5 sätt att hålla köket skinande rent

Vi ska berätta om de bästa sätten att hålla köket skinande rent. Detta är väldigt enkla tips som inte kommer kräva mycket av din tid.
5 sätt att hålla köket skinande rent

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Vill du hålla köket skinande rent? Även om det kräver lite ansträngning så måste det inte alltid ta lika mycket tid som du kanske tror. Vi tenderar trots allt att glömma att det finns snabba och enkla lösningar. Tricket är att känna till dem och veta hur man nyttjar dem.

Det är viktigt att påpeka att snabba och enkla lösningar kommer från flera källor: specialiserade kemiska produkter, huskurer, förebyggande åtgärder och så vidare.

Därför vill vi idag dela med oss av några av de mest effektiva sätten att hålla köket skinande rent. Prova dem: det finns säkert några som du inte har provat redan!

Fem sätt att hålla köket skinande rent

1. Lägg till vinäger i din golvrengöring

Vinäger för rengöring

Att lägga till lite vitvinsvinäger i kemiska substanser är ett väldigt populärt trick.

Vitvinsvinäger gör hushållsrengöringen mycket enklare eftersom det får smutsen att glida bort enklare. Därför krävs det inte lika mycket ansträngning för att göra rent med en trasa eller borste. Vidare kan lite vinäger öka rengöringskraften hos kemiska rengöringsmedel.

2. Rengör filtret i spisfläkten

När du städar käket fokuserar du förmodligen på synliga ytor, medan områden du inte ser ofta blir bortglömda. Ett av dessa områden är spisfläkten.

Precis som mikrovågsugnar och vanliga ugnar tenderar spisfläkten att samla på sig en hel del fett. Lösningen är att helt enkelt ta bort stålfiltret och tvätta det med en blandning av hett vatten, citronsaft och vitvinsvinäger.

Medan filtret avfettas och desinficeras kan du rengöra insidan av kåpan med lite ammoniak eller en speciell produkt för detta syfte. När du är klar kommer köket dofta avsevärt renare och allt kommer vara renare.

Du bör rengöra spisfläkten minst en gång  i veckan.

3. Låt disken lufttorka

Torka disken ordentligt

Att hålla köket skinande rent inkluderar även disken. Det är därför det är viktigt att vara uppmärksam på hur man diskar.

Först ska du ta hänsyn till diskstället. Tömmer du det ofta eller låter du vatten ansamlas? När det finns ren disk i stället, torkar du den med en trasa innan du ställer undan den? Ställer du undan den när den fortfarande är blöt?

Om så är fallet kanske din disk får vattenfläckar eller luktar lite konstigt. Det är därför något kan verka fel trots att köket i övrigt är rent. För att lösa problemet ska du låta disken lufttorka innan du ställer undan den. Det är en god idé att torka den med en handduk innan du ställer in den i skåpet.

4. Desinficera dina svampar

Rengör dina svampar

Att inte rengöra sina rengöringsredskap ordentligt kommer innebära att smuts (främst fett) och dåliga lukter kan ansamlas. Därför ska du desinficera dem, utöver att givetvis ersätta dem när de gjort sitt. Det bästa är att byta svampar och trasor minst en gång i månaden (speciellt svampar som använts för att diska).

Vilket är det snabbaste sättet att rengöra borstar, svampar och smutsiga trasor?

Innan du går till sängs så lägger du dem i en skål med lite vatten och alkohol, och låter dem stå över natten. På morgonen kommer de vara rena och redo att användas igen. Du bör göra detta två gånger i veckan.

Det är även viktigt att komma ihåg att dessa rengöringsredskap måste placeras på välventilerade platser där de kan torka tillräckligt. Om du förvarar dem på en bricka eller i en annan behållare är det viktigt att dränera den på vatten. På så sätt kommer du undvika att fukten ger upphov till svamp.

Smutsiga rengöringsredskap kommer trots allt inte hjälpa dig att hålla köket skinande rent; istället kommer de sätta krokben för dig, vilket är anledningen till att det är så viktigt att ta hand om dem.

5. Ta bort stopp i diskhon

Stopp i avloppet

Det är väldigt vanligt att matbitar försvinner ned i avloppet. Detta är framförallt fallet om det finns många tallrikar i diskhon efter en måltid. Maten kan givetvis ge upphov till dålig lukt, och för att undvika detta kan du använda två vanliga ingredienser: kaffesump och cola.

Hur använder man dem?

  1. Rensa bort allt från diskhon och säkerställ att den inte behöver användas på ett tag (helst mer än en timme).
  2. Töm sedan kaffesumpen tillsammans med en stråle hett vatten.
  3. Låt stå ett tag, och sedan är du klar.

Denna åtgärd kan göras hur mycket gånger som helst eftersom den är harmlös. Vidare lämnar den en god arom, till skillnad från många produkter.

  • En annan enkel teknik som du kan använda för att hålla rören fria från stopp är att göra samma sak fast med en liter cola och fyra matskedar bikarbonat.
  • Du kan låta det stå i en timme eller över natten.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.