Minska eller dölj åldersfläckar och fräknar på händerna

När vi åldras kan vi få synliga fläckar på händerna. Dölj åldersfläckar med följande naturliga åtgärder.
Minska eller dölj åldersfläckar och fräknar på händerna

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Fläckar som uppstår på händerna är ett säkert tecken på åldrande. Minska eller dölj åldersfläckar och fräknar på händerna med dessa naturliga tips.

Åldersfläckar: Vad du behöver veta

Huden blir missfärgad när vi åldras på grund av en obalans i melatoninet, vilket är en del av läderhuden (dermis). Det är därför äldre ofta har fräknar eller mörka fläckar på olika delar av kroppen, som på händer, hals, axlar, armar och ansikte.

En del faktorer kan också snabba upp processen, såsom mycket solning, att man inte använt hudkrämer, ärftlighet och genetik, kost (nyttig eller fettrik), vattenintag, alkohol, tobak, smink, användning av vissa rengöringsprodukter, klimakteriet, graviditet, vissa mediciner och mycket mer.

händer

Vi kan ta vissa förebyggande åtgärder för att undvika att få dessa åldersfläckar. Men när de väl har uppstått, dölj dina åldersfläckar och fräknar med de följande metoderna.

Åtgärder du kan ta för att förhindra åldersfläckar:

 • Var försiktig i solen, framförallt på sommaren. Använd solskydd med en hög faktor om du har ljus hy (du kan även använda produkter för barn eftersom de alltid har en hög SPF). Glöm inte att applicera generöst på händerna för att undvika åldersfläckar.
 • Se till att dina händer alltid är återfuktade för att hindra fläckarna från att uppstå eller förvärras.
 • Se till att hålla dig hydrerad inifrån genom att dricka mycket vatten. Det hjälper dig också att göra dig av med gifter och att sakta ner kroppens och hudcellernas åldrande.
 • Ät en balanserad kost rik på antioxidanter. Det hjälper dig att hålla din hud friskare och mer ungdomlig, samt minskar och förebygger uppkomsten av fläckar och fräknar.
 • Du kan behöva uppsöka en hudläkare om du har väldigt mörka fläckar, eller om du har haft dem länge.

Dölj åldersfläckar: huskurer

Dölj åldersfläckar med den här behandlingen. Du behöver: en blekande kräm, saften från en citron och en solkräm med tillräcklig solskyddsfaktor.

 • Applicera först den blekande krämen på det berörda området; den bleker fläckarna en aning.
 • Använd solkräm på händerna när du går ut, framförallt om du kommer befinna dig på stranden eller vid en utomhuspool. Du kan använda makeup för att dölja åldersfläckarna medan du väntar på resultat från behandlingen.
 • Pressa citronsaft på fläckarna en gång i veckan, men gå inte ut i solen direkt efteråt; det kan göra fläckarna värre!

äldre-händer-med-nagellack

Dölj åldersfläckar med dessa andra knep:

 • Skapa upp gelen från ett aloe vera-blad (eller använd aloe vera-gel från apoteket) och applicera på händerna två gånger om dagen. Du kan också använda färsk vassle, om du kan få tag på det. Doppa händerna i vasslen eller applicera med en bomullstuss.
 • Du kan blanda lika delar mjölk och äppelcidervinäger, för en skönhetsbehandling för händerna och hela kroppen.
 • Väteperoxid fungerar bra på åldersfläckar. Du kan använda en bomullstuss för att smörja in händerna med väteperoxid varje kväll innan du går och lägger dig.
 • Koka maskroste (250 ml vatten till en matsked maskros). Applicera det på händerna två till tre gånger om dagen. Du kan också ta en maskros och skära i den för att komma åt vätskan inuti stjälken. Smörj denna på händerna varje dag.
 • Mosa en deciliter kikärtor och lägg till lite vatten. Låt dra en hel dag och applicera sedan på fläckarna på kvällen. Tvätta av efter att det har torkat in i huden. Upprepa varje dag.

tvättar-händer

Huskurer för att bli av med fräknar

Om du har fler fräknar än åldersfläckar har vi några bra huskurer som är särskilt bra för fräknar på händerna.

 • Gör en saft av en näve krossad vattenkrasse eller persilja och vatten, och smörj den på händerna på kvällen. Skölj av på morgonen.
 • Värm upp en flaska öl i en kastrull. Ta bort från värmen när det ska till att koka. Låt ölet svalna en aning och doppa sedan dina händer i det. Du kan smörja in dig med ricin- eller olivolja efteråt för att skydda huden. Upprepa den här behandlingen varje dag i åtminstone två veckor.
 • Värm upp en deciliter gräddfil eller mjölk och lägg till en halv matsked pepparrot och en halv matsked malet havregryn. Smörj in händerna med cirkelrörelser.
 • Blanda ett glas vatten med en nypa salt, en skvätt citronsaft och en matsked alkohol. Använd en bomullstuss för att smörja in händerna innan du går och lägger dig. Skölj av på morgonen.
 • Lös upp lite socker i lite citronsaft. Använd en bomullstuss för att behandla varje fräken separat (om du inte har för många), och låt verka i en halvtimme innan du sköljer av.
 • Blanda en matsked ren honung med citronsaft till en smet som du kan applicera direkt på fräknarna. Låt verka i en halvtimme. Det här är en bra kombination, eftersom citronen kan bleka men samtidigt torka ut huden medan honungen håller den återfuktad.
 • Riv tre jordgubbar och två aprikoser och blanda ihop till en smet. Smörj in dina händer och låt verka i 15 minuter innan du sköljer av.
 • Gnid en skiva papaya på fräknarna dagligen. Låt saften torka in och vänta i 20 minuter innan du tvättar händerna. Papaya hjälper också huden att se fräschare och renare ut, förutom att eliminera fräknar.

mjuka-händer


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Calabrese V, et al.Biochemical studies on a novel antioxidant from lemon oil and its biotechnological application in cosmetic dermatology. Drugs Exp Clin Res. 1999;25(5):219-25.
 • Choi W, et al. Molecular and histological characterization of age spots. Exp Dermatol. 2017 Mar; 26(3): 242–248.
 • Hakim I, et al. Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutr Cancer. 2000;37(2):161-8.
 • Tiedtke J, et al.Citroflavonoid Anti-ageing Complex Fades Age Spots and Gives Skin Tone a Youthful Citrus Boost.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.