Symptom på och hur man kan förebygga artrit

För att njuta av ett långt och friskt liv behöver du upprätthålla en hälsosam kost och få regelbunden motion för att förebygga fetma och andra sjukdomar.
Symptom på och hur man kan förebygga artrit
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Artrit, även kallat ledinflammation, är en sjukdom som angriper lederna och bryter ner brosket i benens ändar. Den förekommer främst hos äldre. Fortsätt läsa för att lära dig om symptomen på denna sjukdom samt hur man kan förebygga artrit.

Flera faktorer kan påverka uppkomsten av sjukdomen förutom en persons ålder. Alla som är äldre än 45 år löper en högre risk att utveckla artrit. Kön har också en inverkan, för även om artrit förekommer hos både män och kvinnor startar det ofta tidigare hos kvinnor.

Men den faktor som bidrar allra mest till utvecklandet av sjukdomen är övervikt. Detta kan fyrdubbla din risk på grund av ökat slitage på lederna.

Artrit orsakar svullnad, smärta och förlust av rörelsefrihet i lederna. Detta uppstår på grund av konstant slitage av brosket som finns i ändarna av benen som möts i lederna. Brosk skyddar dem från friktion, men i extrema fall av artrit försvinner brosket och ben gnids mot ben, vilket orsakar svår ledvärk. På längre sikt orsakar artrit missbildningar i de drabbade regionerna.

Artrit kan förekomma i vilken led som helst i kroppen, men de vanligaste är de i ryggen – särskilt nacken och ländryggen – samt knän, fingrar och händer.

Symptom

Knäsmärta är ett symptom

Artrit är en sjukdom som manifesteras långsamt, och det allra första symtomet kan vara viss smärta i lederna under någon typ av fysisk aktivitet som kräver stor ansträngning. I händerna kan det visa sig efter 50 års ålder. Tillståndet tros vara relaterat till genetik, och det kan ärvas av vissa familjemedlemmar medan andra förskonas.

Under den första fasen av tillståndet upplevs smärta i lederna efter varje rörelse av det drabbade området; en smärta som lättar efter vila. I den andra fasen känner du smärta både vid fysisk aktivitet och under vila. Perioderna av smärta blir allt längre och tillståndet blir en mer konstant olägenhet.

Ett symptom på artrit är stelhet i lederna som hindrar dig från att röra det drabbade området normalt, och du upplever en högre grad av smärta med tiden.

Förebygga artrit

Artrit är en sjukdom som kan undvikas om du börjar införliva mer hälsosamma matvanor och slutar ha en stillasittande livsstil. Det är också viktigt att dra ner på eller undvika alla typer av fysiska aktiviteter som innebär stor belastning på lederna, till exempel lyft av tunga föremål.

Människor som redan har artrit bör undvika rörelser som orsakar smärta och försöka överföra trycket på de leder som inte är drabbade. Men även de drabbade lederna behöver viss stimulans. Fokusera på några mjuka och korta övningar, utan att utöva något tryck (vilket kan vara skadligt). För att minska trycket på de drabbade lederna kan du så småningom behöva använda kryckor eller käpp.

Slutligen föreslår vi att du applicerar värme och kyla, vilket lindrar smärtan och möjliggör friare rörlighet.

Armbågssmärta

Artrit är en sjukdom som normalt visar sig hos äldre personer, även om det finns fall av tidigare debut. Det försvårar vardagen hos den drabbade eftersom det påverkar vanliga aktiviteter och rörelser samt genererar extrem smärta och utmattning till följd av nedbrytningen av brosket mellan benen. Tillståndet kan ha sin grund i en ärftlig disposition, eller helt enkelt ett liv fullt av dåliga vanor.

Att bibehålla en bra kost och få regelbunden fysisk aktivitet ökar chansen till ett hälsosamt liv långt upp i åldrarna. Dessa två nyckelfaktorer är inte bara viktiga för att förebygga artrit, utan också många andra sjukdomar som påverkar olika delar av kroppen. Det är viktigt att känna till vad den mat du äter, och dess näringsinnehåll, gör med din kropp.

Det är också viktigt att hålla koll på din kroppsvikt i förhållande till din längd för att styra ditt dagliga matintag. Ät tillräckligt för att din kropp ska fungera, men överdriv inte – om du blir överviktig eller fet får du många fler problem senare i livet.

Anamma dessa sätt att förebygga artrit för att minimera risken för att drabbas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.