8 viktiga antiinflammatoriska livsmedel du bör äta

Förutom att äta livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper, är det även viktigt att undvika livsmedel som kan orsaka inflammation, som fett och socker.
8 viktiga antiinflammatoriska livsmedel du bör äta
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du hört talas om antiinflammatoriska livsmedel? De kan hjälpa dig minska inflammationer i kroppen. När du blir inflammerad i vissa delar av kroppen, är detta en läkningsprocess som aktiverar immunsystemet när det upptäcker en inre eller yttre störning. Det kännetecknas av att det inflammerade området sväller upp och även uppvisar symptom som rodnad, smärta och en hettande känsla.

Inflammation kan relateras till sjukdomsattacker eller irriterande ämnen Men det kan också vara följder av trauma eller en sjukdom som håller på att förvärras. Hur allvarlig inflammationen är beror på vad som orsakar den. Men oavsett är inflammation oftast någonting som påverkar hälsan i hela din kropp. Som tur är, oavsett orsaken till inflammationen, så finns det naturliga sätt att kontrollera den på, med hjälp av vissa livsmedels antiinflammatoriska egenskaper.

I denna artikel vill vi dela med oss av åtta viktiga antiinflammatoriska livsmedel så att du genast kan börja lägga till dem i din dagliga kost.

8 viktiga antiinflammatoriska livsmedel 

1. Blåbär

Blåbär är ett bland många antiinflammatoriska livsmedel

Blåbär har blivit populärt eftersom det innehåller fiber och antioxidanter. Tillsammans jobbar de för att skydda kroppens celler. Dessa egenskaper, tillsammans med vitaminer och mineraler, hjälper till att hålla nere kroppens inflammatoriska processer. Detta gäller även vid kroniska sjukdomar som artrit och hjärtproblem.

2. Lök

Att regelbundet äta lök är en vana som minskar riskerna för inflammationer och infekterande sjukdomar. Denna grönsak innehåller antiinflammatoriska ämnen som allicin och quercetin, vilka båda hjälper till att skydda vävnader mot de negativa effekterna av fria radikaler. De har dessutom viktiga antibiotiska egenskaper och motverkar svamp, något som stärker immunsystemet.

3. Vitlök

Ät regelbundet antiinflammatoriska livsmedel som vitlök

Vitlök är ett annat av de antiinflammatoriska livsmedel som man bör äta regelbundet. Det innehåller nästan samma näringsämnen som lök, och kan behandla många olika sorters sjukdomar.

Dess huvudsakliga näringsämne, allicin, är smärtstillande och har lugnande egenskaper. Det är idealiskt för att minska smärta vid till exempel artrit eller vid chock.

4. Tomater

Så kommer vi till denna delikata grönsak som är en källa till viktiga näringsämnen som kan minska svullnad och smärta. Tomat är dessutom lätt att lägga till i den vanliga dagliga kosten.

Tomat innehåller ämnen som lykopen, en antioxidant som hämmar de negativa effekterna av fria radikaler, och motverkar uppkomsten av inflammation i vävnaderna. Tomat ger dig också viktiga vitaminer och mineraler. När dessa absorberats i kroppen, skyddar de cellerna och förbättrar elimineringsprocesserna av gifter och sjukdomsframkallande ämnen från kroppen.

5. Kokosolja

Kokosolja är bra mot inflammation i muskler och leder

Kokosolja har blivit en viktig kosmetisk och medicinsk produkt på grund av att den innehåller näringsämnen som ger underbara effekter. Den har höga halter av kalorier och fetter, men är ett livsmedel som är lätt att förbränna, och den har ett högt innehåll av antioxidanter som hjälper till att skydda din kropp.

Kokosnöt är ett av de antiinflammatoriska livsmedel som rekommenderas mot inflammation i muskler och leder eftersom den förbättrar blodcirkulationen och ger en termogen effekt som hjälper dig att slappna av.

6. Linfrön

Linfrön är viktigt att ha med i denna grupp av antiinflammatoriska livsmedel. De är ju ändå en vegetabilisk källa för omega-3-fettsyror och fytonäringsämnen. Dessa ämnen hjälper till att reglera de inflammatoriska processerna i vävnaderna och bekämpar också för tidigt cellåldrande.

De är dessutom bra för att motverka hormonell obalans och eliminera gifter och bakterier som orsakar sjukdomar. Eftersom de innehåller mycket fibrer, är linfrön idealiskt för att upprätthålla en fungerande ämnesomsättning och motverka tarmproblem.

7. Ananas

Ananas innehåller antiinflammatoriska ämnen

Denna utsökta tropiska frukt har många goda egenskaper för hälsan. De huvudsakliga antiinflammatoriska ämnena kommer från bromelain , ett naturligt enzym som innehåller antioxidanter och som bland annat hjälper till att bekämpa cancer. Det innehåller dessutom vätskedrivande  och utrensande egenskaper, vilka hjälper till att rensa bort gifter och vätskeansamlingar vilket gör att dessa inte kan förvärra inflammationen.

Att äta ananas regelbundet kan hjälpa till att upprätthålla friska leder och minska risken för matsmältnings- samt  hjärt- och kärlsjukdomar .

8. Kallvattenfisk

Slutligen, så har vi med ett animaliskt livsmedel, som innehåller väldigt stora mängder med omega-3-fettsyror. Denna typ av livsmedel, vilket också tillför aminosyror och antioxidanter, minskar risken för att utveckla hjärtproblem och ledbesvär. Dessutom, om man äter denna fisk minst två gånger i veckan, hjälper detta till att rensa ut fett från artärerna som stimulerar inflammation.

Några av de mest rekommenderade fiskarna:

  • Tonfisk
  • Lax
  • Makrill
  • Sardin
  • Torsk
  • Strömming
  • Öring

Hur ofta äter du dessa viktiga antiinflammatoriska livsmedel? Nu när du vet hur nyttiga de är för dig, försök lägga in dem i din vardagliga kost. I stort hjälper de till att stärka ditt immunförsvar, och de hjälper även till att dämpa svårigheterna vid många olika typer av åkommor.

Lägg till dessa antiinflammatoriska livsmedel till en kost som innehåller endast små mängder dåliga fetter och socker, eftersom dessa kan minska de goda effekterna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lin W, Li Z. Blueberries inhibit cyclooxygenase-1 and cyclooxygenase-2 activity in human epithelial ovarian cancer. Oncol Lett. 2017 Jun;13(6):4897-4904. doi: 10.3892/ol.2017.6094. Epub 2017 Apr 25. PMID: 28599493; PMCID: PMC5453164.
  • Mahomoodally F, Ramcharun S, Zengin G. Onion and Garlic Extracts Potentiate the Efficacy of Conventional Antibiotics against Standard and Clinical Bacterial Isolates. Curr Top Med Chem. 2018;18(9):787-796. doi: 10.2174/1568026618666180604083313. PMID: 29866009.
  • Mirahmadi M, Azimi-Hashemi S, Saburi E, Kamali H, Pishbin M, Hadizadeh F. Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomed Pharmacother. 2020 Sep;129:110459. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110459. Epub 2020 Jun 30. PMID: 32768949.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.