Naturlig hemgjord ansiktsrengöring

juni 20, 2015

 

Ansiktsrengoring

Vi får inte glömma vår hud – det känsliga organet som praktiskt taget utgör hela vår kroppsyta. Det betyder att vi behöver bekymra oss om att huden får den omvård den kräver, inte bara av estetiska orsaker utan också för hälsans skull. Idag kommer vi att lägga speciell fokus på ansiktets ömtåliga hud och naturlig hemgjord ansiktsrengöring.

Du behöver inte gå till en berömd skönhetssalong och använda dyra kemiska produkter för att rengöra och renovera huden i ansiktet. Detta kan göras hemma med helt naturliga produkter.

Det här handlar inte bara om nödvändig kroppshygien. Det är också ett utmärkt sätt att föryngra din hud. Vi föreslår att du följer följande steg för en enkel, naturlig och effektiv ansiktsrengöring.

Öppna upp porerna

Det första steget är att tvätta ansiktet med ansiktstvål och varmt vatten. När du har avlägsnat all smuts och ytliga orenheter som lagras under dagen är det dags att övergå till att öppna upp porerna innan rengöringsmasken läggs på. Att förbereda huden är ett grundläggande steg för att huden ordentligt ska kunna absorbera produkterna vi vill använda.

Koka upp en kastrull vatten. Ta av från värmen och lägg i en ört såsom lavendel, kamomill eller grönt te. Positionera sedan omedelbart ansiktet över kastrullen och täck över ditt huvud med en handduk så att ansiktet översköljs av ångan. 2 till 5 minuter bör ge tillräckligt med tid för huden att svettas ordentligt.

Exfoliering eller peeling

I den här fasen vill vi bli av med döda hudceller som täcker ansiktet och underlätta cellförnyelsen. Detta hjälper också att bli av med ärr, förebygger fjällande hud och främjar god cirkulation i huden. Du bör alltid göra detta när ansiktet är ordentligt rent och porerna öppna. Vi rekommenderar inte att du hoppar över några steg. Du kan göra peelingen eller exfolieringen hemma med hjälp av följande recept:

Mandlar

Mandelpeeling: Kombinera följande ingredienser och spara i en ren glasburk. Applicera varje gång du använder den här behandlingen, vilket kan vara en gång i veckan.

– 1,25 dl havssalt

– 1/2 tsk äkta mandelextrakt

– 1,25 dl malet kaffe

– 1,25 dl farinsocker

-1,25 dl sötmandelolja

 

Kokos- och chokladpeeling: Mixa oljan med socker och extrakt tills det blir en jämn massa. Blanda då i kakaon och spara för användning:

– 1,25 dl kokosolja

– 3 msk kakaopulver

– 2,5 dl farinsocker

– 1/2 tsk äkta kokosextrakt

– 1 tsk vaniljextrakt

 

Citron- och mandelpeeling: Försök att hålla den här blandningen borta från vätskor. Blanda ihop ingredienserna med fingrarna. Förbered peelingen innan du rengör ansiktet.

– 1/2 tsk citronskal

– 1,25 dl havssalt

– 1,25 dl sötmandelolja

Det är viktigt att du applicerar exfolieringen med en mjuk, cirkulerande massage över hela ansiktet. Använd en ren bomullstuss och en aning tryck när du masserar. Det här steget rensar bort smuts och döda celler så att vi kan fortsätta med den naturliga behandlingen.

Låt blandningen vara kvar på huden i 20 minuter, så att den hinner verka innan den tvättas bort med varmt vatten. Efter detta steg kan man ta och avlägsna finnar och pormaskar. Detta är det enda lämpliga tillfället då man kan göra det om du vill undvika att skada huden och orsaka infektioner.

Ansiktsmask

Ansiktsrengöring2

När ansiktet är väl rengjort, exfolierat och eventuella orenheter borttagna då är det dags att smörja in en naturlig mask anpassat efter dina personliga behov. Det finns masker som återfuktar torr hud, andra som minskar överflödigt fett i huden, vissa som eliminerar märken, vissa som stänger porer och andra som bekämpar uppkomsten av rynkor.

Du kan stryka på masken och låta den vara tills den hårdnar. låt den sitta på ansiktet åtminstone 20 till 30 minuter innan den avlägsnas med varmt vatten. Det är bästa att sedan torka huden mjukt och försiktigt. Nedanför presenteras några av de enklaste och effektivaste naturliga maskerna att laga och smörja in.

Anti-rynk mask: Mixa i en skål 1,25 dl gurkkött (utan kärnor) och ett rått ägg.  Applicera masken rikligt på huden och låt den sitta i minst en halvtimma.

PH-balanserande mask: Använd ett blad gelatin med 2,5 dl tomatkött. Värm gelatinen och lägg till tomat tills en kompakt mask formas. När den har kallnat, appliceras den på hela ansiktet och lämnas kvar i 20 minuter. Tomaten balanserar ph-nivån medan gelatinet tonar huden.

Fuktande mask: ta en halv mosad avokado, 2 msk honung och 2 ägg. Vispa äggen tills skum formas och lägg till övriga ingredienser. När det blir en tunn pasta kan den smörjas på huden. Den här masken återfuktar inte endast utan avokadon hjälper också att få bukt med ärr och hyperpigmentation. Låt masken verka minst en halvtimma.

Som du ser, behöver du ingenting avancerat för att göra en hemgjord mask. Den bästa fördelen är att den är helt naturlig utan biverkningar. Masken lämnar ditt ansikte lent och vackert. Ta bort masken med varmt vatten och badda torrt med ren handduk.

Stäng porerna

När du är färdig med rengöringen bör du göra något för att stänga porerna och förebygga för orenheter att återvända. Du kan göra detta genom att applicera iskallt vatten på huden, genom att smälta några isbitar. Om din mask var gjord på tomat eller gurka så har den redan gjort jobbet och stängt porerna.

Andra produkter som hjälper till att stänga porer med hjälp av sina åtdragande egenskaper är grönt te, mint och äppelcidervinäger. Placera på huden efter att först ha fuktat huden med en blöt handduk. Låt torka innan du på nytt tvättar ansiktet med kallt vatten.

Underhåll av huden

När vi är helt färdiga med ansiktsrengöringen är det viktigt att behålla huden ordentligt fuktat so att den här renligheten blir kvar ett tag. Låt inte huden torka ut eller bli överdrivet oljig. För att lyckas med detta är användandet av en anpassad fuktighetskräm idealisk. Det förhindrar att din hud att bli slapp, torr, kliande och åldrande. Du bör återfukta din hud dagligen för att behålla den fast och slät.

Du kan också tillverka en hemgjord antirynkkräm för torr hud. Den håller i tre månader om du förvarar den i kylskåpet. Men vi rekommenderar inte att du sparar den så länge eftersom att den verkar bättre när den är färsk. Använd följande ingredienser:

– 25 gram gurkpuré

– 25 gram destillerat vatten

– 25 gram jojobaolja

– 25 gram grapekärneolja

-25 gram ros eterisk olja

Rör i hop alla ingredienser i en djup skål tills oljan och vattnet blandas väl med övrigt innehåll. Förvara krämen i en glasburk. Du kan nu direkt börja att smörja in den för att kunna ta vara på dess nyttigheter från dag ett.

Ett bra förslag är att applicera krämen direkt du kliver ur duschen, eftersom att huden då är ren och porerna mer öppna och redo att ta emot de positiva effekterna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MER FÖR DIG