Omvandla en vägg till en vertikal trädgård

Om du tycker om grönt och naturen så kommer du älska dessa vertikala trädgårdar!
Omvandla en vägg till en vertikal trädgård

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En vertikal trädgård kan ge ditt hem en personlig touch. Du behöver inte begränsa grönskan till bakgården eller trädgården. Du kan också ha grönska på väggarna i vardagsrummet eller köket.

Det är bara fantasin som sätter gränser när det gäller naturen. Det finns alltid något litet hörn där man kan sätta en växt eller plantera lite örter. Växterna ger liv åt ditt hem.

Idag kommer vi ge dig några kreativa idéer för att du ska kunna skapa din egna vertikala trädgård på väggarna i ditt hem. Med lite kreativitet kommer det att se fantastiskt ut.

Att omvandla en vanlig vägg till en vertikal trädgård: Det är jättelätt!

Om du är trött på att bara ha en trädgård utanför huset så kan du lära dig hur du skapar en vertikal trädgård inomhus.

Du kan också använda dig av saker som du har liggandes hemma, som träkartonger, plastflaskor eller glasburkar. De är enkla att hitta, billiga och du kan använda dem för att skapa en vertikal trädgård.

Vit vägg med växter.

En vertikal trädgård för ditt kök

En av de mest praktiska platserna för en vertikal trädgård är köket. Tänk även på vad du har för andra utrymmen i hemmet som du kan fylla med växter.

Det går också bra att plantera örter eller små fruktträd. Tycker du om sallad? Det är bara fantasin som sätter gränser.

Du kan göra behållare av återvunnet material eller köpa krukor som är speciellt anpassade för att sättas upp på väggen.

En vertikal trädgård för husfasaden

Du kan faktiskt använda husväggarna till att göra en hängande trädgård. Då du väljer ut vilka växter du ska använda dig av så tänk dock på hur mycket vind och sol som de kommer få.

Tänk också på vilka material som du bör använda dig av, för man vill såklart inte ha vattenläckor. För att undvika detta kan man använda träkrukor eller aluminiumburkar och täcka dem med ett vattentätt material.

En vertikal trädgård för innerväggen

Om du vill ge din vägg en speciell touch så föreslår vi en hängande trädgård.

En bra sak med vertikala trädgårdar är att de ger rummet ett djup. Du kommer också förbättra luftkvaliteten utan att behöva flytta så många krukor då du ska städa hemmet.

Växter tar bort koldioxid från luften och kan absorbera skadliga kemikalier som formaldehyd. Detta är en kemikalie som exempelvis används för att färga mattor.

Du kan också använda en vertikal trädgård för att dela rummet. Om du har pelare eller halvväggar i hemmet så kan du täcka dessa med växter.

Använd en trästege; om du lutar den mot väggen och fyller den med växter kommer du inte behöva göra hål i väggen.

Det är jätteenkelt!

Varför du behöver växter

Växter har en väldigt positiv effekt på människor. Plantor, buskar och träd lugnar ner oss och gör oss mer gott än vad vi är medvetna om. Det har visats att de är bra för både sinnet och kroppen.

Man arbetar hårt hela dagen och behöver vila sig under natten och återfå energi.

Du kan motverka mental utmattning med rätt miljö i ditt hem. Det är inte bara sovrummet som är viktigt; ditt hemmakontor eller studierum har också betydelse.

Skapa en hängande trädgård i det rum du spenderar mest tid i. Du kommer märka hur du blir mer produktiv och rummet kommer se fantastiskt ut.

När du skapar en vertikal trädgård kommer du inte behöva spendera lika mycket tid med att ta hand om den som med en vanlig trädgård. Det kommer också bli svårare för skadeinsekter att komma åt dina växter.

Som du kan se finns det inte några begränsningar när det kommer till att göra ditt hem grönare. Denna artikel har förhoppningsvis inspirerat dig till att skapa din egen hängande trädgård. Du har inte några ursäkter kvar längre! Förvandla en vanlig vägg till ett konstverk.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.