välj en mjukare parfym eller en med en citrusbas.
  • På vintern, eller om du har torrare hud, kan du välja en med orientaliska blommor, vilket ger en mycket trevlig doft som är lite intensivare.

Som du kan se är handlingen att välja parfym inte så lätt som man kan tro. Det är därför en bra idé att lägga lite tid i butiken medan du väljer. Du köper då inte ett märke som, när du använder det varje dag, gör att du känner dig mer obekväm än attraktiv.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.