Bli av med loppor och fästingar med dessa effektiva knep

Loppor och fästingar kan störa våra husdjur och orsaka obehag för dem. Istället för att använda kemikalier som kan orsaka skada och som är väldigt dyra, kan du använda dessa växter som är väldigt starkt insektsbortstötande. 
Bli av med loppor och fästingar med dessa effektiva knep

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns inget som är mera irriterande för våra husdjur än loppor och fästingar.

Vi vänder oss ofta till kemikalier i ett försök att skydda våra husdjur från loppor och fästingar utan att tänka på hur kemikalierna kan skada husdjurens hud samt orsaka allergier. Nedan presenterar vi hur du kan använda vissa växter för att ge ditt husdjur en bortstötande effekt mot insekter och skydda dem specifikt mot loppor och fästingar.

Loppor är små insekter som hoppar långa avstånd och får deras föda ifrån blod efter att de har sönder huden med ett bett. De kan orsaka skada på huden som resulterar i att djuret krafsar kraftigt på området vilket kan leda till att de skadar sig själva. Dessa små insekter kan också orsaka anemi och överföra parasiter till husdjur.

Fästingar är små kvalster som kan överföra parasiter till varmblodiga djur så som hundar, kaniner, får och även människor. De kan bland annat gömma sig i hårbotten hos barn.

I denna artikel ska vi visa några växter som fungerar bortstötande mot loppor och fästingar och skyddar dina husdjur.

Växter som bekämpar loppor och fästingar

Genom att odla dessa växter kan man eliminera eller minska mängden irriterande insekter som drabbar ens husdjur, och samtidigt fylla trädgården med liv och färg. Du kanske redan vet om många av de fördelar som naturen kan förse oss med, och nu får du veta några till!

Mynta

Mynta i träkorg.

Mynta är en växt med en uppfriskande arom. Dessutom är det en av de mest populära metoderna för att eliminera loppor och fästingar eftersom det är helt tryggt för husdjur.

Man bör dock vara försiktig eftersom detta är en växt som lätt sprider sig och kan ta över hela trädgården. För att undvika detta kan du odla mynta i en kruka.

Vitlök

Vitlök

Att odla vitlök i trädgården är ett utmärkt sätt att förebygga att fästingar stör dina husdjur. Man kan även krossa några vitlöksklyftor och sprida dem runt kanterna på ditt husdjurs säng.

Vitlök är även bortstötande för andra insekter och såklart loppor. Var dock försiktig om du har katter eftersom vitlök kan vara skadligt för dem.

Rosmarin

Rosmarin och rosmarinolja

Denna växt växer naturligt på många ställen i medelhavsområdet. Om man tar väl hand om sin rosmarin kan man få den att växa i andra klimat också.

Förutom att rosmarin är ett effektivt insektsmedel har den också två andra goda egenskaper: den får ljusblåa blommor som är underbara som dekoration, och det är en utmärkt källa för aminosyror och är perfekt för kryddning av olika rätter.

Krysantemum

Blomma

Krysantemum är en utmärkt växt att dekorera din trädgård då den har vackra färgglada blommor. Den håller också loppor och fästingar borta från ditt hem. Denna blomma bekämpar även löss och kackerlackor.

  • Plantera krysantemum runt kanterna på trädgården och runt andra växter.

Lavendel

Lavendel

Lavendel är en del av myntafamiljen. Den är vacker, har färgstarka blommor och en otrolig doft. Denna växt är helt säker för djur. Förutom att den håller loppor och fästingar borta är den även bortstötande för myggor och nattfjärilar. Dessa egenskaper gör att lavendel är en väldigt populär växt att ha i trädgården.

Kattmynta

Denna ört är väldigt lik myntan och katter älskar den. Den utsöndrar en intensiv doft av mentol som lockar till sig katter medan den också skyddar katterna från loppor.

Blad från kattmynta används ofta i tillverkning av kattleksaker.

Citrongräs

Citrongräs har många egenskaper, bland annat är den antiseptisk, bra för matsmältningen, och ett naturligt insektsmedel. Den används ofta i matlagning eftersom den har en kraftig smak och doft.

Tusenskönor

Tusenskönor (Bellissläktet)

Tusenskönor är ett släkte av korgblommiga växter som även går under namnet Bellis. Blommorna har vita kronblad och en gul mitt, och de är populära att ha i trädgården för att de är så vackra. De är dock även bra att ha om man vill bli av med loppor, myggor och flugor, och blomman är ofarlig för husdjur.

Man kan ta blomman direkt på djurets hud så får man en bortstötande effekt mot insekter.

Loppor och fästingar kan störa våra husdjur och orsaka dem obehag och skada. Istället för att använda kemikalier som kan skada och dessutom vara dyra, använd någon eller alla av de ovannämnda växterna som är extremt kraftiga i att stöta bort insekter. De är dessutom ett perfekt komplement för att försköna din trädgård.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • LNI Carlos Adrián Pizarro Ríos. Ideas Para Una Casa Ambiental. Palibrio, 2013. 
  • Jorge de las HerasConcepción FabeiroRamón Meco. Fundamentos de agricultura ecológica: realidad actual y perspectivas. Universidad de Castilla La Mancha, 2003.
  • James A. Duke. La Nueva Farmacia Natural: Alimentos curativos para prevenir y tratar más de 75 males comunes. Rodale, 2010.
  • Youssefi MR, Ebrahimpour S, Rezaei M, Ahmadpour E, Rakhshanpour A, Rahimi MT. Dermatitis caused by Ctenocephalides felis (cat flea) in human. Caspian J Intern Med. 2014;5(4):248–250.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.