Olika sorters basilika du kan odla i din trädgård

Basilika är en växt som används för både gastronomiska och medicinska ändamål. Vad många inte vet är att det finns olika sorter. Vilka typer av basilika kan du odla hemma i din trädgård?
Olika sorters basilika du kan odla i din trädgård

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Alla typer av basilika tillhör det botaniska släktet Ocimum. Men den mest kända är vanlig basilika (Ocimum basilicum) som har både kulinariska och medicinska ändamål. Utöver denna finns det många andra intressanta typer av basilika som du också kan odla i din trädgård. Vill du veta mer? Fortsätt läsa!

Först och främst bör du komma ihåg att denna växt föredrar varma sommartemperaturer. Faktum är att den tenderar att fort vissna vid första tecken på låga temperaturer. Hur som helst så är basilika en ört som det är lätt att odla och som passar i trädgårdar av alla storlekar. Vi berättar mer om denna ört i dagens artikel.

Huvudsakliga typer av basilika du kan odla hemma

Växtarterna som tillhör Lamiaceae-familjen har en lång historia som aromatiska och medicinska örter. Av dessa är den mest populära de av släktet Ocimum som vi alla känner till som “basilika”.

Enligt uppskattningar finns det mer än 30 typer basilika. Varje sort skiljer sig åt i smak, färg och även form. Så vilka är de mest populära typerna av basilika du kan odla i din trädgård? Vi listar dem för dig och berättar lite om var och en.

Vanlig basilika

Dess vetenskapliga namn är Ocimum basilicum och den är också känd som “söt basilika”. Den härstammar ursprungligen från Sydasien men växer nu över hela världen. Enligt en granskning utförd av utförd av den vetenskapliga tidskriften Expert Opinion on Drug Metabolism and Toxicology har växten och dess eteriska oljor bioaktiva föreningar som främjar hälsan.

Dessa inkluderar polyfenoler och flavonoider, vars antioxidativa verkan är förknippad med förebyggande av kroniska sjukdomar. I köket är det en populär ingrediens för att tillaga pesto, marinader och sallader.

Pesto gjord på hemmaodlad basilika.
Inom gastronomi världen över använder man ofta basilika för att tillaga pesto.

Lila basilika

Det här är en av de typer av basilika du kan odla i din trädgård – det är ett derivat av vanlig basilika. Dess vetenskapliga namn är Ocimum basilicum var. purpurascens och den här örten sticker ut för sina karakteristiska lila blad. Växten blir inte så hög, och överstiger inte 45 cm.

En publicering i Food & Function berättar att denna sort har rikligt med antocyaniner. Den här sorten är också känd för sina antimikrobiella egenskaper. Dess användning inom gastronomi liknar de för vanlig basilika.

Helig basilika

Helig basilika har det vetenskapliga namnet Ocimum tenuiflorum. Den är också känd som tulsi och är en basilikasort som kan nå upp till 1 meter i höjd. Bladen är lila när växten växer i full sol; annars är de gröna. I själva verket har den blad i båda färgerna.

Enligt en forskningsöversikt som publicerats i Pharmacognosy Reviews, har denna typ av basilika en mängd föreningar med antiinflammatoriska, antioxidativa, antidiabetiska, antimikrobiella, hjärtskyddande och smärtstillande förmågor. Den är populär att använda till te men man kan också tillsätta den i andra drycker, till exempel lemonad.

Basilika du kan odla hemma: småbladig basilika

Man använder denna typ av basilika för dekorativa ändamål. Som dess vetenskapliga namn – Ocimum minimum – antyder, utmärker sig denna sorts basilika för sin lilla storlek. I Asien har den en lång historia som en aromatisk och medicinsk ört. Idag har dess användning spridit sig till andra delar av världen.

Växten producerar eteriska oljor som innehåller rikligt med eugenol och linalool, två ämnen med antimikrobiella egenskaper, enligt en artikel publicerad i tidskriften Molecules.

Storbladig basilika

Storbladig, eller Genovese-basilika (Ocimum basilicum ‘Genovese’) är populär för sina tillämpningar inom det italienska köket. Det är en vanlig ingrediens i pastarätter och pizza. Den skiljer sig från andra sorter på grund av dess stora, böjda blad som man ofta använder vid beredning av pesto.

Journal of Agricultural and Food Chemistry rapporterade att denna typ av basilika innehåller flyktiga oljor med farmakologiska egenskaper. Du bör dock bara använda dem med måtta. Vetenskapliga bevis för säker dosering och effekt saknas fortfarande.

Kanelbasilika

Det vetenskapliga namnet på denna typ av basilika är Ocimum basilicum. Dess namn beror på det faktum att den innehåller ett ämne som också finns i kanel, vilket ger örten dess speciella arom. Bladen är gröna, men vissa har rödaktiga eller lila toner. Även om vissa använder den för kulinariska ändamål är den vanligtvis bara dekorativ.

Citronbasilika

Vissa typer av basilika är också hybrider. Detta är fallet med citronbasilika (Ocimum × citriodorum) som är en hybrid mellan söt basilika och arten Ocimum americanum. Växten når knappt 45 cm i höjd och har vita blommor.

Den används vanligtvis i arabiska, persiska och thailändska rätter på grund av dess speciella citronarom. Det är en vanlig ingrediens i rätter som sallader, soppor, grytor och grillade rätter.

Man kan använda basilika vid matlagning i köket.

Du kanske också är intresserad av: 40 intressanta medicinska fördelar med basilika

Basilika som du kan odla i din trädgård

Det finns många olika sorters basilika, och man använder nästan alla både för medicinska och kulinariska ändamål. Dessa olika typer av basilika är lämpliga för trädgårdsodling, men du bör notera att de inte tål för kalla temperaturer (under nollgradigt).

Basilika kräver lös och luftad jord som inte behåller för mycket fukt. Den här örten är idealisk för alla trädgårdar eftersom den kräver mycket lite vård, tar nästan inget utrymme och håller sig fräsch i många månader.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rewers, M., & Jedrzejczyk, I. (2016). Genetic characterization of Ocimum genus using flow cytometry and inter-simple sequence repeat markers. Industrial Crops and Products, 91, 142–151. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.07.006
  • Sestili P, Ismail T, Calcabrini C, Guescini M, Catanzaro E, Turrini E, Layla A, Akhtar S, Fimognari C. The potential effects of Ocimum basilicum on health: a review of pharmacological and toxicological studies. Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2018 Jul;14(7):679-692. doi: 10.1080/17425255.2018.1484450. Epub 2018 Jun 11. PMID: 29865879.
  • Fernandes F , Pereira E , Círić A , Soković M , Calhelha RC , Barros L , Ferreira ICFR . Ocimum basilicum var. purpurascens leaves (red rubin basil): a source of bioactive compounds and natural pigments for the food industry. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3161-3171. doi: 10.1039/c9fo00578a. PMID: 31120462.
  • Zabaras D, Wyllie SG. The Effect of Mechanical Wounding on the Composition of Essential Oil from Ocimum Minimum L. Leaves. Molecules. 2001;6(2):79-86. Published 2001 Jan 16. doi:10.3390/60100079

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.