Spännande sätt att återanvända gamla kläder

I den här artikeln hittar du spännande idéer för återanvändning av gamla kläder som kommer göra dem bättre än någonsin!
Spännande sätt att återanvända gamla kläder

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Alla tröttnar vi på vissa tröjor, byxor, scarfs och andra plagg. Det är jobbigt när allt bara samlas på hög i garderoben, för det tar upp mycket utrymme, trots att du inte använder dem. Därför kan det vara nödvändigt att återanvända gamla kläder för att ge dem nytt liv.

Det första du måste göra är att utvärdera klädernas skick. Du kan uppenbarligen återanvända dem om de inte är helt utslitna. Använd din fantasi för att komma på nya användningsområden för dessa gamla trotjänare.

I den här artikeln kommer vi dela med oss av några spännande sätt att återanvända gamla kläder. Innan du sätter igång ska du tänka på hur länge det var sedan du använde ett visst plagg. Om svaret är mer än ett år är det dags att hitta på något nytt för det.

Rekommendationer för att återanvända gamla kläder

Nytt liv till gamla kläder

1. Ett sätt att återanvända gamla kläder är att piffa till dem lite. Du kan färga, modifiera eller justera dem, bland annat. Det är ett billigt sätt att börja använda ett gammalt plagg regelbundet igen. Du kan till exempel färga en gammal T-shirt för att göra den som ny.

2. En annan idé är att göra ett plagg till ett helt nytt plagg. Du kan till exempel ta en klänning och göra den till en tvådelad outfit. Du kan göra pannband, armband, halsband, scarfs och så vidare med tyget som blir över. Det finns många guider som visar dig hur man gör. Visste du att man kan vika en tröja för att få den att se ut som en pennkjol?

3. Sommarkläder: några snitt och knutar på en gammal tröja eller annat plagg är allt som behövs för att få ett nytt sommarplagg. Allt du behöver göra är att klippa vid axlarna på en gammal blus eller tröja. Du kan göra en rosett med det kvarvarande tyget från ärmarna.

Andra bra metoder

Återanvänd tröja

Ibland gillar du ett plagg trots att det har gått ur mode eller helt enkelt inte sitter bra längre. Du kan då använda det för att skapa föremål för hemmet, såsom kuddar och små dukar.

Många använder plagg för att liva upp andra saker. Du kan till exempel ta ett par gamla jeans för att göra fodralfickor till soffkuddar. Du kan även skapa en mugghållare eller ett band för att knyta rosetter kring gardiner. Låt fantasin flöda!

Du kan även lägga till nya inslag för att piffa upp gamla plagg. Det är vanligtvis ett bra alternativ med toppar, klänningar eller kjolar som är enfärgade eller har ett neutralt tryck.

Om du har bitar av tyg, band och liknande hemma kan du göra dessa plagg som nya. Nu när flätning är inne igen kan du använda gamla band för att skapa snygga designer på dina kläder.

Kläder med snörning

Du kan till exempel förvandla ett gammalt plagg till ett nattlinne eller bara modifiera ärmar och kragar på dina tröjor. Om du har ett enfärgat plagg kan du tillföra lite färg vid kragen. Du kan även byta ut knappar och lägga till flerfärgade varianter och nya former.

Ge fantasin fria tyglar

En snygg scarf

Du måste vara djärv för komma på spännande sätt att återanvända gamla kläder. Överväg att göra de gamla slitna jeansen till ett par shorts, en sommarväska eller en miljökasse för när du handlar. Det finns även många bomullsplagg man kan göra scarfs och halsdukar av. Var inte rädd för att ge dina gamla kläder nytt liv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.
  • Verdugo, Vtctor Corral, and Francisco Zaragoza. “Bases sociodemográficas y psicológicas de la conducta de reutilización: un modelo estructural.” Medio Ambiente y Comportamiento Humano 1.1 (2000): 9-29.
  • Vilnitzky, Mariana. “Mucho más que un reciclaje de ropa.” Alternativas económicas 51 (2017): 52.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.