Alfa-gal-allergi: Att vara allergisk mot kött

Om du lider av alfa-gal-allergi så måste du undvika att äta rött kött. Du kan behöva öka mängden protein du äter i din kost genom andra livsmedel än just kött för att undvika näringsbrist. Fortsätt läsa för att ta reda på vad detta sällsynta tillstånd handlar om.
Alfa-gal-allergi: Att vara allergisk mot kött
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alfa-gal-allergi är något som liknar en intolerans mot rött kött och dess derivat, som till exempel mjölk och gelatin. I det här fallet utvecklar sig sjukdomen inte spontant eller som ett resultat av genetiska förändringar. Faktum är att den orsakas av ett bett från ett litet spindeldjur. Specifikt kan bettet från en fästing orsaka detta tillstånd.

Bettet orsakar en autoimmun reaktion som leder till utvecklingen av detta syndrom. Det är en utveckling som inte kan vändas, dvs. den drabbade kommer inte att kunna att äta rött kött igen pga. det leder till negativa biverkningar.

Finns det riskfaktorer för att utveckla alfa-gal-allergi?

De flesta fall av personer med alfa-gal-allergi hittar man i USA, särskilt i de sydöstra delarna av landet. Det är i detta område som vi hittar fästingen som kan utlösa problemet genom sitt bett. Men även personer i Sverige har drabbats.

Men successivt har fler fall uppkommit i andra delar av landet. Läkare har även upptäckt fall i Europa och Asien. Men övergripande är den viktigaste riskfaktorn att befinna sig en geografisk region med en stor fästingpopulation.

Faktum föreligger också att många av de drabbade personerna tidigare har upplevt anafylaktiska chocker efter att ha ätit andra produkter. Detta anser man också vara en utlösande faktor för sjukdomen. Hur som helt ligger nyckeln i att undvika att bli biten av fästingen eftersom att det endast är personer som har blivit bitna som har utvecklat tillstånder, enligt en studie publicerad i Nederländska tidskriften för Medicin (Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde).

fästing på hud
Fästingar är boven när det gäller alfa-gal-allergi och effekterna det orsakar. Det är ett tillstånd som utlöses av ett fästingbett.

Vilka är symptomen på alfa-gal-allergi?

Alfa-gal-allergi ger symptom som liknar alla typer av matallergi, dock kan det ta längre tid innan de visar sig. Det kan ta upp till 3 timmar efter att ha ätit rött kött för den drabbade att uppvisa några symptom. De vanligaste tecknen är följande:

  • Magsmärtor och diarré
  • Nysningar
  • Nässelfeber med sår och utslag
  • Huvudvärk
  • Anafylaktisk chock

Kom ihåg att anafylaktisk chock kräver specialiserad läkarvård. I annat fall kan, som en undersökning i den medicinska tidskriften Vnitr Lekarstvi visar, personens liv vara i fara. Den drabbade löper större risk att få en anafylaktisk chock om denna tidigare har varit med om denna reaktion orsakad av livsmedelskonsumtion.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Allergier mot livsmedelstillsatser: symtom och behandlingar

När bör du uppsöka en läkare?

Om du börjar märka att du har en återkommande och obehaglig reaktion när du har ätit rött kött eller någon animalisk produkt bör du uppsöka läkarvård. En läkare kan utföra diagnostiska tester för att identifiera allergier och även specifikt alfa-gal-allergi.

Om du upplever följande symptom bör du omedelbart och omgående ta dig till en akutmottagning:

Diagnos

För att få en diagnos för denna typ av allergi är det viktigt att läkaren granskar din medicinska historia. Det kan också vara bra att du genomgår en grundlig fysisk undersökning.

Dessutom kan det vara till hjälp att genomgå ett test som mäter din tolerans mot rött kött med immunglobuliner. Detta har visat sig vara den mest effektiva metoden för att upptäcka olika former av allergier. Men för att associera allergin med kolhydraten galaktos-alfa-1,3-galaktos, hjälper det att se märken som lämnats efter ett fästingbett eller att patienten rapporterar att han eller hon har fått ett bett.

köttbitar på skärbräda
Både rött kött och dess derivat associeras med denna allergi.

Behandling och förebyggande av alfa-gal-allergi

Det finns bara ett sätt att förhindra alfa-gal-allergi och det är genom att undvika områden där dessa fästingar finns. Om du måste besöka någon av dessa platser rekommenderar vi att du använder insektsmedel för att undvika att bli biten. Du bör vara särskilt försiktig om du bor i ett hus med trädgård i ett område där det finns stora populationer av dessa spindeldjur.

När det gäller behandling är det viktigt att nämna att det inte finns något botemedel för detta tillstånd. Vad du i stället kan göra är att anpassa din kost och sluta äta rött kött. Här är det viktigt att du ersätter kött med andra livsmedel med högt proteininnehåll. Ägg är ett bra exempel.

Alpha-gal-allergi är en ovanlig sjukdom

Även om det är mycket allvarligt problem som påverkar kosten för den drabbade, är alfa-gal-allergier inte särskilt vanliga. Antalet fall beror helt på geografi i detta fall eftersom det enda som sätter en person i fara är att vistas i områden där dessa fästingar bor.

Du bör dock komma ihåg att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att bli biten, så att du undviker risken för att utveckla denna typ av allergi.

Glöm inte att om du utvecklar denna allergi så finns det inget botemedel. I dessa fall måste du ta bort allt rött kött och dess derivat från din kost.

Som ett resultat bör du anpassa din kost för att undvika problem relaterade till en brist på protein, vilket du kan göra genom att till exempel äta ägg och andra typer av kött.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Berends AMA, Oude Elberink JN. Het alfa-galsyndroom, allergische reacties op vlees [The alpha-gal syndrome: an allergic reaction to mammalian meat secondary to a tick bite]. Ned Tijdschr Geneeskd. 2017
  • Krčmová I, Novosad J. Anaphylactic symptoms and anaphylactic shock. Vnitr Lek. 2019 Winter;65(2):149-156.
  • Iweala OI, Choudhary SK, Commins SP. Food Allergy. Curr Gastroenterol Rep. 2018 Apr 5;20(5):17.
  • García-Paba, María Beatriz. “Anafilaxia tardía tras la ingesta de carnes rojas con sensibilización a alfa-gal. Reporte de caso.” Revista Alergia México 65 (2018): 23-23.
  • Ferreira, Maurício Domingues, Luiz Piaia Neto, and Rodrigo Gil Ribeiro. “Alergia a alfa-gal: Uma revisão sistemática.” Arquivos de Asma, Alergia e Imunologia 3.6 (2015): 241-250.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.