Upptäck 7 frukter som kan förbättra din hy!

Apelsiner är rika på vitamin C. Utöver att äta dessa apelsiner kan du dock även dra nytta av fördelarna genom att använda apelsinskal för att bereda en hudtonande tonic.
Upptäck 7 frukter som kan förbättra din hy!
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Kan frukter verkligen tona och förbättra din hy samt bekämpa slapphet? Självklart! Det kan komma som en överraskning, för vi är alla vana vid att köpa massor av krämer och lägga stora summor på skönhetsbehandlingar för att få en tonad och fast figur.

All hjälp är bra och dina ansiktskrämer kan vara användbara även fortsättningsvis, men för att de ska bli mer effektiva krävs att du ger näring åt din hud inifrån. Och det är här som dessa frukter blir dina bästa vänner, dag ut och dag in.

1. C-vitamin från apelsin kan förbättra din hy

Apelsin i vatten

Vilken frukt innehåller mest vitamin C för att förbättra din hy? Apelsiner. De är också bra att äta på morgonen vid sidan av ett glas ljummet vatten med citron, som är perfekt för att rensa kroppen på gifter och få en god mängd vitaminer och antioxidanter.

C-vitaminerna i apelsiner och citroner är den ultimata ingrediensen mot åldrande. Tack vare de kan din kropp bättre absorbera järn och kalcium. Det enda problemet är att de är lösliga, vilket betyder att C-vitaminerna löses upp i vatten och sedan kan gå förlorad genom urinen – det betyder att du kontinuerligt måste fylla på med dem.

Vitamin C är också en fantastisk antioxidant som är kapabel att ta hand om våra cellers DNA och skydda oss från de fruktade fria radikaler som rynkar huden. Det hjälper oss att förebygga ålderstecken och främjar även syntetisering av kollagen.

På vilket sätt kan vi dra nytta av apelsiner?

1. Ät en apelsin med honung varje dag

Du kan börja din dag med ett glas ljummet vatten med citron, men mitt på dagen när det är dags för lunch är det en god idé att äta en skalad apelsin i bitar med lite honung.

2. Tonande kur på apelsinskal

Ingredienser

 • Skalet från 3 apelsiner
 • 1 liter vatten

Beredning

 • Denna tonic är fantastisk när du vill förbättra din hy, men hur gör du den? Det är bara att ta skalet från tre apelsiner och koka dem i en liter vatten tills de är välkokta – minst 20 minuter.
 • Efter det stänger du av värmen och låter dem stå i en timme. Sila sedan innehållet och häll vattnet i en glasflaska som du förvarar i kylskåpet.
 • Applicera detta färska apelsinvatten på ansiktet tre gånger per dag med en tops. Låt sitta under hela dagen; du behöver inte tvätta ansiktet eller ta bort apelsinvattnet. Du kan använda det på ansiktet eller någon annan del av kroppen som du vill förbättra, såsom låren eller magen.

2. Acetylsalicylsyra (aspirin) från vindruvor, körsbär och avokado

Vindruvor är bra för huden

Om du gör det till en vana att regelbundet äta dessa typer av frukter, som är rika på acetylsalicylsyra, kommer du märka att huden blir vackrare och mer tonad för varje dag som går. Du kan äta dem i sin naturliga form, som juice eller dra nytta av dem som hemgjorda krämer.

Så vilka är frukterna med mest acetylsalicylsyra? Ta en titt på följande och se till att de aldrig fattas från din kost:

 • Avokado
 • Röda vindruvor (dessa har mer tannin och därför mer antioxidanter som hjälper din hud)
 • Körsbär
 • Mandariner

Hur kan vi dra störst nytta av dessa frukter med acetylsalicylsyra?

Avokado är återfuktande
 • Ät röda vindruvor till frukosten.
 • Ät körsbär när du kan och när de är i säsong. Det räcker med att äta tio om dagen, efter lunch. Utöver att förbättra din hy är de även kända för att lindra smärta från artrit.
 • Saften från mandariner är perfekt mitt på dagen. Drick den färskpressad.
 • Avokados är fantastiska för din hy, men eftersom de har ett högt kaloriindex är det bäst att inte äta mer än en halv avokado om dagen. Du kan även bereda avokadomasker som tillför fasthet till din hud – vi har redan pratat om flertalet sådana tidigare.

3. Jordgubbar och vattenmelon – kollagenstimulanter

Melonjuice

Kollagen är ett protein som endast kan fås från animaliska källor. Det finns dock många livsmedel som kan hjälpa kroppen att producera kollagen genom att stimulera syntetiseringen.

Du kan äta nötkött, fläsk eller fisk, eller göra en dessert med det alltid lika passande gelatinet. Du kan även dra nytta av två frukter som kan göra huden fastare tack vare innehållet av antioxidanter, vatten och vitaminer:

 • Vattenmelon
 • Jordgubbar

Hur kan du dra nytta av fördelarna med vattenmelon och jordgubbar?

Vattenmelon
 • När jordgubbar och vattenmelon är i säsong ska du inte tveka att äta dem i deras naturliga form eller i smoothies. Dessa frukter agerar som medlare för produktionen av kollagen, och tack vare den höga vattenhalten kan de dessutom återfukta huden. Njut av dem så mycket som möjligt.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Zapata, P., Valverde, J. M., Guillén, F., Bailén, G., Castillo, S., Martínez-Romero, D., … & Serrano, M. (2005). Actividad antioxidante en diferentes frutos habituales en la dieta mediterránea. Dept. Tecnología de Alimentos. España, Universidad Miguel Hernández.
 • Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición42(2), 206-212.
 • Arbelaiz Sarasola, A. (2016). Evaluación farmacológica de distintos extractos de los rabos de cereza (Prunus avium L.) (Doctoral dissertation).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.