Naturliga behandlingar för överdriven svettning

juni 30, 2016

Visste du att överdriven svettning under armarna, på händerna eller på fötterna är känt som ”hyperhidros”? Har du upplevt det, särskilt under sommaren? Om så är fallet kan du uppmärksamma dagens artikel där vi ska dela med oss av några bra naturliga behandlingar för överdriven svettning. Följ dem till punkt och pricka, och säg adjö till problemet!

Vad är svett?

Först och främst är det viktigt att förstå varför vi svettas: processen reglerar kroppstemperaturen. När huden är varmare än normalt börjar kroppen svettas för att kyla den. Det är därför du svettas när du är väldigt varm, när du kommer in i ett rum med en hög temperatur, när du har feber, när du är ute i solen, när den omgivande temperaturen överstiger 30° C eller när du idrottar.

Svett utsöndras från dina körtlar och består av en blandning av vatten, mineralsalter, aminosyror och urea. Medan du också utsöndrar svett från dina porer är det som mest koncentrerat i dina svettkörtlar och det är därifrån det mesta kommer. Det är anledningen till att ansiktet, armhålorna, handflatorna och fotsulorna är där de flesta svettas som mest.

Svett filtrerar bort föroreningar ur blodet (som alkohol, oljor eller tobaksrester) Det är den enkla akademiska förklaringen.

Överdriven svettning, eller hyperhidros, uppstår när något har ändrats i ditt sympatiska nervsystem som gör att din kropp kräver mer svett för att reglera sin temperatur.

För många som upplever det beror det på vädret (antingen för att det är sommar eller mycket fuktigt). Dessutom kan det bero på ditt känslomässiga tillstånd, vilket innebär att du kan svettas mer när du är väldigt nervös, orolig, stressad eller nedstämd.

Om problemet bara är fukt under armarna är det ett lindrigare besvär, men det är värre när det åtföljs av lukt, irritation eller hudsvamp, med mera.

Finns det bra naturliga behandlingar för överdriven svettning?

Svettiga handflator

Behandling #1

Ingredienser

 • 1 liter vatten
 • 4 påsar grönt te (eller motsvarande mängd te i lösvikt)

Gör så här

Koka teet i 15 minuter och låt sedan svalna. Skölj händer, fötter och underarmar med vätskan. Surheten har en naturligt sammandragande effekt.

Behandling #2

Behandlingar för överdriven svettning

Ingredienser

 • 1 liter vatten
 • 2 msk torkad salvia

Gör så här

Koka upp vattnet med salvian och låt sjuda i tre minuter. Stäng av värmen och låt svalna, sila vätskan och tillsätt till ett badkar fyllt med varmt vatten.

Du kan också hälla vätskan i en balja för blötläggning av händer eller fötter, eller använda den med en svamp för din underarmsregion. Efteråt sköljer du med kallt vatten.

Du kan också dricka salviate (en tesked salvia till 2 dl kokande vatten).

Behandling #3

Ingredienser

 • 1 dl äppelcidervinäger
 • 2 dl vatten

Gör så här

Blanda ingredienserna och drick varje morgon före frukost. Vänta en halvtimme innan du äter lite fullkornstoast och en frukt.

Behandling #4

Svett

Ingredienser

 • 2 ½ dl vatten
 • 1 msk avkopplande örtte (på apelsin, mynta, lindblomma, passionsblomma, kamomill eller valeriana)

Gör så här

Bered ditt te som vanligt och drick det medan det fortfarande är varmt, men inte så varmt att du bränner dig. Tack vare de avslappnande och lugnande egenskaperna bidrar det till att motverka överdriven svettning från nervositet.

Behandling #5

Ingredienser

 • 2 msk valnötsblad
 • 1/2 liter vatten

Gör så här

Valnöt (närmare bestämt trädets blad) har antiseptiska och sammandragande egenskaper som naturligt reglerar hur mycket du svettas. Koka bladen i fem minuter, stäng av värmen och låt dra. Sila vätskan, blötlägg en bomullstuss eller trasa i den och applicera på armhålorna, fötterna mm.

Behandling #6

Ingredienser

Gör så här

Bered ett te genom att koka åkerfräken i fem minuter. Låt dra tills det svalnar något och sila vätskan. Tillsätt äppelcidervinäger. Blötlägg sedan en bomullstuss i blandningen och applicera på dina armhålor, händer och fötter.

Behandling #7

Svett

Ingredienser

 • 2 msk åkerfräken
 • Skalet från två apelsiner
 • 2 dl kokande vatten

Gör så här

Tillsätt åkerfräken och apelsinskal till det kokande vattnet och håll händerna över ångan. Du kan även göra det med dina underarmar. Detta är mångas favorit bland naturliga behandlingar för överdriven svettning.

Behandling #8

Ingredienser

 • Skalet från två apelsiner
 • Skalet från två citroner
 • 1 liter vatten
 • 450 g grovt salt
 • 3 msk bikarbonat

Gör så här

Lägg skalen i vattnet i en kastrull och koka upp. Låt blandningen sjuda i tre minuter innan du stänger av värmen. Låt stå i fem minuter och sila vätskan.

Fyll ditt badkar med varmt vatten och tillsätt vätskan tillsammans med salt och bikarbonat. Ligg i badet i 15 minuter (eller tills vattnet svalnar). Det eliminerar gifter samtidigt som det bekämpar överdriven svettning.

Behandling #9

behandlingar för överdriven svettning

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • 2 msk rosmarin
 • 1 dl äppelcidervinäger

Gör så här

Rosmarinvatten framställes genom att koka örten i 15 minuter. Låt stå tills blandningen har svalnat, sila och tillsätt vinäger. Blötlägg en bomullstuss eller en trasa i vätskan och applicera på armhålorna eller fötterna. Bland naturliga behandlingar för överdriven svettning är detta en av de mest effektiva.

Behandling #10

Ingredienser

Gör så här

Värm bladen i vattnet på medelhög effekt i två minuter. Stäng av värmen och låt stå i fem minuter. Sila vätskan och skölj händerna i blandningen istället för kranvatten.

Välj din favorit bland dessa effektiva behandlingar för överdriven svettning och gör dig av med problemet redan idag.

Spara

Spara