Kan man kontrollera astma och dess symptom?

Astma är en kronisk sjukdom, men den kan behandlas så pass effektivt att man stabiliserar reaktionen och gör dess påverkan mindre påtaglig. Få reda på mer i vår artikel.
Kan man kontrollera astma och dess symptom?

Senaste uppdateringen: 21 november, 2020

Att försöka förstå vissa sjukdomar är en utmattande uppgift. Detta är framförallt sant när man lägger till den “obotliga” varianten på listan. Så är fallet med det tillstånd vi ska tala om idag. Läs vidare för att lära dig att kontrollera astma och dess symptom.

Risken är att du stött på astma i en eller annan form i livet och känner till ungefär vad det innebär. Att veta hur man kan kontrollera astma och de effekter detta tillstånd resulterar i är viktigt, även om det inte är du själv som är drabbad. Om vi fångat din uppmärksamhet är det nu dags att upptäcka all information som vi på Steg för hälsa vill ge dig.

Astma är en kronisk sjukdom som saknar botemedel. Kroniska sjukdomar är sådana som varar under lång tid eller till och med för evigt. Detta orsakar både den drabbade och dennes familj att genomgå en process av anpassning, assimilering och konstant kontroll över problemet.

Dessvärre kan man som sagt endast hoppas på att stabilisera symptomen av en astmaattack. För tillfället är astma den mest konstanta och varaktiga kroniska sjukdomen hos barn. Den karaktäriseras av inflammation i bronkerna som får dem att täppas igen och bli väldigt känsliga för stimuli i omgivningen.

De huvudsakliga symptomen är visslande andetag, ihållande hosta, stelhet i bröstet och svårigheter att andas – speciellt tidigt på morgonen och nattetid.

Orsakerna till det ökande antalet fall med astma varierar och inkluderar allt från högre exponering för pollen och kvalster till bruk av tobak och passiv rökning.

Lär dig att kontrollera astma och lindra dina symptom

Även om det kan verka dramatiskt så kan man behandla astma

Behandling av astma

Det är otroligt viktigt – även om det verkar uppenbart – att medlemmar i din familj eller nära vänner har förmågan att känna igen symptomen på en astmaattack. Ofta är personer med astma inte själva medvetna om tillståndet eftersom det ibland inte visar sig förrän vid 17-28 års ålder.

Som vi nämnde vid starten i artikeln måste du förstå att astma är en sjukdom som alltid kommer vara närvarande. Den kan dock ligga passiv eller tyst. Problem såsom att komma i kontakt med med tjocka och giftiga gaser, såsom de från smog, avgaser eller cigarettrök, kan vara utlösare för en attack.

Det är även viktigt att komma ihåg att att vissa sjukdomar, inklusive influensa, bronkit, lunginflammation och utdragen hosta, delar många likheter med astma. Men de är långt från samma sak och kräver väldigt olika behandlingar. Vad rekommenderar vi? Att alltid tala med en medicinsk specialist.

Behandling efter diagnos

Kvinna med inhalator

När du påbörjar astmabehandlingar kommer du behöva träffa en läkare regelbundet. Detta kan handla om varannan vecka eller upp till var sjätte vecka. Så snart astman är under kontroll ska du fortsätta med dina medicinska besök, i alla fall en gång om året.

Under dina undersökningar kommer din läkare fråga dig om du haft en astmaattack sedan ditt sista besök. Hon frågar även om några förändringar skett i dina symptom såväl som dina dagliga aktiviteter. Denna information hjälper läkare att utvärdera nivån av kontroll du behöver för din astma.

Kom ihåg att planen för att kontrollera astma måste skräddarsys efter individen.

Konventionella behandlingar för astma kan inkludera:

 • Symptomatisk: syftet är att ingripa i krisen med snabbverkande läkemedel, såsom adrenalin, kortikosteroider, syrebehandling, etc.
 • Förebyggande: detta inkluderar regelbundet bruk av bronkodilatorer, antihistaminer, kortikosteroider, andningsbehandling, immunoterapi och mer.

Rekommendationer för personer med astma och allergier

Rök inte om du har astma

Följande serie med tips och små detaljer kan över tid göra stor skillnad för både din livsstil och för att minska antalet astmaepisoder:

 • Håll huset välventilerat och undvik fukt genom bruk av avfuktare och luftkonditionering.
 • Städa bort damm med en fuktig trasa och dammsug rummen på regelbunden basis.
 • Om du har husdjur ska du tvätta och borsta dem regelbundet.
 • Använd ett filtrerat luftkonditioneringssystem som byts regelbundet. Gör detta både sommar och vinter.
 • Håll dörrar och fönster stängda under perioder med mycket pollen och använd filter för att få bort pollen från hemmet.
 • Använd luftrenare för att ta bort allergener i luften och se till att byta filter var tredje månad.
 • Undvik att röka inomhus.
 • Undvik irriterande ämnen, såsom doftsprejer eller rengöringsprodukter med starka dofter, såväl som andra produkter baserade på aerosol.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
 • Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex.  [revista en la Internet]. 2009  Feb [citado  2019  Feb  19] ;  66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
 • Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
 • The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.