Tips för att undvika överdriven svettning

Tips för att undvika överdriven svettning

Alla svettas, speciellt under sommaren och när vi tränar. Men det kan vara jobbigt om man svettas så mycket att det blir ett problem. Så här följer några tips på hur du undviker överdriven svettning.

Vad är skillnaden mellan ”normal” och överdriven svettning?

Svett, eller perspiration, är hur kroppen gör sig av med gifter och andra orenheter. Svett produceras i de apokrina körtlarna, som även sänder ut feromoner, en källa till sexuell attraktion. I dagens samhälle är det dock mer sannolikt att dessa lukter leder till att du blir nobbad.

Kost, genetik och medicin är några av orsakerna till överdriven svettning. Det medicinska namnet för denna åkomma är hyperhidros. Utöver underarmarna kan det även påverka ansikte, händer och fötter, och runt 5% av världens befolkning lider av det.

Kosmetika är inte en bra lösning då parfymer och deodoranter endast ”maskerar” problemet, och de kan även irritera huden.

händer

Tips för att undvika överdriven svettning

  • Var realistisk med dina förväntningar: Ett vanligt problem hos de som svettas mycket varje dag är att de undermedvetet säger till sig själva, ”den här gången kommer jag inte att svettas”, och det är omöjligt. När de börjar svettas känner de sig därför frustrerade, obekväma och ibland även deppiga. Det är åtminstone vanligt att se folk svettas under sommaren, så det kan hjälpa dig att minska din ångest ett tag i alla fall.
  • Ha alltid vatten med dig: Att ha en flaska med vatten när du befinner dig på varma ställen, eller när det är väldigt soligt, kan vara som att hitta en oas i öknen. Det motverkar att du blir uttorkad, även om du svettas, och hjälper samtidigt med att ta bort gifter från kroppen, bränna fett och förbättra hälsan hos hud, naglar och hår.
  • Kom ihåg att svett också torkar: Visst att du känner dig fuktig och det verkar som att du inte kan sluta svettas, men när du kommer till en svalare plats kommer dina kläder att torka och även dina underarmar och fötter.
  • Undvik koffein: Koffein finns inte bara i kaffe, utan även i te och läsk. Du känner dig lugnare och svettas mindre om du håller dig till juice och vatten istället för att beställa en latte.
  • Ha på dig rena, lösa kläder: Lykra och andra syntetiska textilier förvärrar problemet. Det är bäst att använda bomullströjor och strumpor som inte är för tajta och låter porerna andas. Undvik att ha på dig mörka färger.

citron

  • Ångbad motverkar överdriven svettning och tar bort gifter när ångan ”passerar genom” porerna. Ångbad får även kroppen att slappna av. Njut av ett ångbad i upp till 20 minuter varje dag. Drick mycket vatten också så att du inte blir uttorkad.
  • Använd ett puder som kan fungera som en antiperspirant genom att absorbera fukt och döda de potatis

    Vi hoppas att du har kunnat dra nytta av dessa trick för att undvika överdriven svettning!