6 hälsofördelar med extra jungfruolivolja

maj 17, 2019
För att få de bästa hälsofördelarna utav din olivolja ska du se till att du köper kallpressad extra jungfruolivolja. Du kan dra nytta av dess fördelar både externt och internt.

Extra jungfruolivolja används i kök överallt i världen, både av vanliga hemkockar och av professionella kockar på de finaste restaurangerna.

Dess smak gör det en utmärkt ingrediens att tillsätta i en massa olika rätter och recept. Dess hälsofördelar spelar dock också en viktig roll. De hälsosamma egenskaperna hos extra jungfruolivolja är en av de mest betydande orsakerna till att använda det i sin matlagning.

Fördelarna hos extra jungfruolivolja är tack vare dess många olika komponenter, speciellt tack vare det enkelomättade fettet.

Förutom att den förser kroppen med E-vitamin är denna olja även rik på:

  • Oljesyra
  • Palmitinsyra
  • Stearinsyra
  • Palmitoljesyra
  • Linolsyra

Fördelar med extra jungfruolivolja

Då man tillsätter denna ingrediens i sitt dagliga liv kommer man att märka en hel del fördelar för kroppen. Komponenterna vi nämnde ovan spelar en viktig roll i detta.

Idag vill vi dela med oss av hälsofördelarna som man kan njuta av med hjälp av denna olja.

Det gynnar behandling av smärta

Jungfuolivolja är bra för hälsan

Många tillstånd som orsakar smärta kommer från inflammationer i kroppen. Extra jungfruolivolja är känd för dess antiinflammatoriska egenskaper så det kan vara väldigt hjälpsamt.

Tack vare oljans innehåll av oleocanthal kan man applicera olivoljan på det skadade området på huden genom att massera in det och därmed lindra inflammationen. Detta kommer också att lindra smärtan gradvis.

Det skyddar mot cancer

Innan vi förklarar denna hälsofördel bör vi poängtera att inget livsmedel i hela världen kan helt och hållet förebygga eller bota cancer. 

Förtäring av en viss typ av livsmedel kan dock hjälpa att sänka sannolikheten av att lida av cancer. Detta är fallet med extra jungfruolivolja.

Enligt flera olika studier finns det vissa komponenter i denna olja, till exempel oljesyra, som minskar risken att man får cancer.

Förutom det är denna nyckelingrediens en av de bästa naturliga antioxidanterna i världen. Den hjälper därmed även med att eliminera toxiner från kroppen.

Det skyddar kroppen

Extra jungfruolivolja

Egenskaperna som vi redan har nämnt fungerar inte endast på cellulär nivå för att skydda från cancer. 

Extra jungfruolivolja bidrar till kroppens goda hälsa generellt, speciellt bidrar den till ett gott immunförsvar. Bakterier och andra skadliga cellulära organismer attackeras av komponenterna i denna olja. Därmed hjälper olivolja att eliminera dem från kroppen gradvis.

Detta hjälper att skydda dig från en rad sjukdomar och ohälsa som orsakas av virus och bakterier.

Det bekämpar kolesterol

Extra jungfruolivolja står även ut tack vare dess förmåga att sänka högt kolesterol.

De enkelomättade fetterna stimulerar blodcirkulationen för att eliminera det onda kolesterolet (LDL) och förbättra nivåerna av det goda kolesterolet (HDL).

Detta hjälper att förebygga kardiovaskulära sjukdomar och till och med gynna cellandning genom att underlätta syretransporten.

Det tar hand om huden

Olivolja för huden

En av de bäst kända fördelarna med olivolja är hudvård. Det är ingen hemlighet att huden konstant är exponerad till många skadliga element i miljön så som föroreningar och solens strålning.

Dessa kan orsaka hudens progressiva förslitning. Lyckligtvis har extra jungfruolivolja egenskaper som sköter huden, speciellt då de används externt.

Man ska aldrig använda det som solkräm däremot, då det kan få motsatt effekt!

Att applicera extra jungfruolivolja på huden gör den återfuktad och förebygger för tidigt åldrande av hudens celler. Det reparerar även skadad vävnad.

Det förebygger Alzheimers

Alzheimers kan påverka hur man tänker, beter sig och kommer ihåg saker. Trots att det ofta sker vid högre ålder är det inte direkt förknippat med att åldras.

Alzheimer är idag en av de vanligaste formerna av demens i världen. Med tidens gång blir dess effekt på hjärnan allt värre.

Alzheimers är även känd som en neurodegenerativ sjukdom vilket innebär att den kan behandlas men inte botas. Idealet är att kunna undvika att bli drabbad.

På detta sätt kan extra jungfruolivolja vara till hjälp i ett förebyggande syfte enligt vissa studier.

Tack vare dess naturliga antioxidanter kan intag av denna olja hjälpa att eliminera gifter som orsakar denna sjukdom från hjärnan.