Pasta med fetaost från TikTok

Pasta med fetaost som vi sett på TikTok är ett recept som har tagit internet med storm. Det är en grekisk ostsås blandad med körsbärstomater och vilken sorts pasta du än föredrar.
Pasta med fetaost från TikTok
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Pasta med fetaost är ett recept som har blivit viralt på senare tid. Och det är lätt att förstå varför – den här rätten är utsökt och också lätt att laga! Som namnet antyder tillagar man pasta med fetaost med vilken pastasort som helst. Man blandar den sedan med en ostsås och bakade körsbärstomater.

Det intressanta är att receptet först delades av en finsk bloggare år 2019, och det tog hela 2 år att nå resten av världen. Det var ganska högprofilerat, men när det dök upp på TikTok blev det viralt.

Hur man förbereder pasta med fetaost från TikTok

Lyckligtvis är det här receptet på pasta med fetaost tillagat med ingredienser som man vanligtvis använder i köket. Men man kan även lägga till andra ingredienser för att förbättra smaken. Således är basilikablad, myntablad, bladpersilja eller andra gröna bladgrönsaker som ruccola och spenat utmärkta alternativ. Så testa gärna på att tillaga rätten hemma och lägg till din egen touch!

Kvinna äter en körsbärstomat.
Att lägga till körsbärstomater lägger till näringsämnen samt ger en underbar smak till receptet.

Ingredienser

Med följande mängder kan du tillaga receptet på pasta med fetaost för 4 personer. Det tar inte lång tid att göra, utan är klart på 40 minuter. De ingredienser som du behöver för denna maträtt är följande:

 • 200 gram fetaost
 • Salt och mald svartpeppar efter smak
 • 500 gram körsbärstomater
 • 2 vitlöksklyftor
 • Oregano efter smak

Instruktioner

 1. Innan du börjar laga maträtten, sätt ugnen på 200 °C. På så sätt kommer den att ha nått rätt temperatur för matlagning när du är redo.
 2. Häll därefter olivoljan i en platt ugnsform.
 3. Öppna sedan fetaostomslaget, låt osten rinna av och placera den i mitten av formen.
 4. Tvätta tomaterna separat och skär bort de oätliga delarna. Du kan också skära några på mitten för dekoration. Lägg dem runt osten.
 5. Skala och skiva sedan vitlöken. (Det går också väldigt bra att lägga ner oskalade klyftor som du tar bort skalet på när de blivit tillagade).
 6. Lägg vitlöken i formen, ringla över en skvätt olja och smaka av med peppar. Salta endast tomaterna, eftersom osten redan är tillräckligt salt.
 7. Placera sedan formen i ugnen vid angiven temperatur och låt stå i 15 minuter. Vrid sedan upp värmen till 250 °C. Grädda i 10 minuter till. Se till att det inte bränns.
 8. Efter denna tid tar du ut ugnsformen och ställer den åt sidan. Om du lagt i oskalade vitlökar, tar du nu försiktigt bort skalet, försiktigt så att du inte bränner fingrarna. Mosa löken och blanda ihop alla ingredienserna.
 9. Medan du väntar, koka pastan tills den är al dente. Detta tar cirka 10 minuter.
 10. När pastan är klar, lägg i ett durkslag och häll av vattnet. Spara lite av kokvattnet till nästa steg.
 11. Tillsätt sedan pastan i formen med sås och rör om så att den tar smaken av såsen. Du kan också tillsätta lite av vattnet du sparat om du tycker att det behövs (dvs. för att göra lite tjockare sås).

Vad kan man kombinera det här receptet med?

Som alla pastamåltider är den här rätten verkligen mättande. Du kan tillaga den som huvudrätt och behöver inte lägga till andra ingredienser. Vissa föredrar dock att lägga till kött för att förstärka receptet. Några sätt att göra rätten än mer imponerande är att lägga till följande förslag på ingredienser:

Fetaost på skärbräda.
Fetaost är redan salt, så du bör inte tillsätta mer av den kryddan.

Du kanske också är intresserad av: Kan jag äta pasta och ris på kvällen?

Vad är näringsinnehållet för detta recept på pasta med fetaost?

Fetaost, eller grekisk ost, är en sorts färskost som är gjord av får- och getmjölk. Denna mejeriprodukt marknadsförs i saltlake, så den har hög natriumhalt. När det gäller dess näringstillskott ger 100 gram av fetaost följande:

 • 15 g protein
 • 11 g lipider
 • 186 mg kalcium
 • 4 g kolhydrater

Som du vet består pasta av kolhydrater. I 100 gram kokt vetepasta finner vi följande:

 • 0,9 g fett
 • 5,7 g protein
 • 7 mg kalcium
 • 30,7 g kolhydrater
 • 1,8 g kostfiber

Den här rätten är både enkel att tillaga och också näringsrik. Du kan dessutom anpassa receptet till din egen smak och lägga till de ingredienser du vill ha för att förstärka smaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.