Fördelar med att ha ett husdjur hemma

Att ha ett husdjur är en av de upplevelser varje barn kommer ihåg som vuxen. Djur lär oss mycket som barn, utöver att fylla våra liv med ovillkorlig kärlek som är svår att hitta på andra håll.
Fördelar med att ha ett husdjur hemma

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Att ha ett husdjur hemma är väldigt användbart för barns utveckling. Bandet som skapas mellan familj och husdjur främjar även kärlek och ansvar. De bidrar dessutom med en säkerhetsfaktor för alla medlemmar i familjen.

Vilka är fördelarna med att ha ett husdjur hemma?

1. Lär barn om ansvar

Kom ihåg att husdjur innebär tid och ansvar, eftersom det praktiskt taget blir en familjemedlem. Ansvaret för skötsel och matning kan inte helt falla på bara föräldrarna eller barnet.

Därför ska föräldrar lära barnen allt som är kopplat till skötseln av djuret. Till exempel kan barnen delta när djuret badas så att de kan lära sig hur försiktig man måste vara med dessa levande varelser. Målet med det är att barnen ska kunna göra det i framtiden, utan föräldrarnas hjälp.

Barn kan även få ansvara för enklare uppgifter, såsom att mata djuren. Föräldrarna måste dock givetvis ha uppsikt så att djuren får rätt mat i rätt mängder vid rätt tillfälle.

2. De ger barnen nya kunskaper och färdigheter

Bulldogg och katt

Beroende på vilket husdjur familjen har kommer barnen få nya kunskaper om det. Om de till exempel har en sköldpadda kommer de lära sig om de olika sköldpaddor som finns, vad de äter, hur deras naturliga miljö ser ut, hur länge de lever och hur de fortplantar sig.

Genom att växa upp med ett husdjur kan barn lära sig att djur också drabbas av sjukdomar, fryser och blir hungriga, precis som människor. De lär sig dessutom om olika skeden i utvecklingen (födsel, fortplantning och döden).

3. Husdjur bidrar till varje barns hälsa

Att växa upp med hundar, katter och djur som har päls kan hjälpa barn att bygga ett immunsvar mot patogenerna som orsakar allergier och astmaNärvaron av husdjur hjälper till att sänka blodtrycket och främjar god hjärthälsa.

Djur gör dessutom våra liv friskare eftersom kroppen utsöndrar endorfiner när vi klappar dem – signalsubstanser som minskar stress, ångest och sorg.

4. De bidrar till emotionell utveckling

Golden retriever

Sällskapet från husdjur ger barn bra attityder och självkänsla, något som förbättrar deras självsäkerhet. Med ett husdjur lär sig barn att vara empatiska; de kommer kunna se om deras husdjur är lyckligt, trött eller lugnt.

De lär sig även vikten av att respektera andra och uttrycka närhet. Barn kan dessutom fantisera om husdjuret där det är en del av historien. Det stimulerar deras kreativitet.

5. Trösta barn

Ibland vill vi vara tysta och dränera ut all vår sorg. I dessa stunder är husdjur ofta till stor tröst, eftersom de erbjuder ovillkorlig kärlek och sällskap i tystnad. När vi känner oss ensamma är husdjur till stort stöd. Deras sällskap och närvaro ger oss styrkan att tackla isolering och ensamhet.

6. Hjälper alla medlemmar i familjen att hålla sig i form

Familj med hund

Om familjen beslutat sig för att adoptera ett djur som gillar att hålla igång, såsom en hund, kommer det hjälpa alla att hålla sig i form. Detta eftersom man kommer behöva leka med den, ta ut den på promenader och springa runt med den.

7. Hjälper till att stärka familjebandet

Att ha ett husdjur hemma och involvera det i olika aktiviteter ger upphov till speciella stunder och därmed speciella familjeminnen.

Husdjuren som bäst lämpar sig för familjer

Hund och katt

Att skaffa ett husdjur är ett väldigt viktigt beslut som inte ska bagatelliseras. När man väljer husdjur är det viktigt att ta hänsyn till hur mycket tid man kan ge det, djurets karaktär och hur lämpligt det är i hänsyn till barnens ålder.

De vanligaste är:

  • Hundar: de mest rekommenderade raserna är beagle, boxer, collie, sankt bernhard, pudel och schnauzer, med flera.
  • Katter
  • Fåglar
  • Sköldpaddor
  • Fiskar
  • Kaniner
  • Hamstrar

Reflektion

Om du väljer en hund ska du kommer ihåg att den glatt kommer vänta på dig varje gång du kommer hem. Men oavsett vilket djur du väljer kommer det ge dig en oförglömlig upplevelse. Det kommer älska dig så mycket att det blir en ny familjemedlem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hall, G. B. C., Szechtman, H., & Nahmias, C. (2003). Enhanced salience and emotion recognition in autism: A PET Study. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1439
  • Adamle, K., Riley, T., & Carlson, T. (2009). Evaluating college student interest in pet therapy. Journal of American College Health. https://doi.org/10.3200/JACH.57.5.545-548
  • Parthasarathy, V., & Crowell-Davis, S. L. (2006). Relationship between attachment to owners and separation anxiety in pet dogs (Canis lupus familiaris). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2006.09.005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.