7 anledningar att äta tomater dagligen

januari 5, 2019
Om du tänker äta tomater och vill få ut det mesta av dem är det bäst att tillaga dem eftersom du då ökar deras innehåll av antioxidanter och lykopen.

Tomater kan vara intensivt röda, gulaktiga, ovala, runda, ha tjockt skal eller tunt. Det finns små och andra som är lika stora som de är aptitliga. Det finns många varianter av tomater, och alla är lika nyttiga, goda och oslagbara i måltider och recept. Med det sagt drar sig vissa från att äta tomater dagligen…

Tänk om de ger mig halsbränna? Tänk om deras alkaloida innehåll agerar som en utlösare för migrän, huvudvärk och ledsmärta?

Att äta tomater dagligen men med måtta förbättrar inte bara hälsan, utan även kvaliteten på maten vi äter. Men det finns en sak man inte får glömma: ät alltid ekologiska tomater, och om du vill ha tomatsås ska du göra en själv med olivolja.

När man tillagar tomater stärks deras antioxidativa krafter, så oroa dig inte över att äta dem tillagade.

Här kommer sju anledningar att äta tomater dagligen som garanterat kommer övertyga dig.

1. Ett mycket näringsrikt livsmedel för hela familjen

Tomater och basilika

Ibland är vi inte medvetna om vad vissa livsmedel, såsom tomater, kan göra för oss.

Man ser inte deras näringsvärde vid första anblicken, men din kropp kommer tacka dig om du varje dag ger den vad tomater kan erbjuda:

 • Vitaminer (A, C, K, B6, folsyra, tiamin).
 • Mineraler (kalium, mangan, magnesium, fosfor, koppar).
 • Vegetabiliskt protein.

Vad mer kan man be om?

Upptäck Hur du odlar tomater hemma

2. Att äta tomater dagligen är bra för hjärtat

Tomater innehåller massor av fibrer såväl som kalium, vitamin C och kolin (en typ av vitamin B). Alla dessa ämnen minskar risken för att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar.

 • Kalium är till exempel perfekt för att reglera blodtrycket och förebygga faran som associeras med ischemisk sjukdom.
 • Tomater innehåller även lykopen, som reglerar nivåerna av dåligt kolesterol (LDL) och minskar mängden farliga triglycerider i blodet.

Glöm heller inte att dessa fetter kan beskyllas för många kardiovaskulära sjukdomar, eftersom de leder till långsam men säker ansamling av fett i blodkärlen.

3. Motverkar effekterna av cigarettrök

Tomater mot rökning

Röker du? Arbetar du i en miljö där det finns rökare? Om så är fallet borde du, utöver att hitta snabba lösningar på dessa problem, äta tomater dagligen.

 • Två av de viktigaste beståndsdelarna i tomat är kumarsyra och klorogensyra.
 • Dessa ämnen är väldigt effektiva för att bekämpa nitrosaminerna som produceras i kroppen.
 • Nitrosaminer är de huvudsakliga cancerogena ämnena i cigarettrök.

4. Förbättrar matsmältningshälsan

Att äta tomater dagligen hjälper oss att förebygga både förstoppning och diarré. Glöm heller inte att de är ett rensande och avgiftande livsmedel. Tack vare innehållet av fibrer kan de dessutom stimulera den peristaltiska rörelsen hos matsmältningsmusklerna samt utsläppet av magsafter.

5. Färre urinvägsinfektioner

Om du är van vid att ha tomater i din dagliga kost har du säkert märkt att du får färre urinvägsinfektioner eller att de går över mycket snabbare. Tomater innehåller gott om vatten och kalium, vilket är perfekt för att stimulera urinering och eliminering av gifter från kroppen, såväl som överflödigt vatten, salter, urinsyra… De är fantastiska!

6. De tar hand om din syn

Det vitamin A som hittas i tomater hjälper till att ta hand om din syn. Det är även bra för att förebygga makuladegenerering. Vitamin A är en kraftfull antioxidant som bekämpar de negativa effekterna av fria radikaler och ser efter vävnaderna.

7. Friskare hy

Tomater för hyn

Du får inte bara mer elastisk, tonad och ung hy, utan märker även att dina tänder blir friskare och håret glansigare.

 • Du kommer även glädjas över att höra att tomatjuice hjälper dig att behandla olika typer av brännskador på huden, framförallt när du har bränt dig i solen.
 • Om du gillar att göra hemgjorda ansiktsmasker för att behandla och förebygga åldrande kan du använda riven tomat.

Det är en sensationell kur för huden.

Att äta ekologiska tomater dagligen och med måtta är kort sagt rekommenderat för hela familjen. Använd din fantasi och inkludera dem i din frukost, lunch och middag.

 • Giovannucci, E. (1999). Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: Review of the epidemiologic literature. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/91.4.317
 • Willcox, J. K., Catignani, G. L., & Lazarus, S. (2003). Tomatoes and Cardiovascular Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690390826437
 • Slimestad, R., Fossen, T., & Verheul, M. J. (2008). The flavonoids of tomatoes. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf073434n