Ta en paus från sociala nätverk: hur gör man?

Det är viktigt att emellanåt ta en paus från sociala nätverk, slå av aviseringar och också att begränsa tiden vi spenderar på dem. Vi visar dig hur du gör detta.
Ta en paus från sociala nätverk: hur gör man?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2022

Vi kan inte förneka närvaron och fördelarna med ny teknik i våra liv. De har kommit för att ge oss nya sätt att kommunicera, få information, lära och arbeta. Så varför är det nödvändigt att då ta en paus från sociala nätverk?

När vi använder dem överdrivet har sociala nätverk nämligen också en negativ inverkan, både känslomässigt och på vår prestation och produktivitet. Låt oss ta en närmare titt.

Fördelar med att ta en paus från sociala nätverk

När vi talar om fördelar beror det på att det finns olika hälsorisker bakom en överdriven användning av denna nya teknik. Några av fördelarna med att ta en paus från sociala nätverk är följande:

Förbättra dina känslor

Hur många gånger har det hänt att du tittar på dina sociala nätverk tror att ditt liv inte har någon mening? Har du lagt mer fokus på någon del av din kropp som du inte gillar? Har du känt dig avundsjuk på det liv som någon du känner lever?

Många gånger blir sociala nätverk en källa som väcker våra spöken och osäkerheter. Att titta i de sociala apparna ger oss vissa obehagliga upplevelser eftersom många av våra känslor och tankar är kopplade till vissa triggande stimuli.

Det som händer i nätverken får många att jämföra sig med andra. Det ökar känslan av meningslöshet, av tomhet.

Därför är det viktigt att förändra beteendet, för hälsosammare och mer anpassningsbara intryck. Det är därför det är viktigt att minska tiden vi spenderar på att konsumera information och innehåll som genererar obehag, oro och ångest.

ta en paus från sociala medier
Den ständiga uppkopplingen till sociala nätverk kan skapa känslor av osäkerhet och låg självkänsla.

Förbättrar sömnkvaliteten

Långvarig exponering för skärmar, särskilt just före läggdags, påverkar sömnkvaliteten. Om du därför stänger av dessa innan det är läggdags, undviker du att utsätta din hjärna för audiovisuella stimuli.

Förbättrar kvaliteten på dina interaktioner och relationer

Hur många gånger under dagen märker du att personer när de pratar med någon annan, samtidigt kollar sin mobiltelefon och svarar på meddelanden? Känner du igen dig själv?

Detta sätt att fungera hindrar oss från att koncentrera oss på mötet här och nu, från att genuint knyta an till vår samtalspartner. Ibland måste vi till och med be att kompisen upprepar sig, eller frågar om saker som denna just sagt.

Du utsätter dig för färre risker och hemolyckor

Har du någonsin snubblat eller tappat något för att du varit distraherad när du tittat på en video, eller nästan gått in i något för att du stirrat på mobilskärmen? Ibland utsätter vårt beroende av att veta vad som händer i onlinevärlden oss för farliga situationer som vi skulle kunna undvika.

Ta en paus från sociala nätverk och upptäck andra möjliga användningar av din tid

Om du skulle kolla upp hur mycket tid du spenderat på sociala nätverk den senaste veckan skulle du antagligen bli förvånad. Men säkert också orolig, när du tänker på de där aktiviteterna eller uppgifterna som du skjuter upp för att du i stället tittar på den ena videon efter den andra.

Att ta en paus från sociala nätverk gör att du kan ägna dig åt andra saker istället för att skjuta upp dem. Det går i sin tur hand i hand med att uppleva större tillfredsställelse i att gå framåt och uppnå mål.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Motverka mobilnacke: slit inte ut nacken i förtid

Hur tar man en paus från sociala nätverk?

Vi talar inte om en fullständigt nedstängning av alla sociala nätverk. Tvärtom handlar detta om att försöka förbättra kvaliteten och kvantiteten av den tid vi investerar i dem.

Följande är några tips för hur du tar en paus från sociala nätverk:

  • Avsätt en viss tid på dagen för att kontrollera dina nätverk. Gå inte över gränsen du satt för dig själv.
  • Sätt aviseringar på ljudlöst. På så sätt, under den tid du spenderar på andra aktiviteter, är du inte medveten om huruvida du får meddelanden eller inte. Detta är känt som FOMO (rädsla för att missa något) och syftar på rädslan för att bli lämnad utanför.
  • Ställ in larm på din mobil. Du kan till exempel ställa in hur mycket tid du vill spendera på dina nätverk under dagen. När du når din gräns, låt din mobiltelefon säga till dig att det är dags att stänga ner.
  • Ägna tid åt andra aktiviteter som intresserar dig. Träna till exempel, ta en promenad med vänner, lek med ditt husdjur.
  • Nattetid är det lämpligt att stänga av din mobiltelefon helt eller aktivera flygplansläget. På så sätt kommer din sömn inte att avbrytas av ljussignaler eller aviseringar.
  • Organisera möten öga mot öga och undvik virtuella möten. Kanske använder du tekniken för att hålla kontakten med vänner och nära och kära. Ibland hindrar detta er från att träffas i verkligheten, på en fika eller en gemensam middag. Försök att upprätthålla en balans mellan on- och offlinevärlden.
En middag med vänner
Verkliga, fysiska möten måste finnas. Det går inte att upprätthålla en mänsklig relation endast med meddelanden på sociala nätverk.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Pasta med fetaost från TikTok

Bo mer utanför än inne i skärmen

Det är väldigt viktigt att poängtera att det inte handlar om att demonisera användningen av nätverk. I sin rättmätiga roll tjänar de som en hjälp för oss att upprätthålla kontakt med andra människor som vi kanske inte ser dagligen. Faran finns dock när vi tror att de är målet och inte medlet.

Det är mycket viktigt att använda nätverk medvetet för att undvika “tekniska störningar”, det vill säga de ständiga och dagliga avbrotten av våra aktiviteter för att kontrollera och koppla upp oss till tekniken. Det handlar inte om att tänka i extrema scenarier, där sociala nätverk måste utrotas. Men låt oss inse att livet är vad som händer där ute, och som hela tiden fortgår, och i vilket vi själva kan välja att vara en del.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tapia, María Lourdes , & Cornejo, Marqueza (2011). Redes sociales y relaciones interpersonales en internet. Fundamentos en Humanidades, XII(24),219-229.[fecha de Consulta 22 de Agosto de 2022]. ISSN: 1515-4467. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=18426920010
  • Abjaude, Samir Antonio Rodrigues, Pereira, Lucas Borges, Zanetti, Maria Olívia Barboza, & Pereira, Leonardo Régis Leira. (2020). ¿Cómo influyen las redes sociales en la salud mental?. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas, 16(1), 1-3. https://dx.doi.org/10.11606/issn.1806-6976.smad.2020.0089

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.