Tips för att undvika överdriven svettning

Tips för att undvika överdriven svettning

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Alla svettas, speciellt under sommaren och när vi tränar. Men det kan vara jobbigt om man svettas så mycket att det blir ett problem. Så här följer några tips på hur du undviker överdriven svettning.

Vad är skillnaden mellan “normal” och överdriven svettning?

Svett, eller perspiration, är hur kroppen gör sig av med gifter och andra orenheter. Svett produceras i de apokrina körtlarna, som även sänder ut feromoner, en källa till sexuell attraktion. I dagens samhälle är det dock mer sannolikt att dessa lukter leder till att du blir nobbad.

Kost, genetik och medicin är några av orsakerna till överdriven svettning. Det medicinska namnet för denna åkomma är hyperhidros. Förutom under armarna kan det även förekomma i ansikte och på händer och fötter, och runt 5% av världens befolkning lider av det.

Kosmetika är inte någon bra lösning då parfymer och deodoranter endast “maskerar” problemet, och de kan även irritera huden.

svettiga händer

Tips för att undvika överdriven svettning

Var realistisk med dina förväntningar

Ett vanligt problem hos de som svettas mycket varje dag är att de undermedvetet säger till sig själva, “den här gången kommer jag inte att svettas”, och det är omöjligt. När de börjar svettas känner de sig därför frustrerade, obekväma och ibland till och med deppiga. Det är åtminstone vanligt att se folk svettas under sommaren, så det kan hjälpa dig att minska din ångest ett tag i alla fall.

Ha alltid vatten med dig

Att ha en flaska med vatten när du befinner dig på varma ställen, eller när det är väldigt soligt, kan vara som att hitta en oas i öknen. Det motverkar att du blir uttorkad, även om du svettas, och hjälper samtidigt till att avlägsna gifter från kroppen, bränna fett och förbättra hälsan hos hud, naglar och hår.

Kom ihåg att svett också torkar

Visst, du känner dig fuktig och det verkar som att du inte kan sluta svettas. Men när du kommer till en svalare plats kommer dina kläder att torka och även dina underarmar och fötter.

Undvik koffein

Koffein finns inte bara i kaffe, utan även i te och läsk. Du känner dig lugnare och svettas mindre om du håller dig till juice och vatten istället för att beställa en latte.

Ha på dig rena, lösa kläder

Lykra och andra syntetiska textilier förvärrar problemet. Det bästa är att använda bomullströjor och strumpor som inte är för tajta och låter porerna andas. Undvik att ha på dig mörka färger.

överdriven svettning

Huskurer för att undvika överdriven svettning

Gör en hemmagjord deodorant

De som du köper i affären maskerar bara lukten – de stoppar inte svettandet och kan faktiskt täppa igen dina porer med orenheter (vilket ibland kan få armhålorna att verka mörkare än normalt). För att göra en naturlig deodorant behöver du 1/2 dl bikarbonat, 8 matskedar oraffinerad kokosnötsolja, 1/2 dl majsstärkelse och ett par droppar av en essentiell olja du tycker om (valbart). Blanda bikarbonaten och majsstärkelsen, lägg till kokosnötsoljan och blanda ordentligt. Förvara i kylen tills den blir fast. Applicera den under armarna, men se till att du inte gör det direkt efter rakning.

Ett annat recept på en hemmagjord deodorant

Ta 1 dl vinäger och lägg till 30 droppar av en essentiell olja, såsom rosmarin eller lavendel. Förvara blandningen i en behållare med ett tättsittande lock på en mörk och torr plats i en vecka. Lägg sedan 3 matskedar i badvattnet innan du badar.

Exfoliering

Svettning kan orsakas av igentäppta porer vilket kan vara ett resultat av tvål och andra rengörande produkter. De bästa naturliga exfolianterna är havre, havssalt, kaffesump och citronjuice. Gnugga in dessa på det område där du svettas som mest två gånger per vecka, helst på kvällen strax innan du går och lägger dig.

citron

Ångbad

Detta motverkar överdriven svettning och tar bort gifter när ångan “passerar genom” porerna. Ångbad får även kroppen att slappna av. Njut av ett ångbad i upp till 20 minuter varje dag. Drick mycket vatten också så att du inte blir uttorkad.

Puder

Använd ett puder som kan fungera som en antiperspirant genom att absorbera fukt och döda de bakterier som gör att du luktar. Ett bra hemlagat puder får du om du blandar 1 matsked majsstärkelse med ett par droppar av någon essentiell olja du tycker om. Applicera direkt efter duschen.

Örtte

Örtteer, speciellt de som innehåller salvia, är väldigt effektiva för att minska perspiration. Salvia är rikt på B-vitamin och magnesium, vilket minskar överstimuleringen av svettkörtlarna. Drick inte mer än två koppar per dag och se till att inte göra ditt te för starkt – det kan skada din hälsa.

Drick grapefrukt- eller tomatjuice

Det kan hjälpa kroppen att reglera sin temperatur och motverka överdriven svettning och överhettning. Drick ett glas varje eller varannan dag direkt på morgonen. Detta kan också minska risken för cancer eller hjärtsjukdomar.

Potatis

Potatis kan också hjälpa dig att undvika överdriven svettning. Skär ett par skivor rå potatis och gnugga juicen på huden. Låt det torka innan du sköljer av med tvål och vatten.

potatis

Vi hoppas att du har kunnat dra nytta av dessa trick för att undvika överdriven svettning!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.