Naturlig hemgjord ansiktsrengöring

Naturlig hemgjord ansiktsrengöring
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vi får inte glömma vår hud – det känsliga organ som praktiskt taget utgör hela vår kroppsyta. Det betyder att vi måste se till att huden får den skötsel den kräver, inte bara av estetiska orsaker, utan även för hälsans skull. Idag kommer vi att lägga speciell fokus på ansiktets ömtåliga hud och naturlig ansiktsrengöring.

Du behöver inte gå till en dyr skönhetssalong och använda dyra kemiska produkter för att utföra en högkvalitativ ansiktsrengöring; d etta kan göras hemma med helt naturliga produkter.

Det här handlar inte bara om nödvändig kroppshygien – det är även ett utmärkt sätt att föryngra din hud. Vi föreslår att du följer följande steg för en enkel, naturlig och effektiv ansiktsrengöring.

Öppna upp porerna inför din ansiktsrengöring

Det första steget är att tvätta ansiktet med ansiktstvål och varmt vatten. När du har avlägsnat all smuts och ytliga orenheter som lagras under dagen är det dags att gå över till att öppna upp porerna innan rengöringsmasken läggs på. Att förbereda huden är ett grundläggande steg för att huden ordentligt ska kunna absorbera produkterna vi vill använda.

Koka upp en kastrull vatten. Ta av från värmen och lägg i en ört såsom lavendel, kamomill eller grönt te. Positionera sedan omedelbart ansiktet över kastrullen och täck över ditt huvud med en handduk så att ansiktet översköljs av ångan. 2 till 5 minuter bör ge tillräckligt med tid för huden att svettas ordentligt.

Exfoliering eller peeling

I den här fasen av vår ansiktsrengöring vill vi bli av med döda hudceller som täcker ansiktet och underlätta cellförnyelsen. Detta hjälper också att bli av med ärr, förebygger fjällande hud och främjar god cirkulation i huden. Du bör alltid göra detta när ansiktet är ordentligt rent och porerna öppna. Vi rekommenderar inte att du hoppar över några steg. Du kan göra peelingen eller exfolieringen hemma med hjälp av följande recept:

Mandlar i skål

Mandelpeeling: Kombinera följande ingredienser och förvara i en ren glasburk. Applicera runt en gång i veckan.

– 1 1/4 dl havssalt

– 1/2 tsk äkta mandelextrakt

– 1 1/4 dl malet kaffe

– 1 1/4 dl farinsocker

-1 1/4 dl sötmandelolja

 

Kokos- och chokladpeeling: Mixa oljan med socker och extrakt tills det blir en jämn massa. Blanda då i kakaon och spara för användning:

– 1 1/4 dl kokosolja

– 3 msk kakaopulver

– 2 1/2 dl farinsocker

– 1/2 tsk äkta kokosextrakt

– 1 tsk vaniljextrakt

 

Citron- och mandelpeeling: Försök att hålla den här blandningen borta från vätskor. Blanda ihop ingredienserna med fingrarna. Förbered peelingen innan du rengör ansiktet.

– 1/2 tsk citronskal

– 1 1/4 dl havssalt

– 1 1/4 dl sötmandelolja

Det är viktigt att du applicerar exfolieringen med en mjuk, cirkulerande massage över hela ansiktet. Använd en ren bomullstuss och en aning tryck när du masserar. Det här steget rensar bort smuts och döda celler så att vi kan fortsätta med den naturliga behandlingen.

Låt blandningen vara kvar på huden i 20 minuter så att den hinner verka innan den tvättas bort med varmt vatten. Efter detta steg kan man ta och avlägsna finnar och pormaskar. Detta är det enda lämpliga tillfället då man kan göra det om du vill undvika att skada huden och orsaka infektioner.

Ansiktsmask

Mask för ansiktsrengöring

När ansiktet är väl rengjort, exfolierat och eventuella orenheter borttagna, är det dags att smörja in en naturlig mask anpassat efter dina personliga behov. Det finns masker som återfuktar torr hud, andra som minskar överflödigt fett i huden, vissa som eliminerar märken, vissa som stänger porer och andra som bekämpar uppkomsten av rynkor.

Du kan stryka på masken och låta den vara tills den hårdnar. Låt den sitta på ansiktet i åtminstone 20-30 minuter innan den avlägsnas med varmt vatten. Det är bästa att sedan torka huden mjukt och försiktigt. Nedanför presenteras några av de enklaste och effektivaste naturliga maskerna att laga och smörja in.

Antirynkmask: Blanda 1 1/4 dl fruktkött från gurka (utan kärnor) och ett rått ägg i en skål. Applicera masken rikligt på huden och låt den sitta i minst en halvtimme.

pH-balanserande mask: Använd ett blad gelatin med 2 1/2 dl fruktkött från tomat. Värm gelatinet och lägg till tomat tills en kompakt mask formas. När den har svalnat appliceras den på hela ansiktet och lämnas kvar i 20 minuter. Tomaten balanserar pH-nivån medan gelatinet tonar huden.

Återfuktande mask: ta en halv mosad avokado, 2 msk honung och 2 ägg. Vispa äggen tills skum formas och lägg till övriga ingredienser. När det blir en tunn smet kan den smörjas på huden. Den här masken återfuktar inte endast, utan avokadon hjälper även till att få bukt med ärr och hyperpigmentering. Låt masken verka i minst en halvtimme.

Som du ser behöver du ingenting avancerat för att göra en hemgjord mask. Den bästa fördelen är att den är helt naturlig utan biverkningar. Masken lämnar ditt ansikte lent och vackert. Ta bort masken med varmt vatten och badda torrt med ren handduk.

Stäng porerna

När du är färdig med rengöringen bör du göra något för att stänga porerna och förebygga för orenheter att återvända. Du kan göra detta genom att applicera iskallt vatten på huden, genom att smälta några isbitar. Om din mask var gjord på tomat eller gurka så har den redan gjort jobbet och stängt porerna.

Andra produkter som hjälper till att stänga porer med hjälp av sina sammandragande egenskaper är grönt te, mynta och äppelcidervinäger. Placera på huden efter att först ha fuktat huden med en blöt handduk. Låt torka innan du på nytt tvättar ansiktet med kallt vatten.

Underhåll av huden efter ansiktsrengöring

När vi är helt färdiga med ansiktsrengöringen är det viktigt att behålla huden ordentligt återfuktad så att den här renligheten blir kvar ett tag. Låt inte huden torka ut eller bli överdrivet oljig. För att lyckas med detta är användningen av en anpassad fuktighetskräm perfekt. Den förhindrar att din hud att bli slapp, torr, kliande och åldrande. Du bör återfukta din hud dagligen för att hålla den fast och slät.

Du kan även bereda en hemgjord antirynkkräm mot torr hud. Den håller i tre månader om du förvarar den i kylskåpet. Men vi rekommenderar inte att du sparar den så länge eftersom den verkar bättre när den är färsk. Använd följande ingredienser:

– 25 gram gurkpuré

– 25 gram destillerat vatten

– 25 gram jojobaolja

– 25 gram olja från vindruvekärnor

-25 gram eterisk rosenolja

Rör ihop alla ingredienser i en djup skål tills oljan och vattnet blandas väl med övrigt innehåll. Förvara krämen i en glasburk. Du kan nu direkt börja smörja in den för att kunna ta vara på dess nyttigheter från dag ett.

Ett bra förslag är att applicera krämen direkt du kliver ur duschen, eftersom att huden då är ren och porerna mer öppna och redo att ta emot de positiva effekterna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.